O Λαβίδας ψάχνει διέξοδο σε νέες συμφωνίες στο εξωτερικό
Με μια βαλίτσα στο χέρι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Θανάσης Λαβίδας. Ο φαρμακοβιομήχανος έχει πυκνώσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, έχοντας επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να βρει το κατάλληλο «φάρμακο» που θα γιατρέψει τις… πληγές των ταμείων της Lavipharm.
Οι μειώσεις των τιμών στα φάρμακα και το πλήγμα που έχει δεχτεί κυρίως ο κλάδος της φαρμακαποθήκης έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, με τις ζημίες (στο εννεάμηνο του 2012) να αγγίζουν τα 6,6 εκατ. ευρώ (από 4,9 εκατ. το 2011), ενώ «αγκάθι» αποτελούν τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια, τα οποία παρεμένουν αρνητικά κατά 5,6 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Θανάση Λαβίδα, κατά την «εξόρμηση» του εκτός συνόρων πριν από μερικές βδομάδες, να έκλεισε σημαντικές συμφωνίες με τους βασικούς προμηθευτές της κεντρικής θυγατρικής του ομίλου της Lavipharm Active Services, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του χονδρικού εμπορίου φαρμακευτικών προϊόντων.
Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία ως προς την επιμήκυνση των υποχρεώσεων της εταιρίας προς τους προμηθευτές, αλλά και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διακίνησης των προϊόντων.
Στόχος είναι, άλλωστε, να σταματήσει την «αιμοραγία» που παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών της Lavipharm Active Services, όπως και τις ζημιές της (2,1 εκατ. ευρώ). Την ίδια ώρα, η θυγατρική διαθέτει επίσης αρνητικά ίδια κεφάλαια και σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις, για τις οποίες υπάρχουν όμως εγγυήσεις από εισπρακτέα γραμμάτια.
Ο Λαβίδας γνωρίζει καλά πως με την συγκεκριμένη συμφωνία θα βελτιωθούν τα ταμεία της θυγατρικής και αυτό θα έχει σημαντική θετική επίδραση και στον όμιλο της Lavipharm συνολικά, ο οποίος στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατέγραψε πτώση πωλήσεων στα 28,3 εκατ. ευρώ έναντι 138,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν επίσης πως, εκτός από το συγκεκριμένο deal, ο Θανάσης Λαβίδας κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μεταφέρει στις αποσκευές του μία ακόμη μεγάλη συμφωνία, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, που αφορά στην κυκλοφορία ενός καινούριου σκευάσματος στην χώρα μας, αλλά προς το παρόν οι λεπτομέρειες των επαφών τηρούνται επτασφράγιστο μυστικό. Τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί επισήμως.
Άλλωστε, ένας από τους άξονες στρατηγικής του επικεφαλής της Lavipharm ήταν, από τις καλές εποχές ακόμη, οι ισχυρές συμμαχίες και συμφωνίες στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο πως και τον περαμένο Μάιο πρόσθεσε στη λίστα των deals μία ακόμη ηχηρή συνεργασία. Εκείνη με την βελγική εταιρία Tilman -μια από τις κορυφαίες εταιρίες του κόσμου στον τομέα των σκευασμάτων που παράγονται με φυτικά συστατικά- με τα προϊόντα της να πωλούνται πλέον στα φαρμακεία από τη Lavipharm.
Μεγάλο βάρος ρίχνει ο επικεφαλής της Lavipharm και στην περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας, η οποία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και λειτουργεί και ως «αντίδοτο» και στην εγχώρια κρίση της αγοράς φαρμάκου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξαγωγές συνέβαλαν στον διπλασιασμό σχεδόν του EBITDA, το οποίο διαμορφώθηκε σε 3 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ.
«Ανάσα» από τις τράπεζες
Μια ακόμη συμφωνία που έκλεισε πριν τη «δύση» του 2012 ο Θανάσης Λαβίδας και λειτούργησε «καταπραϋντικά» για τα ταμεία της Lavipharm ήταν εκείνη με τις πιστώτριες τράπεζες.
Με την συγκεκριμένη πέτυχε την αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου που διέθετε, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, το οποίο έληγε στο τέλος του χρόνου. Με την νέα συμφωνία αυτό παρατάθηκε ως προς την διάρκεια για 5 ακόμη χρόνια, καθιστώντας το από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, ενώ μετατράπηκε σε κοινό ομολογιακό από μετατρέψιμο.
Σίγουρα η εξέλιξη αυτή ήταν θετική για την Lavipharm, αλλά στην επιχειρηματική αγορά αναρωτιούνται αν είναι αρκετή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρίας.
Προφανώς το γνωρίζει και ο ίδιος ο Λαβίδας, ο οποίος θέτει ως μία εκ των προτεραιοτήτων του και την περαιτέρω περικοπή του λειτουργικού κόστους. Ήδη έχει προχωρήσει σε πλήρη συρρίκνωση της δραστηριότητας της φαρμακαποθήκης LAS, ενώ μέσα στον περασμένο χρόνο κατάφερε να πουλήσει συμμετοχές του ομίλου σε φαρμακαποθήκες ή θυγατρικές.
Έτσι, μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών (66,67%) που κατείχε η Lavipharm Active Services στην εταιρία «Καβάλα Φαρμακευτική», ενώ πούλησε επίσης το 66,67% των μετοχών που ήλεγχε στην φαρμακευτική ΝΕΟΦΑΡΜ ΑΕ στα Ιωάννινα, στον μέτοχο μειοψηφίας.
Η ΑΜΚ των 16 εκατ. που… δεν έγινε ποτέ
Από τον περασμένο Μάιο η διοίκηση της Lavipharm είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 16 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να μπει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία της εταιρίας και να τονωθεί η ρευστότητα.
Τότε ήταν που είχαν εμφανιστεί και τα πρώτα προβλήματα, με καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και την έλλειψη πρώτων υλών. Όμως η συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου δεν υλοποιήθηκε τελικά ποτέ.
Ο Θανάσης Λαβίδας υποστήριξε πως από την στιγμή που επετεύχθη η αναδιάρθρωση του δανεισμού από τις τράπεζες δεν συνέτρεχε λόγος να προχωρήσουν σε ΑΜΚ.
Ωστόσο, στην αγορά δημιουργήθηκε η εντύπωση -όπως έλεγαν πολλοί τότε- ότι η επιλογή της διοίκησης να μη βάλει λεφτά στο ταμείο παρά την δεινή οικονομική κατάσταση «αποκάλυψε» πως η προκήρυξη της ΑΜΚ δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα -όπως το χαρακτήρισαν- έναντι των τραπεζών για να επέλθει η συμωνία αναδιάρθρωσης. Τα ερωτήματα ακόμη παραμένουν, όπως το αν αυτή θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον ή αν μπήκε οριστικά στο… συρτάρι.
Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Λαβίδας έκανε πίσω για έναν ακόμη λόγο: φοβήθηκε ότι εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας, οι επενδυτές δεν θα έδειχναν το ανάλογο ενδιαφέρον.