Α. ΜωραΪτάκης: Δεν πήγαμε μαζί με την Intralot
Το Moore Capital επισκέφθηκε τον ΟΠΑΠ και δείχνει ενδιαφέρον
Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και με Κόκκαλη και με Μελισσανίδη και με Κοπελούζο
Η συνάντηση με τον Σαμαρά και τι ειπώθηκε
Το ενδιαφέρον να κατέλθει στο διαγωνισμό μαζί με Έλληνα υποψήφιο
Το ξαφνικό ενδιαφέρον του αμερικανικού fund Moore Capital που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ενδεχομένως να αλλάξει ως ένα βαθμό τις ισορροπίες για κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Η πληροφορία που διερρεύσε μάλιστα μετ’ επιτάσεως από στελέχη του ΟΠΑΠ έκανε λόγο ότι στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Λουρόπουλος με τον Σωκράτη Κόκκαλη την περασμένη Δευτέρα, στο κτίριο της Λ. Κηφισού ήταν παρών και ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης. Kι αυτό λίγο πριν ο πρόεδρος της Nuntius επισκεφθεί το Μαξίμου μαζί με τους Αμερικανούς του Moore Capital και συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο ίδιος ο κ. Μωραϊτάκης μιλώντας στην “Deal” υποστήριξε: «Δεν ήμουν μαζί με τον Κόκκαλη στη συνάντηση στον ΟΠΑΠ. Όμως το fund είναι ανοικτό να συμμαχήσει είτε με τον Κόκκαλη είτε με κάποιον από τους υπόλοιπους Έλληνες μνηστήρες, τον Μελισσανίδη, τον Κοπελούζο». Σύμφωνα με τον Μωραϊτάκη πάντως το Moore Capital επισκέφθηκε τον ΟΠΑΠ.
«Πήγαμε, προκειμένου οι Αμερικανοί να κατανοήσουν τον “θησαυρό” που κρύβει ο ΟΠΑΠ. Να καταλάβουν τη λειτουργία του και κυρίως την αξία του. Δική μου δουλειά είναι μετά να τους φέρω σε επαφή μ’ αυτούς που πρέπει».
Το Moore Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 10 δισ. ευρώ στρέφει το ενδιαφέρον του ξανά για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά πέρα από τα ομόλογα και πέρα από τη συμμετοχη του στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων εταιριών και στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων. Ασχέτως εάν το Moore Capital ήταν ή δεν ήταν μαζί με τον Κόκκαλη στον ΟΠΑΠ (δεχόμαστε χωρίς δεύτερες σκέψεις την τοποθέτηση Μωραϊτάκη) η συνάντηση – επίσκεψη του αφεντικού της Intracom στην Κηφισού συζητήθηκε ιδιαίτερα.
Όχι μόνο γιατί ο Κόκκαλης συνοδευόταν από πολυάριθμους σωματοφύλακες που πήραν αυστηρά μέτρα ασφαλείας αλλά κυρίως για τον σκοπό της επίσκεψης. Είχε αυτή σχέση με την αποκρατικοποίηση; Με τα Κρατικά Λαχεία στα οποία η Intralot συμμετείχε στην κοινοπραξία; Με το θέμα της σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου που δεν πρόκειται να προχωρήσει;
Πάντως μετά τη συνάντηση του Κόκκαλη είναι ενδεικτικό ότι ο Δημήτρης Κοπελούζος απέστειλε επιστολή παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ζητώντας να μην υπάρχει απόκλιση στα διεθνώς ισχύοντα για τις προμήθειες στο θέμα των Λαχείων αφού η Intralot και η Scientific Games που συμμετέχουν μαζί με τον ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία των Λαχείων είναι οι διαχειριστές του συστήματος και προμηθευτές στον τομέα εκτυπώσεων.
Ο Κοπελούζος μαζί με την γερμανική Gauselmann και την Ισραηλινή Playtech είναι ένας από τους διεκδικητές του project του ΟΠΑΠ.
Σε ότι έχει σχέση με το Moore Capital και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι του αμερικανικού fund, ο διευθυντής επενδύσεων Marco Bitch και ο ελληνικής καταγωγής Ίναχο Λάλο, κατέθεσαν προτάσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά εκδήλωσαν και το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένες εταιρίες και projects στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές.
Η συζήτηση με τον Α. Σαμαρά αφορούσε και δικαιώματα σχετικά με την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, αλλά και την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου το αμερικανικό fund έχει υψηλές τοποθετήσεις.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΚΑΙ…
Ενδιαφέρον για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ
Το Moore Capital δηλώνει έτοιμο να μπει και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις. ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ, όπως και άλλα projects βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αμερικανών, όπως λέει στη DEAL o Αλ. Μωραιτάκης.
«Όλα τα εξετάζουν», σύμφωνα με τον Έλληνα επενδυτικό τους σύμβουλο, που αποκαλύπτει το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω τοποθετήσεις σε ισχυρές εισηγμένες ελληνικές εταιρίες. «Για όλες τις εταιρίες που είναι εισηγμένες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μαζί με άλλους. Ζητούν εισηγμένες γιατί για να τοποθετηθούν πρέπει να υπάρχει το κριτήριο της ρευστότητας».
Άλλωστε το Moore δεν είναι σημερινό στα ελληνικά πράγματα. Από το 1997 τουλάχιστον, έχει μπει κατά καιρούς σε πολλές μεγάλες εταιρίες, είτε τράπεζες, είτε utilities. Ισχυρή όμως ήταν η τοποθέτηση του και σε ελληνικά ομόλογα. Το Moore Capital παρά την επαναγορά, συνεχίζει να κρατά σημαντικό μέρος ομολόγων προσδοκώντας σε υψηλές αποδόσεις. Την ίδια στάση κρατούν και άλλα ισχυρά funds,όπως τα Third Point, Appaloosa Management, Monarch Alternative Capital, York Capital Management, Perry Capital GSO, Capital Partners.
Moore Capital
Το Moore Capital Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 10 δις δολάρια, είναι δημιούργημα του 56χρονου Λιούις Μπέικον, ο οποίος έχει προσωπική περιουσία 1,3-1,4 δισ. δολ. Ιδρύθηκε το 1989, με έδρα τη Ν. Υόρκη και αρχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 δολάρια. Σήμερα διαθέτει δορυφορικά γραφεία σε Λονδίνο, Ζυρίχη, Χονγκ Κονγκ και Ουάσιγκτον και απασχολεί 430 άτομα.
Οι βασικές του επενδυτικές κινήσεις εστιάζονται σε εθνικές πολιτικές, μακροοικονομικά μεγέθη (κυρίως μελλοντικές τάσεις ΑΕΠ και πληθωρισμού) και πολιτικές κεντρικών τραπεζών. Η απογείωση του Moore Capital σφραγίστηκε από τις πετυχημένες επιλογές του Μπέικον με αποδόσεις της τάξης του 86% ήδη από το 1990, όταν έπαιξε και κέρδισε σχετικά με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στην Ευρώπη. Λίγο αργότερα εκμεταλλεύθηκε την γνωστή «επίθεση» του Τζορτζ Σόρος στη στερλίνα, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.