Το «αγκάθι» των δανείων και τα επόμενα βήματα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
Το σχέδιο για τη μεταβίβαση του 25% των παγίων της εταιρίας σε νέο σχήμα
To μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» επιλέγεται για να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Το αρμόδιο υπουργείο και η τράπεζα ΗSBC, σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση, φαίνεται να καταλήγουν σε αυτό το σενάριο το οποίο θα καταθέσουν προς έγκριση στην Tρόικα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Ωστόσο, σε αυτό το σημείο στέκονται παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ που υποστηρίζουν ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, όπως ήταν οι μέχρι σήμερα μεταβιβάσεις στο Ταμείο των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες. Και αυτό, διότι, εκτός από τα πάγια και το προσωπικό της ΔΕΗ, θα πρέπει να μεταφερθεί στη νέα εταιρεία και μέρος του δανεισμού της, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Για αυτό τον λόγο στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μέσω του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί μπορεί να γίνει από τη ΔΕΗ και όχι από το ΤΑΙΠΕΔ όπως έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι τώρα.
Το σχέδιο
Tο σενάριο που προκρίνεται προβλέπει την πώληση μιας “μικρής ΔΕΗ” όπου θα μεταβιβασθεί ένα ποσοστό περίπου 25% κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου της σημερινής επιχείρησης μαζί με μέρος του προσωπικού. Η επιλογή της μίας ΔΕΗ, αντί των σεναρίων που κυκλοφορούσαν για τέσσερις ή και δύο, έχει σχέση με το μίγμα καυσίμου της ΔΕΗ ώστε να επιτευχθεί ανταγωνισμός, και να ικανοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Το επόμενο βήμα θα είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την υπόλοιπη επιχείρηση. Η προίκα για τη νέα επιχείρηση θα είναι ένα πακέτο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ με περιουσιακά στοιχεία που θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικές, μονάδα φυσικού αερίου, αλλά και τμήμα της εμπορικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη γερμανική και τη γαλλική πλευρά, όπου περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες, όπως η RWE, η E.ON., αλλά και το σχήμα EDISON-EDF. Πολλοί συνδέουν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης με το μοντέλο της Enel της ιταλικής εταιρείας ηλεκτρισμού.
Aυτό σημαίνει ότι στην μία «μικρή ΔΕΗ» θα περάσουν μονάδες που θα αντανακλούν αναλογικά το σημερινό παραγωγικό μείγμα, δηλαδή λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου.
Aυτή ήταν η μέθοδος που είχε ακολουθήσει πριν περίπου δέκα χρόνια η ιταλική Enel για την απελευθέρωση της αγοράς και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές, που ξένοι και Ελληνες επενδυτές είχαν προτείνει τη λύση αυτή στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το άνοιγμα της αγοράς.
Οι λιγνιτικές μονάδες
Η λύση της «μικρής ΔΕΗ» συνδυάζεται με το σχέδιο για το άνοιγμα σε τρίτους του 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιγνίτη. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την πώληση λιγντικών μονάδων στο Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη, σε συνδυασμό με ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας (swaps) και την εκμίσθωση του λιγντιτωρυχείου της Βεύης.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το «πακέτο» αυτό ικανοποιεί την επιταγή της Κομισιόν για άνοιγμα του 40% της αγοράς λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Εφόσον οριστικοποιηθεί ότι στη «μικρή ΔΕΗ» θα εισφερθεί τελικά το 25%των παγίων της μεγάλης, τότε θα έχουμε μονάδες παραγωγής γύρω στα 2.000 MW, που θα είναι μία με δύο λιγνιτικές, μία με δύο υδροηλεκτρικές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια φυσικού αερίου, αλλά και συμμετοχή στα ορυχεία και τις ευρύτερες δραστηριότητες της ΔΕΗ, από τις γενικές διευθύνσεις εμπορίας, και φυσικά ανθρωπίνων πόρων. Πάντως, στην ιταλική εταιρία, λόγω των νομικών προβλημάτων που υπήρξαν, η διαδικασία κράτησε αρκετά χρόνια.
Πολλοί σημειώνουν με νόημα ότι παρά το γεγονός πως το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θέλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να έχει ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2013, αυτό δεν θα καταστεί εφικτό αφού για να να μεταφερθούν σε μια νέα θυγατρική πάγια και προσωπικό, πρέπει να προηγηθεί νομικός διαχωρισμός. Διαδικασία επίπονη και εξαιρετικά χρονοβόρα. Βασική παράμετρος είναι και η διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η περιουσία των εργαζομένων έχει ενσωματωθεί στα πάγια και εκείνοι έχουν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια εάν θα υπάρξει αλλαγή στο ισχύον καθεστώς.
Οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος
Πριν την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα γίνουν δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ προς το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Με βάση το σκεπτικό της ΡΑΕ οι δημοπρασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.
Η πρόταση προβλέπει τη σταδιακή (με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα περίπου του 2014) δημοπράτηση προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές, θα αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ 1600 MW, θα αφορούν ισχύ βάσης ή off peak, και η διάθεσή τους θα γίνεται σε συγκεκριμένα «πακέτα», από περίπου 10 ως και 50 MW. Η ΔΕΗ πάντως έχει σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει μέσα στο 2013.Η αδυναμία νέων επενδύσεων, οι οφειλές των καταναλωτών αλλά και τα δικαιώματα των εκπομπών άνθρακα, προβληματίζουν την ηγεσία της επιχείρησης. Η ΔΕΗ θα δαπανήσει φέτος γύρω στα 300 εκατομμύρια για άνθρακα με βάση τις επικρατούσες τιμές. Παράλληλα η ζήτηση για ηλεκτρισμό έχει μειωθεί κατά 10% ενώ 700.000 οφειλέτες οφείλουν 800 εκατομμύρια ευρώ .