«Θέλω να αγοράσω μια μαρίνα στην Αθήνα…»
«…Βρίσκομαι σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ»
Συνέντευξη στον Κώστα Νούση
Οι περισσότεροι μπορεί να τον γνωρίζουν από την εμπλοκή του ονόματός του στην Αχαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου Παναχαϊκή, ωστόσο, ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτή του την κίνηση ως προσωπική αποτυχία υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πέρασε πολύ όμορφες στιγμές με τον κόσμο της.
Λίγοι γνωρίζουν ότι το όνομά του φιγουράρει στη λίστα του αυστραλιανού περιοδικού «Business Review Weekly (BRW)» με τους 200 πλουσιότερους της Αυστραλίας και μάλιστα βρίσκεται ψηλά στη λίστα κατακτώντας τις πρώτες θέσεις με περιουσία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.
Ο λόγος για τον Έλληνα Κώστα Μακρή ο οποίος με την απλότητα που τον διακρίνει -ακόμα και τώρα που αποτελεί μέλος των μεγάλων επιχειρηματικών σαλονιών- κατάφερε να δημιουργήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία στη μακρινή Ήπειρο.
Ο ίδιος «ξεδιπλώνει» στην Dealnews.gr το κουβάρι της επιτυχίας του, τονίζει πώς κατάφερε να πετύχει τη συμφωνία ύψους 52 εκατ. δολαρίων, αγοράζοντας τη Marina Mirage στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, αποκαλύπτει τις κινήσεις του στον τομέα των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, μιλάει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τον «σκοτεινό» κόσμο του ποδοσφαίρου.
Έχετε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα;
Δεν δραστηριοποιούμε επιχειρηματικά στην Ελλάδα.
Τι σας απωθεί στο να επενδύσετε στα πάτρια εδάφη. Πώς κρίνεται το γεγονός ότι Έλληνες έχουν δημιουργήσει ολόκληρες αυτοκρατορίες στο εξωτερικό και δεν επενδύουν στην Ελλάδα;
Υπάρχει φόβος μεγάλος. Ένα μεγάλο ποσοστό ομογενών που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα, τους έφαγαν τα λεφτά και γύρισαν πίσω ξεκινώντας από την αρχή, από τα εργοστάσια. Στο λέω ξεκάθαρα ως Έλληνας – Ελληνάρας. Οι ελληνικές εφημερίδες έγραφαν αβέρτα, στο παρελθόν, ιστορίες ανθρώπων που ήρθαν να επενδύσουν και γύρισαν πίσω γιατί τους έφαγαν τα λεφτά. Τους τα έφαγαν και οι ίδιοι οι συγγενείς.
Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς σας ή άλλων ομογενών, του δικού σας βεληνεκούς, για συμμετοχή στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις;
Κάτι υπάρχει στο προσκήνιο. Μάλιστα είχαμε και μια συνάντηση με τον κ. Αθανασσούλη, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Έχω ανθρώπους στην Ελλάδα που κάνουν συναντήσεις. Δεν υπάρχει όμως ακόμα κάτι σίγουρο. Είναι όλα ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων. Αυτό που κοιτάζω είναι μαρίνες, ξενοδοχεία και άλλα πολλά αλλά μη ανακοινώσιμα ακόμα.
Αγοράσατε μία μαρίνα στην Αυστραλία ύψους 52 εκατ. δολάρια, δεν είχατε τα χρήματα να αγοράσετε τις μαρίνες εδώ ή τη μαρίνα του Φλοίσβου όπου έχετε και το σκάφος σας;
Δεν ήξερε κανένας ότι πουλιέται η μαρίνα του Φλοίσβου. Εμείς ξέραμε ότι είναι του Λάτση και ότι δεν πουλιέται ο Φλοίσβος, όπως και δεν ήξερε κανένας ότι πουλιέται η μαρίνα της Μυτιλήνης και μάλιστα τόσο φθηνά. Τώρα θα βγουν και άλλες μαρίνες. Όλες τις πήρε ο Τούρκος. Ξανά γύρισε ο Αλί Πασάς. Εδώ είχαμε πλήρη άγνοια. Είμαστε μία χώρα που προτιμούμε να έρθει ο ξένος να επενδύσει και να τα πάρει από τους Έλληνες διότι μας κυριεύει η ζήλια του «Γιατί τα πήρε αυτός και όχι εγώ». Θα το πάρω το σκάφος μου από τη μαρίνα του Φλοίσβου.
Τι κινήσεις έχετε κάνει για τις ελληνικές μαρίνες;
Πήγα πριν από δύο μήνες και είχα συνάντηση με τον κ. Αθανασσούλη. Του ανέφερα ότι με ενδιαφέρει η Μαρίνα της Κέρκυρας και η απάντηση που πήρα ήταν ότι η μαρίνα δεν είναι στη δικαιοδοσία μας και μετά από λίγο καιρό την πήρε ο Τούρκος. Πώς την πήρε ο Τούρκος; Είναι λυπηρό αλλά κυκλοφορεί μεταξύ των ομογενών να μην επενδύουν στην Ελλάδα διότι εδώ λειτουργεί ο κύκλος των γνωριμιών. Χωρίζουν τα χωράφια μεταξύ τους.
Έχει ακουστεί ότι σας έχει γίνει κρούση, μέσω των πρεσβειών, στις κοινότητες των ομογενών ώστε να στηρίξετε την Ελλάδα. Ισχύει;
Όχι! Δεν μας έχει γίνει καμία κρούση. Για αρχή εγώ λειτουργώ μόνος μου δεν έχω καμία δουλειά με τις κοινότητες της Αυστραλίας. Εμένα δεν μου έχουν κάνει κάποια κρούση. Εγώ απέχω από τις εδώ κοινότητες. Το πρόβλημα των κοινοτήτων στην Αυστραλία είναι ότι εδώ υπάρχουν Έλληνες χειρότεροι από αυτούς που είναι στην Ελλάδα. Μιλάω πάντα για τους κακούς.
Οι Έλληνες πολιτικοί μιλούν για ανάπτυξη. Πώς ακούγεται σε έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο αυτή η λέξη; Πώς θα έχουμε ανάπτυξη στη χώρα μας;
Για αρχή εμείς οι ομογενείς δεν έχουμε καθόλου ιδέα για το τι γίνεται στην Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας. Δεν ήρθε ποτέ κανείς να μας πει «ελάτε εδώ ρε παιδιά έχουμε αυτό και αυτό». Μας έχουν στην απ΄ έξω. Πήγε ο Τούρκος και πήρε την Μαρίνα της Μυτιλήνης. Αυτή τη στιγμή η Μαρίνα της Μυτιλήνης βγάζει τα περισσότερα και τώρα την έχει ξένος. Γιατί; Δεν υπήρχαν Έλληνες να την πάρουν; Και βέβαια υπήρχαν Έλληνες αλλά δεν μας ενημέρωσε ποτέ κανείς.
Πώς βλέπετε το Οικονομικό μέλλον στη χώρα μας;
Θα περάσετε γενεές για να φτιάξει η Ελλάδα. Οι Έλληνες θα ζήσουν μεγάλη φτώχια. Ο Έλληνας έχει κάποια χρήματα ακόμη. Μόλις τελειώσουν και αυτά τότε θα καταλάβει τη συμφορά που θα συμβεί στη χώρα μας. Ο πάτος δεν έχει έρθει ακόμα. Έχετε να δείτε πολλά ακόμα.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες σήμερα ώστε κάποιος να ξεκινήσει από το μηδέν και να φτάσει ψηλά;
Ήταν άλλες εποχές τότε. Ήταν εποχές που η Αυστραλία χρειαζόταν εργάτες. Έφερνε εργάτες με καραβιές γιατί υπήρχαν πολλές δουλειές. Σήμερα, επειδή η Αυστραλία δεν έχει πολλές δουλειές, για να μπορέσω εγώ π.χ. να πάρω ένα καλό στέλεχος από την Ελλάδα, θα πρέπει να το δημοσιεύσω τρεις φορές στην εφημερίδα και τι προσόντα πρέπει να έχει και σε περίπτωση που η θέση δεν καλυφθεί από Αυστραλό μόνο τότε θα μπορέσω να πάρω ξένο. Διαφορετικά διώκομαι ποινικά.
Θα μας αποκαλύψετε τα επόμενα επιχειρηματικά σας σχέδια;
Ψάχνω κάθε μέρα. Είμαι συνέχεια στο ψάξιμο και αν μου τύχει κάτι καλό το παίρνω. Τώρα έχω κάνει μια προσφορά 55 εκατ. δολαρίων στο Cruise Land στη Χρυσή Ακτή λίγο πιο πέρα από τη μαρίνα που πήρα και περιμένω μέχρι τον Φλεβάρη. Με ενδιαφέρει και κυνηγάω να αγοράσω μια μαρίνα στην Αθήνα και μόλις το καταφέρω θα ρίξω τις τιμές για να έρχονται ελληνικά σκάφη.
Έχετε χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη αποτυχία σας τη συμμετοχή στην Παναχαϊκή. Γιατί;
Στην ζωή μου δεν είχα ποτέ αποτυχίες. Είχα πάντα επιτυχίες. Στην Παναχαϊκή δεν έχασα ως Μακρής, έχασα από τα λαμόγια που κυριαρχούν στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο της Ελλάδας είναι σάπιο. Ήταν και είναι σάπιο. Τίποτα δεν έχει φτιαχτεί. Υπάρχουν και καθαροί άνθρωποι. Έπεσα μέσα στα λαμόγια και μου έφαγαν μέσα σε 4 χρόνια 10 εκατ. Στην Παναχαϊκή πέρασα πολλές όμορφες στιγμές γιατί λάτρευα τον κόσμο και εκείνος με λάτρευε. Θυμάμαι με δάκρυα όταν ανέβαινα τις κερκίδες και σηκωνόταν ο κόσμος και με χειροκροτούσε. Αυτά δεν πρόκειται να τα ξεχάσω, τους έχω μέσα στην καρδιά μου.
Το κεφάλαιο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει κλείσει για σας;
Το ποδόσφαιρο το αγαπάω. Θα ήθελα να επενδύσω αλλά μόνο στην Ελλάδα. Όμως αυτή τη στιγμή για να φτιάξει το ποδόσφαιρο θα πρέπει να μπει μέσα η πολιτεία και να διαλύσει το πρωτάθλημα. Μετά για να μπορέσει να μπει η ομάδα στο πρωτάθλημα να πρέπει να κάνει αίτηση και να καταβάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ούτως ώστε σε περίπτωση που δεν πληρωθεί κάποιος παίκτης να μπορεί να πληρωθεί από εκεί. Αν δεν καταβάλουν τα λεφτά τότε να τους παίρνει την άδεια να τη δίνει σε άλλον. Αυτό γίνεται στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας και έχει γίνει τόσο καλό.