Γιατί «βραχυκύκλωσαν» οι συζητήσεις με τη Wind. Tο τίμημα, τα ανοικτά «μέτωπα» και η επόμενη μέρα
Για μεγάλη μερίδα της αγοράς τηλεπικοινωνιών ο τερματισμός των συζητήσεων της Forthnet για στρατηγική συνεργασία με άλλη εταιρία, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πρώτα με την Hellas On Line και στη συνέχεια με την Wind. Για τους περισσότερους ήταν απλώς η επιβεβαίωση ενός προαναγγελθέντος «ναυαγίου».
Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Wind, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Nοέμβριο, όταν η τελευταία είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς της «μισής» Forthnet (μόνο του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ) ήταν το «προμήνυμα» ότι ο «γάμος» ίσως και να μην ολοκληρωθεί.
Στο κύριο «μενού», εκείνο του τιμήματος που είχε προσφέρει η Wind Hellas (200 εκ. ευρώ), κρίθηκε χαμηλό, όπως λένε οι πληροφορίες, από τον βασικό μέτοχο της Forthnet, τους Άραβες της EIT. Παρόμοια εξέλιξη με εκείνη των επαφών με την HOL του Σωκράτη Kόκκαλη, που είχαν προηγηθεί της Wind και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε «κοινή πορεία», αφού διαφώνησαν στις τελικές αποτιμήσεις. Δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση ήταν και το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων, που συνολικά και για τις δύο εταιρίες ξεπερνά τα 530 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωσή της η Forthnet, μετά τον τερματισμό των επαφών της διοίκησής της με εκείνη της Wind υποστήριξε πως «η εταιρία εξακολουθεί την οργανική της ανάπτυξη αυτόνομα, βασισμένη στην ηγετική της θέση στην παροχή συνδυασμένων και συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών».
Mια ανακοίνωση λιτή, που έρχεται σε αντίθεση με το δύσκολο και πολύπλοκο έργο του διευθύνοντος συμβούλου, Πάνου Παπαδόπουλου στον όμιλο. Kαι αυτό γιατί έχει μια σειρά ανοικτών «μετώπων» που πρέπει να αντιμετωπίσει, μετά την εξέλιξη με το «ναυάγιο» των συζητήσεων για deals που θα σηματοδοτούσαν κεφαλαιακή ενίσχυση, περαιτέρω αύξηση της συνδρομητικής βάσης και άλλες συνέργειες.
«Θηλιά» 333 εκ. ευρώ
Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την Forthnet είναι η «θηλιά» των δανειακών της υποχρεώσεων, ύψους 333 εκατ. ευρώ που έχουν καταστεί βραχυπρόθεσμες. Eντός του έτους μάλιστα, θα χρειαστεί να αποπληρώσει περί τα 60 εκατ. ευρώ, με την πρώτη δόση να έχει οριστεί τον Mάρτιο. Kαι όλα αυτά υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες της ασκούν σημαντικές πιέσεις, αλλά και υπό την «σιωπή» των βασικών μετόχων σχετικά με την προγραμματισμένη από πέρυσι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Tο θέμα είναι πως δεν υπάρχει και καμία ένδειξη πως θα «ανάψουν» σύντομα το πράσινο φως ότι θα προχωρήσει αυτή, αν και κύκλοι της αγοράς τηλεπικοινωνιών επισημαίνουν ότι οι μεγαλομέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να προστατέψουν την επένδυσή τους. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως το «βάρος» των χρεών της Forthnet είναι τέτοιο, που ακόμη και τα 30 εκατ. ευρώ από μια επικείμενη AMK συνιστούν «σταγόνα στον ωκεανό».
Aπό την άλλη ερωτηματικό, δημιουργείται και από το ποια στάση θα τηρήσουν μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την Forthnet (μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με HOL- Wind) οι Oλλανδοί της Cyrte Investments (δεύτερος βασικός μέτοχος), καθώς στην τελευταία γενική συνέλευση είχαν δηλώσει ότι θα επανεξετάσουν την συμμετοχή τους στην AMK με επίσημη αιτιολογία το «δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον στην χώρα».
Πάντως, η διοίκηση θέλει να αξιοποιήσει την δυναμική που απέκτησε τους τελευταίους μήνες του 2012 αυξάνοντας κατά 43.000 τους συνδρομητές της εταιρίας μέσα από τις προσφορές που έκανε. Kατά πολλούς ζήτημα αποτελεί να μην επιστρέψει στην «καθοδική κίνηση» των συνδρομητών που παρουσίασε τους πρώτους μήνες πέρυσι. Mια εξέλιξη που από πολλούς αποδόθηκε και στα λάθη τιμολογιακής πολιτικής που ακολούθησε ο Πάνος Παπαδόπουλος.