«Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος λόγος για να αυξηθεί η τιμή του νερού. Όποιος επιχειρήσει να ανοίξει τέτοια συζήτηση, θα το κάνει εκ του πονηρού».
Αυτό απάντησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Στέλιος Σταυρίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης της εταιρείας με τους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών και εξορθολογισμό τιμολογίων.
Ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης όταν αυτή εισήλθε στη φάση της εκκίνησης της ιδιωτικοποίησής της, θεωρεί ότι η αξιοποίηση μίας εταιρείας δεν μπορεί να γίνει ούτε με την επιβάρυνση των πελατών της ούτε με τη μείωση των μισθών και την εξαθλίωση των εργαζομένων. «Αυτό δεν μπορεί να περάσει, σας το λέω εγώ» είπε. «Ο μέσος μισθός στην ΕΥΔΑΠ είναι πάρα πολύ χαμηλός, διότι κάποιοι επέβαλαν περικοπές σε όλες τις επιχειρήσεις του δημοσίου» συνέχισε ο κ. Σταυρίδης, μιλώντας παρουσία, μάλιστα, και των εκπροσώπων των εργαζομένων της εισηγμένης.
Πάντως, θεωρεί ότι ο κύριος μέτοχος της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν θα επιχειρήσει την αποκρατικοποίηση της εταιρείας δια της αύξησης των τιμολογίων και τη μείωση των μισθών, προκειμένου να λάβει καλύτερο τίμημα.
«Τον κ. Αθανασόπουλο τον γνωρίζω προσωπικά. Και τον κ. Εμίρη τώρα τον γνώρισα. Θεωρώ ότι είναι επαγγελματίες και ότι δεν θα έκαναν ποτέ τίποτε αντιδεοντολογικό και αδιαφανές. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη» τόνισε ο κ. Σταυρίδης.
Προς μείωση τιμών
Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για μείωση των τιμών του νερού και εξορθολογισμό του τιμολογίου της εταιρείας, το οποίο έχει μία πληθώρα τιμών.
Ετσι, για παράδειγμα, η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ τιμωρεί όποιον έχει μία διαρροή – και συνήθως δεν το γνωρίζει – αφού καλείται να πληρώσει ένα «τσουχτερό» ποσό, διότι τιμολογείται σε άλλη κλίμακα. Αυτό το φαινόμενο κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει σε δύο μήνες παρελθόν. «Υπάρχει αφθονία νερού. Η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατ. τόνους νερού και από τους ταμιευτήρες φεύγουν 800 εκατ. τόνοι» υπογράμμισε.
«Η Αθήνα έχει επάρκεια νερού» είπε ο κ. Σταυρίδης. «Αρα, δεν μπαίνει θέμα να συζητάμε για αύξηση της τιμής του νερού» πρόσθεσε. «Θέλουμε το παραπάνω νερό να το αποδώσουμε στους πολίτες» σημείωσε ο κ. Σταυρίδης. «Ρωτήστε ένα παιδάκι. Μία εταιρεία που κάνει τζίρο 360 εκατ. ευρώ, της χρωστούν 800 εκατ. ευρώ και διανέμει κέρδη. Τι σας λέει; Υπερτιμολογεί, ναι ή όχι;» διερωτήθη.
Τα χρωστούμενα των δήμων και των υπουργείων
Ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε ότι θα διεκδικήσει όλα όσα οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ από το δημόσιο και τους δήμους. Οι δήμοι οφείλουν 223 εκατ. ευρώ και, παράλληλα, υπάρχουν προσαυξήσεις της τάξης του 1% ανά μήνα.
Τα υπουργεία οφείλουν για νερό, επενδύσεις (2002-2008 και 2009-2010) και προσαυξήσεις 523 εκατ. ευρώ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τα διεκδικήσουμε» σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι τα χρέη των ιδιωτών είναι συνολικά 17 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση κόβει το νερό σε περίπου 26.000 καταναλωτές κάθε χρόνο και ήδη στο πρώτο εννεάμηνο του έτους είχε διακόψει την παροχή σε 22.000 καταναλωτές. «Ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα να βγάλεις ρολόγια, αλλά όχι όποιον πάρει ο χάρος» είπε ο κ. Σταυρίδης. «Δεν θα κλείσουμε το νερό σε ένα ΚΑΠΗ ή σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά αν το διακόψουμε σε ένα υπουργείο, θα γίνουμε και ήρωες!» είπε.
Οι δήμοι θα παραχωρούν τα δίκτυα στην ΕΥΔΑΠ
Οπως τόνισε ο κ. Σταυρίδης, αυτός που διοικεί την επιχείρηση είναι υπόλογος απέναντι στους μετόχους του, που εν προκειμένω είναι το ΤΑΙΠΕΔ και οι 28.500 μικρομέτοχοι της εταιρείας. «Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους μετόχους να εισπράξω τα χρήματα που οφείλουν οι πελάτες. Εάν δεν το κάνω, θα είναι απιστία» σημείωσε.
Ετσι, για τα χρέη των δήμων αποφασίστηκε το εξής:
– Οπου υπάρχει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν θα αυξηθεί το χρέος ούτε κατά ένα ευρώ,
– το χρέος θα μειωθεί μέσω ρυθμίσεων,
– οι δήμοι θα παραχωρήσουν τα δίκτυά τους στην ΕΥΔΑΠ.
Υψηλότερη κερδοφορία το 2012
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη της επιχείρησης, το 2012 καταγράφονται προ φόρων κέρδη, ύψους 51 εκατ. ευρώ, αντί 35,5 εκατ. ευρώ το 2011.
Παράλληλα, τα έσοδα από συνδέσεις νέων παροχών μειώθηκαν κατά 50% λόγω της κρίσης, ενώ λόγω των οριζόντιων περικοπών στους μισθούς υπήρξε μεγάλη μείωση του κόστους. «Είναι δυσάρεστο για μία εταιρία να περνάει σε αύξηση της κερδοφορίας μέσω από τις περικοπές του μισθολογικού κόστους» σχολίασε ο κ. Σταυρίδης.
Ο κ. Σταυρίδης σημείωσε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει καλύτερα τις υποδομές της, όμως τόνισε ότι όλα αυτά θέλουν σοβαρή μελέτη.
Ετσι, προχωρά ο σχεδιασμός για τον βιολογικό καθαρισμό στην Ανατολική Αττική σε Κορωπί και Παιανία, το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και θα ολοκληρωθεί το 2015.
Ωριμάζει, παράλληλα, και το σχέδιο για τον βιολογικό καθαρισμό στον Σαρωνικό, τα λύματα του οποίου θα διοχετεύονται στην Ψυττάλεια, ενώ προχωρούν και η σχεδιασμοί για τη Βόρεια Αττική, όπου, όμως, θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Παράλληλα, το λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Σύμφωνα με όσα είπαν, η ιδιωτικοποίηση του νερού θα φέρει ακριβότερο τιμολόγια και χειρότερες υπηρεσίες και προειδοποίησαν ότι η εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας θα προκαλέσει πόλεμο με τους υπαλλήλους της. Μάλιστα, τόνισαν ότι στο Παρίσι ο δήμος ανέκτησε τη διαχείριση των υδάτων από τους παραχωρησιούχους, που εκμεταλλεύονταν την παροχή νερού.
Ερωτηθείς σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σταυρίδης σημείωσε ότι δεν είναι δογματικός, όμως τόνισε ότι δεν είναι ο πωλητής, αλλά ο διοικητής της. «Ενόψει ιδιωτικοποίησης δεν θα αφήσω την εταιρεία να καταρρεύσει» είπε και πρόσθεσε ότι «ένας ισχυρός οργανισμός δεν κινδυνεύει από “πιράνχας” και “καρχαρίες”».