Επιχειρηματική αποστολή στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ο ΣΕΒ διοργάνωσε επιχειρηματική αποστολή στο Κίεβο της Ουκρανίας (5-7.2.2013), με σκοπό να ανοίξει δρόμους σε μια αγορά που λόγω του μεγέθους, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της γεωγραφικής θέσης εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

 

Η επιχειρηματική αποστολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ, το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο και το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο.

 

Στην αποστολή συμμετείχαν στελέχη από 24 ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία τους κλάδους τροφίμων-ποτών, δομικών υλικών, φαρμακευτικών-καλλυντικών, χημικών, ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, ξενοδοχειακού εξοπλισμού, καταναλωτικών ειδών, χειρουργικών εργαλείων και υπηρεσιών.

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 180 ατομικές συναντήσεις με 70 εταιρίες από την πλευρά της Ουκρανίας.

 

Στην εκδήλωση παρέστη ο Γεν. Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος και ανώτεροι παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικής Ανάπτυξης της Ουκρανίας.

 

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή πρωτοβουλία του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας σημείωσε ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της την εξωστρέφεια και αφιερώνει πόρους και ενέργεια ώστε να υπάρξει σοβαρή ελληνική παρουσία σε χώρες που προσφέρουν ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο αυξανόμενος διεθνής προσανατολισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί το ανάχωμα στην κρίση, το αντίδοτο στην ύφεση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη παρουσία στην Ουκρανία και τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν κατακτήσει τη θέση που θα μπορούσαν στην τοπική αγορά. Ειδικότερα, 50 περίπου ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται με αξιόλογα αποτελέσματα στην Ουκρανία, ενώ οι θυγατρικές 3 μεγάλων ελληνικών Τραπεζών προσφέρονται να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρηματικές κινήσεις. Το διμερές εμπόριο κινείται στα 320 εκ. €, με έλλειμμα για την ελληνική πλευρά, αν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία 2 χρόνια. Μολονότι υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας, διαφάνειας, δασμών, τελωνειακών διαδικασιών και περιορισμών, πιστοποιήσεων, η ουκρανική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

 

Οι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ των ελληνικών επιχειρηματικών πλάνων είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ουκρανίας, που για το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,7%, ο καταναλωτικός πληθυσμός των 47 εκατομμυρίων με τη μεσαία τάξη να ενδυναμώνει διαρκώς την αγοραστική της δύναμη και το γεγονός ότι η χώρα διάκειται φιλικά προς την Ελλάδα και βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη Ρωσική αγορά. Από τις επιχειρηματικές συναντήσεις προέκυψε ότι υπάρχει πεδίο πρόσφορης δραστηριοποίησης για ελληνικές εταιρίες, με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στους τομείς κατασκευών και έργων οδοποιίας, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, μεταφορών, ναυτιλίας, τουρισμού, καθώς και στην αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων. Επίσης, ευκαιρίες δημιουργούν οι ανάγκες της χώρας για εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών με τεχνολογίες αιχμής (e-governance), καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος υγείας και των νοσοκομειακών υποδομών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ