Συνωστισμό υποψηφίων για το εμβληματικό φιλέτο βλέπει η κυβέρνηση
Μεγάλοι διεθνείς παίκτες του real estate, επενδυτικά funds, ξενοδοχειακοί κολοσσοί εμφανίζονται έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν για τον Αστέρα. Αν τουλάχιστον πιστέψουμε όσα διακινούνται σαν πληροφόρηση από κυβερνητικούς κύκλους, πρέπει να αναμένεται συνωστισμός υποψήφιων μνηστήρων για το εμβληματικό φιλέτο.
Στο ενδότερα του κυβερνητικού επιτελείου μπορεί να είναι πεπεισμένοι ότι το project του Αστέρα έχει τα φόντα να πάει πολύ καλά ή τουλάχιστον καλύτερα από τα άλλα μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου, αλλά… Ότι είναι ένα μοναδικό ακίνητο που κρύβει ακόμη μεγαλύτερες υπεραξίες αποτελεί κάτι δεδομένο. Αυτό όμως που διακατέχει πλέον πολλούς μέσα στην κυβέρνηση είναι το «σύνδρομο του Ελληνικού». Μετά τα όσα έγιναν με το Κατάρ, αν και δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των δύο περιπτώσεων, υπάρχει φόβος απέναντι στις υπερβολικές προσδοκίες. Το ενδιαφέρον για τον Αστέρα είναι και υπαρκτό και μεγάλο. Όλα αυτά όμως σε ένα πρώτο ανεπίσημο και διερευνητικό επίπεδο.
Ποιοι παίζουν
Κάποιοι στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη «βαφτίσει» έτοιμο «επενδυτή» για τον Αστέρα τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί. Επικαλούνται μάλιστα το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε η προοπτική αξιοποίησης του ακινήτου. Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα και το παρασκήνιο τόσο για το ναυάγιο στο Ελληνικό όσο ακόμη και τη γραφειοκρατική διελκυστίνδα στην οποία είχε εμπλακεί με το νησάκι Οξιά στο Ιόνιο που αγόρασε πέρυσι, θεωρούν ότι το κλίμα στην καυτή Ντόχα είναι εξαιρετικά «παγωμένο» για τις ελληνικές επενδύσεις. Έτσι το ενδεχόμενο το πανίσχυρο κρατικό fund QIA να διεκδικήσει δυνατά τον Αστέρα είναι μάλλον απομακρυσμένο αν και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί τίποτα να αποκλεισθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Διερευνητικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής Τράπεζας που διαχειρίζεται την υπόθεση, έχει εκδηλωθεί και από μια σειρά διεθνών ξενοδοχειακών κολοσσών. Μεταξύ αυτών, ο όμιλος Hilton, το InterContinental Group, η αλυσίδα Four Seasons, η Aman Resort, η Best Western, η TUI, η Global Hyatt, η Accor.
Aπό πλευράς της Starwood -που διαχειρίζεται τον Aστέρα- διευκρινίστηκε ότι δεν ενδιαφέρεται, καθώς δεν είναι επενδυτής, αλλά διαχειριστής ξενοδοχείων. Δεν αποκλείστηκε όμως η συμμετοχή της σε ένα ευρύτερο σχήμα, που θα περιλαμβάνει αξιόπιστους επενδυτές.
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον των Κινέζων της Fosun. Από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδυτικές εταιρίες της Κίνας με πληθώρα δραστηριοτήτων και ετήσια έσοδα της τάξης των 44 δις ευρώ, έχει επικεντρώσει στην Ελλάδα τόσο με την εξαγορά του 10% της Folli Follie, έναντι 84,5 εκ. ευρώ, αλλά και με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ. Η Fosun, διαθέτοντας μεταξύ πολλών άλλων, στο χαρτοφυλάκιό της και το 9,5% των Club Med, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για επενδύσεις στον τουρισμό, όπως η ανάπτυξη των Club Med Resorts στην Ελλάδα, ενώ το ισχυρό ενδιαφέρον της για τον Αστέρα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει τη «σφραγίδα» του ισχυρού άνδρα του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, (με προσωπική περιουσία 2,7 δις. ευρώ) ο οποίος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα και έχει προσωπική άποψη για το συγκεκριμένο project.
Αισθητή αναμένεται η παρουσία αμερικανικών κολοσσών, όπως της Carlton Group, αλλά και της NAI Global.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και όμιλος real estate Carlton Group με συναλλαγές άνω των 80 δισ. δολαρίων και παρουσία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Σικάγο, Μόσχα, Λος Αντζελες έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, από τα τέλη του 2011 με επικεφαλής τον δικηγόρο Γ. Κυριακόπουλο, το οποίο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, με βασικό στόχο τις επενδύσεις σε μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων, τις χρηματοδοτήσεις και την εξαγορά προβληματικών στοιχείου ενεργητικού. Ουσιαστικά λειτουργεί ως μεγάλος μεσίτης, διαθέτοντας μια τεράστια δεξαμενή υποψήφιων πελατών, αρκετοί από τους οποίους, έχουν κατά τις πληροφορίες, δείξει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα.
H NAI Global θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος real estate διεθνώς σε όγκο συμφωνιών με ειδίκευση στα εμπορικά ακίνητα και είναι συμφερόντων του ελληνοεβραϊκής καταγωγής Howard Michaels. Με έδρα το Princeton του New Jersey διαθέτει 350 γραφεία σε 55 χώρες και συναλλαγές πάνω από 45 δις δολάρια. Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται το πανίσχυρο αμερικανικό private equity C-III Capital Partners LLC, από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους leader στους τομείς των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών και της διαχείρισης επενδύσεων. Η NAI διαθέτει γραφείο στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Θ. Ζιώγα.
Στον κύκλο των διεκδικητών, φέρεται να εισέρχεται και ο γνωστός Καναδός επενδυτής Hamblin Watsa, μέσω της Fairfax Financial Holdings, που κατέχει ποσοστό 19,12% της Eurobank Properties. Στο χάρτη αναμένεται να μπει και το ελληνικό εφοπλιστικό σχήμα που ετοιμάζουν οι Γ. Προκοπίου και Θ. Μαρτίνος, οι οποίοι από τον περασμένο Ιούλιο είναι και μέλη του Δ.Σ. της «Αστήρ Παλλάς», ενώ υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με το αν βρεθούν κατάλληλες συμμαχίες εξαρτάται το ενδιαφέρον του ομίλου Λασκαρίδη.
Στην αγορά συζητείται ότι η δυναμική είσοδος του τουρκικού κολοσσού Dogus, μετά τα deal με τον Λάτση και τον Κυριακούλη για τις μαρίνες θα έχει σαν συνέχεια μεγάλα project real estate και τουρισμού και οι πληροφορίες λένε ότι ο φάκελος «Αστέρας» βρίσκεται πολύ ψηλά στο γραφείο του Φαρίντ Σαχένκ.
Οι νέες δυνατότητες-μαγνήτης για τους επενδυτές
Αυτό που ανοίγει το δρόμο για να εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι κατ’ αρχήν η ίδια η μοναδικότητα από πλευράς τοποθεσίας και φυσικού κάλους, αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά το προσφερόμενο ακίνητο δεν περιλαμβάνει μόνο το ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά το σύνολο σχεδόν της χερσονήσου Μικρό Καβούρι, δηλαδή τη μαρίνα και την πλαζ της Βουλιαγμένης, αλλά και τα 87 στρέμματα της Εκκλησίας, τα οποία έχει αποφασιστεί να πουληθούν και για αυτό υπάρχει συντονισμός μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημαντική υπεραξία στην υπόθεση Αστέρας δίνουν οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Με βάση αυτές ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα μπορεί πέραν της εκμετάλλευσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, να κατασκευάσει σύνθετα πολυτελή οικιστικά συγκροτήματα. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να χτιστούν πολυτελείς τουριστικές κατοικίες δομημένης επιφάνειας 5.300 τ.μ. στη θέση των σημερινών μπανγκαλόουζ και κάποιων υποστηρικτικών κτιριακών υποδομών ή επιφάνειας 2.880 τ.μ. σε περίπτωση που ο επενδυτής αποφασίσει να γκρεμίσει το συγκρότημα Αφροδίτη. Υποκρύπτεται όμως και μια υπόσχεση για μελλοντική εναλλακτική δυνατότητα, με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για ανέγερση πολυτελών κατοικιών επιφάνειας 8.600 τ.μ. στη θέση του συγκροτήματος Arion Resort. Ακόμη ο επενδυτής μπορεί δημιουργήσει συνεδριακό κέντρο 3.000 τ.μ. και υπόγειο πάρκινγκ 9.000 τ.μ. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις τα κυβέρνησης η υπόθεση του Αστέρα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Για αυτό και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας προβλέπει την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 19 Μαρτίου και τη σύντομη κατάρτιση της short list των επιλεγέντων επενδυτών που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση.