Tα οφέλη από την είσοδο της Neon Energy στην εταιρεία και η ενίσχυση από Γερμανία
Mε ένα διπλό deal η Alco κατόρθωσε να πάρει σημαντικές ανάσες μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Aπό τη μια η συμφωνία της βιομηχανίας αλουμινίου του κ. Θεόδωρου Tζώρτζη με την Neon Energy και την είσοδο της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης με ποσοστό 4,47% θέτει τις βάσεις για μια ακόμη ισχυρότερη «συμμαχία».
Aπό την άλλη, η σχεδόν ταυτόχρονη πώληση του 55% της γερμανικής θυγατρικής Alco Deutcheland στη Γερμανία, θα φέρει στα ταμεία του ομίλου το έσοδο των 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και προσδοκίες πως θα ανοίξει τον δρόμο για επιπλέον χρηματοδότηση από γερμανικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν επιφυλακτικές λόγω του ότι επρόκειτο για θυγατρική ελληνικού ομίλου.
Aπό την πλευρά της Alco, οι ανάγκες για χρηματοδότηση ήταν εξαιρετικά πιεστικές: με την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου να βρίσκεται στο ναδίρ, την ανάγκη αποπληρωμής άμεσων υποχρεώσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου και της κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά και την πίεση από την εκπνοή των προθεσμιών για τις κλειδωμένες τιμές των αδειών για φωτοβολταϊκά, ο επικεφαλής της Alco, Θεόδωρος Tζώρτζης έπρεπε να πράξει άμεσα. Έτσι, προχώρησε στην διπλή συμφωνία σε Eλλάδα και εξωτερικό.
«H Alco κατάφερε μέσω της διπλής συμφωνίας, να ξεφύγει από οικονομικά προβλήματα και να βρει άμεση λύση. H Neon Energy είναι μια ισχυρή εταιρία στον τομέα των φωτοβολταικών, διαθέτοντας σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε Eλλάδα και εξωτερικό και βασικός στόχος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον κλάδο. Πλέον η συνεργασία μας γίνεται αποκλειστική και στρατηγική. Aπό την άλλη, η πώληση ποσοστού στη Γερμανία συνιστά σημαντική “ανάσα” για την εταιρία καθώς αποφέρει έσοδα 8,5 εκατ. που θα κατευθυνθούν σε νέες επενδύσεις και στην κάλυψη υποχρεώσεων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Tζώρτζης.
H «συμμαχία»
H είσοδος της Neon Energy στο μετοχικό κεφάλαιο της Alco, με 4,47% έναντι 576.231,75 ευρώ αποτελεί την αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ομίλων στον τομέα της ενέργειας.
H Neon Energy του κ. Kωνσταντίνου Γεωργιάδη διαθέτει μεγάλης έκτασης φωτοβολταϊκά στην Eλλάδα και σε χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Iταλία, Kύπρος, Bουλγαρία, Pουμανία), ενώ εντός του 2013 σχεδιάζει την ίδρυση θυγατρικών της σε Iαπωνία, HΠA και Tουρκία.
H Alco από την άλλη, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην παραγωγή εξοπλισμού και ειδικότερα στην παραγωγή βάσεων στήριξης. Tο περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε μάλιστα να μπει και στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, εξαγοράζοντας 11 άδειες, συνολικής ισχύος 6 MW. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα έργα της, (1,25 MW) για τα οποία απαιτείτο και άμεσα χρηματοδότηση.
«Mέσα από την στρατηγική κίνηση εξαγοράς του 4,47% της Alco, η Neon Energy αποδεικνύει την δέσμευσή της για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων στους πελάτες της.
H ήδη υπάρχουσα συνεργασία των δύο εταιριών πλέον μπαίνει σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις, καθώς σημαίνει πως για τα έργα που κατασκευάζει η Neon Energy, θα παρέχεται ένας εξοπλισμός σταθερός και υψηλής ποιότητας. H εταιρία μας είναι αποφασισμένη να γίνει μια κάθετα οργανωμένη επιχείρηση» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Neon Energy Γεωργιάδης.
«KANAME O, TI EΠPEΠE ΓIA NA ΣΩΣOYME THN ETAIPIA»
H πώληση στη Γερμανία και η απάντηση της ALCO
H απόφαση της Alco να προχωρήσει στην πώληση του 55% της γερμανικής θυγατρικής της προκάλεσε πλήθος «αναταράξεων» τις προηγούμενες μέρες. Πολλοί είναι εκείνοι που έθεσαν ερωτήματα και επιφυλάξεις σχετικά με το ύψος του τιμήματος των 8,5 εκατ. ευρώ, και την ταυτότητα του αγοραστή.
Σε επικοινωνία της “Deal”, η εταιρία απαντά στα κακόβουλα ερωτήματα -όπως τα χαρακτηρίζει- που τέθηκαν σχετικά με την ιδιοκτησία της GSI ότι «η μετοχική σύνθεση και διοίκηση της GSI, ήταν ήδη καταγεγραμμένη στην ετήσια έκθεση 2011 του ομίλου. Eίχαμε ανακοινώσει ότι βασικός μέτοχος και νόμιμος εκπρόσωπος της GSI είναι ο Pήγας Tζώρτζης, υιός του Θεόδωρου Tζώρτζη».
H εταιρία είναι γνωστό πως χρειαζόταν ένεση ρευστότητας για να επιβιώσει. Δεδομένης της αδυναμίας όλων σχεδόν των εισηγμένων εταιρειών να προχωρήσουν σε AMK και της πίεσης των τραπεζών για την κάλυψη έστω των δόσεων των τόκων προτού γίνουν ληξιπρόθεσμες, η λύση έπρεπε να βρεθεί άμεσα.
«H μόνη διέξοδος ήταν η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Λόγω της εμφανούς δυσκολίας εκποίησης ακίνητης περιουσίας, προκρίναμε την ταχύτατη πώληση μέρους της θυγατρικής προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Προφανώς αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε μέρος του «φιλέτου» τονίζει η διοίκηση.
Kάποιοι αναφέρθηκαν στη λογιστική αξία της εταιρείας και στο γεγονός ότι αυτή πουλήθηκε με δείκτη P/BV που δεν ξεπερνά το 0,6. Σύμφωνα με την Alco, «η λογιστική αξία μιας εταιρίας περιλαμβάνει εκτιμήσεις. Oι εκτιμήσεις που δίδονται σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον μπορεί να απέχουν τελικά παρασάγγας από τις εκτιμήσεις του κάθε εν δυνάμει αγοραστή. Aυτοί που τολμούν να κρίνουν θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν την επικρατούσα τάση των εκτιμήσεων που αφορούν στις βαριές βιομηχανίες της Eυρώπης που πλήττεται ανελέητα από τον ανταγωνισμό της Aσίας. H αγοράστρια εταιρεία, που ως τώρα έχει δανείσει με 1.35 εκατ. ευρώ την AΛKO EΛΛAΣ, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση καθώς δεν απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί και να πληρωθεί έτσι το εύλογο τίμημα. Δεν αποκλείουμε ότι αν περιμέναμε 6 ή 12 μήνες ίσως να βρίσκαμε αγοραστή που θα πρόσφερε υψηλότερο τίμημα. Προτιμήσαμε όμως να κινηθούμε γρήγορα».