Παρά το ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. «τρέχει» κανονικά, η διοίκηση του ξενοδοχείου προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένης αναδιοργάνωσης, προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους, σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα.
Το 2012 καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του Αστέρα, με τη μείωση στη ξενοδοχειακή δραστηριότητα να φθάνει στο 12% σε σχέση με το 2011, αγγίζοντας τα 24 εκατ. από 27 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Βασικοί λόγοι είναι η κάμψη που βιώνει η Αθήνα ως προορισμός, αλλά και η αγοραστική αδυναμία των Ελλήνων που αποτελούν ακόμα τη βασική πελατεία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με μερίδιο 30%, με τους Αμερικανούς να είναι στη δεύτερη θέση.
Ωστόσο η εποχικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, τόνισε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. Π. Γριβέας, καθώς η ζήτηση ξεκινά τον Απρίλιο (για διαμονή και συνέδρια) και τον χειμώνα παρατηρείται πολύ μεγάλη πτώση της πληρότητας.
Στόχος του σχεδίου αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε να εφαρμόζει από τον περασμένο Αύγουστό η διοίκηση της ξενοδοχειακού συγκροτήματος, είναι η οικονομική εξυγίανση, ώστε ο Αστέρας να απεγκλωβιστεί από την ανάγκη τραπεζικής χρηματοδότησης.
Όπως σημείωσε ο κ. Γριβέας τα αποτελέσματα είναι εμφανή ήδη στη χρήση του 2012, καθώς υπήρξε εξοικονόμηση 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι στα αποτελέσματα του έτους θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των καθαρών ζημιών, που το 2011 κυμάνθηκαν στα 12,59 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε βάθος τριετίας το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα θα μπορούσε να περάσει σε κερδοφορία.
Το σχέδιο αφορά σε ήπια προσαρμογή χωρίς να μειωθούν οι 500 θέσεις εργασίας, με μετατροπές συμβάσεων (από αορίστου σε ορισμένου χρόνου), επαναδιαπραγματεύσεις με τρίτους (ασφάλειες, προμηθευτές κ.α.), καθώς και περιορισμό μέρους του ξενοδοχείου, μια και το Westin επανέφερε τη λειτουργία του σε εποχιακό από δωδεκάμηνο που ήταν από το 2007.
Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, ολοένα και πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο της «τελευταίας στιγμής», ενώ επιχειρείται άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή.
Θετικός αντίθετα είναι ο απολογισμός της κίνησης στην Astir Beach, που το 2012 έκοψε 122.000 εισιτήρια, αυξημένα κατά 5.000 από το 2011. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της παραλίας, το 2013 σχεδιάζεται αναπροσαρμογή της χρήσης της, με προσθήκη νέων δραστηριοτήτων, καθώς και τιμολογιακή προσαρμογή κατά μέσο όρο 10%.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον
Την ίδια ώρα έντονο και διεθνές, από εξειδικευμένους επενδυτές και πολύ μεγάλα επενδυτικά σχήματα, αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα στη Βουλιαγμένη, στις 19 Μαρτίου, πρώτη φάση του διαγωνισμού που διενεργεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, βασικός μέτοχος του ακινήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται κινητικότητα για το ακίνητο, ενώ η προοπτική αξιοποίησης του real estate σε μέρος της έκτασης που φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά, πέρα από τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, τα μπάνγκαλοους και τη μαρίνα, θα προσδώσει εξαιρετικά σημαντική αξία για να μεγιστοποιήσει το τίμημά του.
Από το σύνολο της έκτασης, τα 193 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλάς, τα 115 στο ΤΑΙΠΕΔ (έκταση του ΕΟΤ) και 45 στρέμματα είναι η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Βουλιαγμένης. Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα από το φθινόπωρο.