Οι 2 αιτήσεις Μπακατσέλου για υπαγωγή και η εξωδικαστική συμφωνία με τράπεζες
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης παραδοσιακές επιχειρηματικές οικογένειες έχουν λυγίσει από το «βάρος» της. Άλλοτε κραταιές εταιρίες «παλεύουν» να επιβιώσουν, ζητώντας προστασία στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ένα «σκαλί» πριν το… κατώφλι του βρέθηκε και ο Δημήτρης Μπακατσέλος.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ δεν αποτελεί εξαίρεση στον «κανόνα» που θέλει τους περισσότερους ομίλους να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της αγοράς και των δανειακών ανοιγμάτων στις τράπεζες, επειδή είναι κουνιάδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι συγγένειες και οι πολιτικές διασυνδέσεις δεν μετρούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Η οικογενειακή επιχείρηση, «Υιοί Δ. Μπακατσέλου» που για περισσότερα από 80 χρόνια συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών εταιριών εμπορίας πλακιδίων και ειδών υγιεινής, αντιπροσωπεύοντας δεκάδες επώνυμους οίκους της Ελλάδας και το εξωτερικού, είδε και τον… εαυτό της στο club εκείνων που παρουσιάζουν «ρωγμές» λόγω της κρίσης.
Η υποχώρηση του κύκλου εργασιών τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντική, και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, άγγιζε ακόμη και το 30%. Την ίδια ώρα η αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας μέσα στο πέρασμα των ετών συνοδεύτηκε από επενδύσεις σε υποδομές και νέες τεχνολογίες με σκοπό να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες πελατών και να αντέξει τον έντονο ανταγωνισμό. Όμως, οι επενδύσεις κοστίζουν σε χρήμα και σε… δάνεια.
Η διαφορά της από πολλές άλλες επιχειρήσεις, όμως, είναι πως τελικά ο Δημήτρης Μπακατσέλος δεν… πέρασε την πόρτα του άρθρου 99, αποσύροντας την σχετική αίτηση. Τι μεσολάβησε όμως και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Θεσσαλονικιώτικης εταιρίας παραιτήθηκε από το δικόγραφο;
Η «λύση» στις τράπεζες
Την «λύση» φαίνεται πως έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες, με τις οποίες βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, ενώ συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να επιλυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά.
Το σχέδιο εξυγίανσης που παρουσίασε η διοίκηση της «Υιοί Δ. Μπακατσέλου» με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την πρώτη φορά που είχε κατατεθεί, κρίθηκε βιώσιμο, στηριζόμενο κυρίως στις περικοπές λειτουργικού κόστους και μεγαλύτερη «στροφή» στο εξωτερικό.
Οι εξελίξεις για την απόσυρση της αίτησης για το άρθρο 99, που είχε κατατεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο (26294/ 3-9-2012) επισπεύσθηκαν, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι της συμπρωτεύουσας, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος για διατήρηση της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της εταιρίας από τους πιστωτές της.
Ο εξωδικαστικός διακανονισμός αποτελεί πάντως, καλύτερη διέξοδο, σύμφωνα με την αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς η προσφυγή στο άρθρο 99 θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα και για το γόητρο της οικογένειας Μπακατσέλου, η οποία αποτελεί μία από τις σταθερές της «Νύμφης του Θερμαϊκού» με «βαριά» επιχειρηματική ιστορία, αλλά και για τον ίδιο τον Δημήτρη Μπακατσέλο, ως πρόεδρο του ΕΒΕΘ.
Ο πατέρας του Δ. Μπακατσέλος ξεκίνησε την εταιρία το 1927, ο θείος του, Αλέξανδρος θεωρείται ένας εκ των «πατριαρχών» στη Θεσσαλονίκη.
Ιδρυτής της «Πυραμίς Μεταλλουργία» και της Εγνατίας Τράπεζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρίας «Δελφίνι» και της ναυτιλιακής «Δελφίνι ΙΙ ΑΕ», διευθύνων σύμβουλος της «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» (Αγγελιοφόρος, Close Up κ.α.) και με ισχυρές πολιτικές σχέσεις με όλες τις παρατάξεις, αλλά κυρίως με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Η πρώτη αίτηση
Η αίτηση για το άρθρο 99 που απέσυρε στις αρχές της εβδομάδας ο Δημήτρης Μπακατσέλος δεν είναι η πρώτη που είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο.
Είχε προηγηθεί εκείνη με αριθμό 21370 που κατατέθηκε από την αδελφή του και σύζυγο του Ευάγγελου Βενιζέλου, δικηγόρο στο επάγγελμα, Λίλα Μπακατσέλου τον Ιούλιο. Το δικαστήριο μάλιστα συνεδρίασε στις 16 του ίδιου μήνα και έκρινε, όπως αναγραφόταν στην απόφαση, πως «δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης και ακολούθως πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση περί ανοίγματος της διαδικασίας και λήψης προληπτικών μέτρων».
Η απόφαση του δικαστηρίου είχε δημοσιευθεί και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Την ίδια ώρα και μια μέρα μετά την κατάθεση της αίτησης, το δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 21370/ 3-7-2012 αποδέχτηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που απαγορεύει προσωρινά κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για απαιτήσεις σε βάρος της εταιρίας του Δημήτρη Μπακατσέλου.
Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο προχώρησε στην δεύτερη προσπάθεια, αν και αρχικά ο ίδιος δεν επιβεβαίωνε πως η εταιρία του έχει υποβάλλει αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99. Tα «καμπανάκια» για τα «λουκέτα»
Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και παρεμβατικότητα στα επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα της Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Μπακατσέλος ως πρόεδρος του ΕΒΕΘ έχει κρούσει πολλές φορές τον… κώδωνα στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις της αγοράς.
Είναι ο ίδιος που έχει πει για την συμπρωτεύουσα ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο λόγω της κρίσης και της ένδειας μέτρων από την κεντρική πολιτική εξουσία για την προστασία τους, ενώ πιστώνεται το ότι τελικά απέτρεψε μια τριπλή συγχώνευση μεταξύ της Helexpo, της ΔΕΘ και τον ΟΠΕ, έχοντας πολλούς υποστηρικτές στο πλευρό του.
Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι «δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις και στη μείωση του δημοσίου τομέα, να θέλει να συνενώσει Helexpo και ΔΕΘ με έναν προβληματικό Οργανισμό που είναι 100% κρατικός».
Η έντονη παρεμβατικότητα του λόγου του και της δράσης του τον έφεραν στο προσκήνιο και στις δημοτικές εκλογές του 2010, καθώς του είχε γίνει πρόταση να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος ως μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής και να είναι ο «αντί- Μπουτάρης», όμως ο ίδιος δεν δέχτηκε.