Δρομολογείται η παραχώρηση «πακέτο» όλης της χερσονήσου
Σε «Σινο-αραβική σύγκρουση» οδηγούν οι εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Κινεζικά και αραβικά κεφάλαια εμφανίζονται έτοιμα να κοντραριστούν για το εμβληματικό «φιλέτο», ενώ «παρών» φέρονται αποφασισμένες να δηλώσουν και άλλοι, μεταξύ των οποίων και ομάδα Ελλήνων εφοπλιστών.
Ότι για το φιλέτο του Αστέρα Βουλιαγμένης θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αναμενόμενο από την κυβέρνηση, αφού πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να ποντάρουν σε μια από τις πλέον προνομιούχες σε αξία και φυσικό κάλος περιοχές της Μεσογείου. Το ξεκαθάρισμα μιας σειράς από σύνθετα προβλήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η χρήση γης, κυρίως όμως η κατεύθυνση που φαίνεται να επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ώστε ο Αστέρας να δοθεί «πακέτο» με το σύνολο σχεδόν της έκτασης της χερσονήσου Μικρό Καβούρι, περιλαμβανομένων και των εκτάσεων της Εκκλησίας, ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον των υποψήφιων μνηστήρων που διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Στην κορυφή της «λίστας» των διεκδικητών εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μία πλευρά το Κατάρ, μέσω της Qatar Investments, και από την άλλη ο Κινεζικός κολοσσός Fosun, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πυκνώνει τις επενδυτικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα.
Το Κατάρ
Το ενδιαφέρον του Κατάρ για τον Αστέρα δεν είναι καινούργιο. Έχει εκφραστεί στο παρελθόν σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Σεΐχη Αλ Θανί, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί στο παρελθόν και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με τις εκτάσεις της Εκκλησίας στην περιοχή.
Τότε και ο Αλ Θανί ήθελε να αγοράσει και η Εκκλησία να πουλήσει, αλλά τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία ήταν πολλά. Αυτό σε συνδυασμό με την πικρή γεύση που είχε η πρώτη φάση της προσπάθειας του πάμπλουτου αραβικού εμιράτου να επενδύσει στη χώρα μας, με τη διακρατική συμφωνία για το Ελληνικό, που υπογράφτηκε, μετά Βαΐων και κλάδων επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε αφού σκόνταψε στις απαγορεύσεις της Ε.Ε. και για το φιλόδοξο project στον Αστακό που έμεινε στα χαρτιά, «πάγωσαν» το ενδιαφέρον.
Ωστόσο η θυγατρική του κρατικού fund συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό για το Ελληνικό και τώρα που το τοπίο για τον Αστέρα γίνεται πιο ξεκάθαρο οι Καταριανοί αρχίζουν να «ζεσταίνονται». Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η νέα γραμμή Αθήνα-Ν.Υόρκη που εγκαινιάζει από το Μάρτιο η Qatar Airways. Το σίγουρο είναι ότι πριν προχωρήσουν επίσημα θα εξετάσουν κάθε λεπτομέρεια, αφού έχουν «καεί». Αν όλα είναι εντάξει φέρονται αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» τον Αστέρα αφού διαθέτουν τεράστια κεφαλαιακή βάση (το κρατικό fund διαχειρίζεται κεφάλαια 60 δις δολαρίων) και μεγάλα σχέδια που συνδέονται και με την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων, με βίλες που θα μπορούν ακόμη και να πωληθούν.
Στην κυβέρνηση περιμένουν πολλά για την ενεργοποίηση του αραβικού ενδιαφέροντος και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που προγραμματίζεται για το πρώτο δεκανθήμερο του Iανουαρίου.
Η Fosun
Η μάχη για τους Καταριανούς πάντως μόνο ανέφελη δεν θα είναι. Το ενδιαφέρον της Κινεζικής Fosun για τον Αστέρα θεωρείται από παράγοντες της αγοράς δεδομένο. Και όταν μιλάμε για το νούμερο 80 στη λίστα των 500 μεγαλύτερων κινέζικων επιχειρήσεων, η σύγκρουση αναμένεται σκληρή. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση των Κινέζων πληρούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις. Πρώτα, έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Δεύτερο, έχουν αποδείξει ότι «ποντάρουν» στην Ελλάδα και μια σειρά από κινήσεις τους δείχνει ότι ήρθαν για να μείνουν.
Η τοποθέτησή τους στη Folli Follie, με ποσοστό 13,8%, ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, αλλά και η συμμαχία στην οποία προχώρησαν με τον Σ. Κόκκαλη, -όπως αποκάλυψε η Deal- δείχνει ότι το ενδιαφέρον τους είναι ουσιαστικό και πέραν της επιχειρηματικής διάστασης στέλνει και μήνυμα για την πρόθεση τους να διεκδικήσουν μεγάλα projects στην Ελλάδα. Κάτι που έχουν διαμηνύσει και σε συναντήσεις με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Η Fosun, διαθέτοντας μεταξύ πολλών άλλων, στο χαρτοφυλάκιό της και το 9,5% των Club Med, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για επενδύσεις στον τουρισμό, όπως η ανάπτυξη των Club Med Resorts στην Ελλάδα, ενώ στην κορυφή της ατζέντας της βρίσκεται ο Αστέρας, με την «σφραγίδα» του ισχυρού άνδρα του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, (με προσωπική περιουσία 2,7 δις. ευρώ) που έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές τη χώρα μας.
Η Fosun αποτελεί μετά την Cosco την πρώτη έμπρακτη εκδήλωση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Από το 1992 που ιδρύθηκε, εξελίχθηκε σε έναν γιγαντιαίο επενδυτικό όμιλο με συμμετοχές σε έξι βασικούς κλάδους: φαρμακευτικό, αξιοποίηση ακίνητης περιούσιας, χαλυβουργία και μεταλλουργία, λιανικό εμπόριο, ΜΜΕ και τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο της λιανικής ελέγχει περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ, 3.000 φαρμακεία και 1.000 καταστήματα κοσμημάτων.
Η «προίκα» και η αποτίμηση
Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο η υπόθεση Αστέρας δρομολογείται για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Το ζήτημα του τιμήματος θα αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα, καθώς είναι φανερό ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε υψηλή αποτίμηση. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ, στόχο που παράγοντες της αγοράς θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο. Έτσι, επιχειρείται η «προικοδότηση» μέσω δύο κινήσεων.
Από τη μία με τις νομοθετικές ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη υπερπολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ- Εθνικής Τράπεζας -στην οποία ανήκουν τα 2/3 της έκτασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος- δρομολογείται συμφωνία Εκκλησίας-ΤΑΙΠΕΔ-διοίκησης Αστέρα για την παραχώρηση πακέτο και των 85 στρεμμάτων της Εκκλησίας, της μαρίνας Βουλιαγμένης, που είναι μισθωμένη για 40 χρόνια από τη θυγατρική της Εθνικής και της Πλαζ της Βουλιαγμένης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία του φιλέτου. Έτσι, θα πρόκειται για ένα μοναδικό θέρετρο το οποίο θα περιλαμβάνει κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, την πλαζ, αλλά και τη μαρίνα δυναμικότητας 103 θέσεων για τα σκάφη των υψηλών επισκεπτών.
Στη μάχη αναμένεται να μπουν και άλλες μεγάλες εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων και funds, όπως η Carlton Group, η NAI Global, ίσως και η Fairfax Financial Holdings. «Ζωντανό» παραμένει όπως λέγεται και το ενδιαφέρον ομάδας Ελλήνων εφοπλιστών που φέρεται να επιθυμεί να αξιοποιήσει το συγκρότημα και με τη δημιουργία καζίνο, αλλά «σκαλώνει» στο τίμημα, αφού κατά πληροφορίες φέρονται να προσφέρουν περί τα 250 εκ. ευρώ.