Η έκτακτη εισφορά εμπόδιο στην ανάπτυξη
Τις σχέσεις της Ελλάδας με τις μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα αιολικά πάρκα πυροδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο που επιβάλει έκτακτη εισφορά στον τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Η Iberdrola – Rokas, η ιταλική Enel, η γαλλική EdF, οι ισπανικές Acciona και Gamesa, η ελβετική Jasper και η δανέζικη Vestas, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες, μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, με επιστολή τους προς προς τον πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, προειδοποιούν ότι είναι έτοιμες να μαζέψουν τις «βαλίτσες»τους και να αποχωρήσουν από τη χώρα μας με αφορμή τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα» υποστηρίζουν οι ξένες πολυεθνικές, ενώ, εκφράζουν αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Το νομοσχέδιο δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/28/ΕΚ, αναφέρει, μεταξύ άλλων η επιστολή των εταιρειών, οι οποίες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των δύο άλλων αρχηγών προς την κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον κλάδο.
Εν τω μεταξύ, από την Παρασκευή, βρίσκεται στις γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν η καταγγελία του ΣΠΕΦ για το «χαράτσι» στα φωτοβολταϊκά, το οποίο κυμαίνεται από 25 – 30% επί του τζίρου των σταθμών. Η έκτακτη εισφορά, που για τα αιολικά έχει οριστεί στο 10% αφορά σε όλες τις εν λειτουργία μονάδες.