Οι συμμαχίες αλλάζουν τα δεδομένα – Οι Ρώσοι τρομάζουν Αμερική και Ευρώπη
Αστάθμητος παράγοντας που θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι κανόνες και ο χάρτης στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, η πιθανή σύναψη συμμαχιών από τις πέντε επικρατέστερες και ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Τα αίματα έχουν ανάψει για τα καλά στη διαδικασία, καθώς, ενώ έχει παρέλθει η προθεσμία για να δημιουργηθούν και να ανακοινωθούν πιθανά συμμαχικά σχήματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραπάνω από μία εκ των πέντε εταιρειών έχουν κάνει κρούση στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αλλάξει ο όρος αυτός και να δοθεί και πάλι η δυνατότητα συμμαχιών με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Το θέμα απασχολεί τόσο τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ όσο και την Κυβέρνηση και συζητήθηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την περασμένη Τετάρτη καθώς και στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις αποκρατικοποιήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Ταμείου αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση.
Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σχετίζεται με το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω της «πληθωρικής» διεκδίκησης της ΔΕΠΑ εκ μέρους των Ρωσικών εταιρειών και της «παρότρυνσης» αμερικανών και ευρωπαίων να μην γίνει η χώρα «όμηρος» των προμηθευτών της και συγκεκριμένα των Ρώσων.
Πρακτικά, εάν δοθεί η δυνατότητα σύναψης συμμαχιών, θα διευκολυνθεί η επιχειρηματική κινητικότητα που πιθανόν να καταλήξει ακόμα και στην επάνοδο, «από άλλη πόρτα», ευρωπαϊκών ή άλλων μεγάλων εταιρειών που είχαν καταθέσει αρχικά το ενδιαφέρον τους χωρίς εν τέλει να καταθέσουν προσφορά. Θα δοθεί πιθανόν η δυνατότητα να προσέλθουν (ως σύμμαχοι κάποιου εκ των πέντε) ακόμα και εταιρείες που δεν είχαν παρουσιαστεί σε καμία φάση της διαδικασίας.
Σε αυτή την περίπτωση ανοίγει και πάλι, έστω και εν μέρει, το παιχνίδι και μπορούν να γραφτούν διάφορα σενάρια. Από το να συμμαχήσει για παράδειγμα η Gazprom με κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία (προνομιακές σχέσεις έχει, τόσο με τις Ιταλικές ΕΝΙ και Edison όσο και με τη Γαλλική EDF) μέχρι το να λειτουργήσει ως «καταλύτης» κάποιος από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για τη δημιουργία νέου σχήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί έντονα η κοινοπραξία Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη, η οποία έχει επιπλέον το χαρακτηριστικό ότι απορροφά, στις ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες, περίπου το 40% της κατανάλωσης της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα η κοινοπραξία είχε επαφές με πολλές μεγάλες εταιρείες χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα. «Μιλάμε με όλους και εξετάζουμε τα πάντα» παραδέχονται πάντως στελέχη της.
Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι η κοινοπραξία M&M είναι ίσως η μόνη που θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμμαχία ακόμα και αν δεν επιτραπεί κάτι τέτοιο από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε τη μετοχική της σύνθεση και να περιλάβει σε αυτήν τον νέο συμμέτοχο. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατον να το κάνουν για «τα μάτια της ΔΕΠΑ» ούτε η Gazprom, ούτε η Negusneft, ούτε η ΤΕΡΝΑ, ούτε η Socar.