«Αποσχίζουν» κλάδους- βαρίδια και μειώνουν τον αριθμό θυγατρικών για να θωρακιστούν
Την τακτική της «άμυνας» έχουν υιοθετήσει τρεις μεγάλες μεταλλουργικές επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, προχωρώντας σε ριζική αναδιοργάνωση των ομίλων τους. Η Σιδενόρ του Νίκου Στασινόπουλου, η Alumil του Γιώργου Μυλωνά και η Μπήτρος Συμμετοχική του Γιάννη Μπήτρου μέσα από μια σειρά ενεργειών προσπαθούν να «θωρακιστούν» κόντρα στην κατακόρυφη βουτιά που έχει σημειώσει ο κλάδος της μεταλλουργίας και ιδίως του χάλυβα και του σιδήρου.
Ο μεν πρώτος έχει υποστεί καθίζηση της τάξεως του 85%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1990 (23 χρόνια πίσω), ο δεύτερος παρουσιάζει πτώση που ξεπερνά το 50%, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς. Με αποσχίσεις κλάδων- «βαριδίων» από την κύρια δραστηριότητα των εταιριών και την εισφορά τους σε θυγατρικές (όπως συνέβη με την Σιδενόρ), συγχωνεύσεις θυγατρικών προκειμένου να περιοριστούν τα λειτουργικά κόστη (Alumil, Μπήτρος) ή ακόμη και πωλήσεις θυγατρικών ή συμμετοχών με σκοπό την μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων κινούνται πολλές από τις εισηγμένες με δραστηριότητα στα μέταλλα.
Άλλωστε, οι παραγγελίες έχουν φτάσει στο «ναδίρ» με την αγορά να κάνει λόγο για μείωση πάνω από 30% και οι περισσότεροι εκπρόσωποι του μεταλλουργικού τομέα, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους είτε στις αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις εγχώριες απώλειες ή και σε νέα επιχειρηματικά πεδία (όπως η Μπήτρος, η οποία έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στα φωτοβολταϊκά, που της αποφέρει κέρδη). Με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να έχει καταρρεύσει, νέα δημόσια έργα να δημοπρατούνται με το… σταγονόμετρο, αλλά και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την αύξηση του κόστους χρήματος, οι περισσότερες εταιρίες βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο, παρουσιάζοντας ζημίες. Και μπορεί οι εξαγωγές να αποτελούν σημαντική «ανάσα», όμως, οι μεταφορικές δαπάνες επιβαρύνουν περισσότερο τα ταμεία των ομίλων.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Διαζύγιο» της Σιδενόρ με τον χάλυβα
Η μεταβίβαση από την Σιδενόρ του τομέα του χάλυβα στη μη εισηγμένη θυγατρική ΔΕΠΑΛ, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, όπως λένε καλά γνωρίζοντες παράγοντες της αγοράς, αφού από την περασμένη άνοιξη είχαν ακουστεί οι πρώτοι «ψίθυροι» για αναδιοργάνωση του ομίλου Βιοχάλκο.
Μπορεί ο χαλυβουργικός κλάδος να αποτελούσε μέχρι πρότινος το 65% του ενεργητικού της Σιδενόρ, όμως είχε εξελιχθεί σε βαρίδι για την εταιρία τα τελευταία χρόνια, η οποία ελλείψει εγχώριων παραγγελιών, είχε υποχρεωθεί να στραφεί σε δαπανηρές εξαγωγές για να συνεχίσει να συντηρεί εν λειτουργία τα δύο εργοστάσιά της. Αντιθέτως, ο τομέας της σωληνουργείας που παραμένει στην Σιδενόρ, της αποφέρει έσοδα της τάξεως των d205,9 εκατ.(εννεάμηνο του 2012) και κέρδη ύψους d10,2 εκ. Η απόσχιση του κλάδου σύμφωνα με την εταιρία γίνεται για «την διακριτή διοικητική και λογιστική παρακολούθηση των επιμέρους δραστηριοτήτων» και μόνο, αφού η ΔΕΠΑΛ είναι 100% θυγατρική και τα μεγέθη της θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται στον ισολογισμό της μητρικής.
Πολλοί πίσω από αυτή την κίνηση Στασινόπουλου «βλέπουν» και άλλα σχέδια, όπως η μελλοντική πώληση της «νέας Σιδενόρ» ή την αυτόνομη εισαγωγή της στο ΧΑ. Για την ΔΕΠΑΛ η απόκτηση των δραστηριοτήτων της χαλυβουργίας ισοδυναμεί με αλλαγή σελίδας. Από μια εταιρία με πωλήσεις μόλις d837 χιλ. θα βρεθεί να πραγματοποιεί τζίρο πάνω από d200 εκ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Συγχωνεύει και πουλάει θυγατρικές
Πριν από μερικές μέρες εγκρίθηκε η συγχώνευση της «Αλουμύλ Βιομηχανία Αλουμινίου» και της θυγατρικής «Αλουφύλ». Είχε προηγηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου μία ακόμη συγχώνευση της επίσης θυγατρικής «Αλουσύς Εξαρτήματα Συστημάτων Αλουμινίου». Και στις δύο περιπτώσεις οι θυγατρικές απορροφήθηκαν από τη μητρική, σε μια προσπάθεια του Γιώργου Μυλωνά να περικόψει τα λειτουργικά κόστη του ομίλου και να «θωρακιστεί» από τις ζημίες που σημείωσε η Αλουμύλ στο εννεάμηνο του 2012.
Πιο συγκεκριμένα, αυτές άγγιξαν τα 8,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα (2011), οπότε και οι απώλειες που κατέγραψε ήταν της τάξεως των 6,8 εκατ. ευρώ. Δεν είναι οι μόνες κινήσεις πάντως, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της εισηγμένης προκειμένου να μπορέσει να «οχυρώσει» περαιτέρω τα ταμεία της και να μειώσει τον δανεισμό της.
Τον περασμένο Αύγουστο η Aloumil Μυλωνάς ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία (Alumil Albania) στην επίσης θυγατρική της Aloumil Group Ltd, η οποία έχει έδρα στην Κύπρο.
Η μεταβίβαση του 99,27% των μετοχών έγινε στην ονομαστική αξία, με τίμημα ύψους 11,683 εκατ. ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΗΤΡΟΣ
Το σχέδιο για απορρόφηση της Big Solar
Το σχέδιο της Μπήτρος Συμμετοχική για απορρόφηση της συγγενούς εταιρίας Big Solar (είτε μέσω συγχώνευσης, είτε μέσω απόσχισης ή και με συνδυασμό των δύο μεθόδων) είχε εκπονηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Στόχος του κ. Γιάννη Μπήτρου είναι να αλλάξει προς το καλύτερο τα μεγέθη της εισηγμένης, αφού οι βασικές της δραστηριότητες στη μεταλλουργία και το real estate πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Η δραστηριότητα στα φωτοβολταϊκά συστήματα πρώτο εξάμηνο του 2012 της απέφερε τζίρο 49 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 9 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι θυγατρικές της «Μπήτρος Μεταλλουργική» και «Μπήτρος Κατασκευαστική» είδαν από τα μέσα του 2008 τα μεγέθη τους να υποχωρούν σημαντικά, αφού η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα μειώθηκε σε ποσοστά άνω του 50%, ενώ και η αγορά των ακινήτων «πάγωσε». Το νέο σχήμα μάλιστα, θεωρήθηκε από την διοίκηση της Μπήτρος, ότι θα αποπληρώνει ακόμη πιο εύκολα τα δάνειά του. Πριν από μερικές μέρες, πάντως, εγκρίθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών «Μπήτρος Κατασκευαστική», Μπήτρος Ακίνητα, «Κυκλαδική Ξενοδοχειακή ΑΕ» και «Μπήτρος Μεταλλουργική Θεσσαλίας» με απορρόφηση των τριών τελευταίων από την πρώτη στα πλαίσια των περικοπών λειτουργικού κόστους.