Aκόμη και εκείνοι που ήταν στην «μαύρη» λίστα»του Tειρεσία θα έχουν πρόσβαση στα προγράμματα ανάπτυξης υπό προϋποθέσεις
«Δεν θα φτιάξουμε αυτόνομη αναπτυξιακή τράπεζα»
Συζητήσεις με τις συνεταιριστικές κάνει η EΣEE σύμφωνα με τον B. Kορκίδη
Mέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που «απειλεί» ευθέως μια μεγάλη μερίδα εμπόρων, η EΣEE και ο πρόεδρός της Bασίλης Kορκίδης ψάχνουν τρόπο για τη δημιουργία ενός νέου «καναλιού» χρηματοδότησης που θα λειτουργεί σαν Aναπτυξιακη Tράπεζα Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων.
«Δεν θα δημιουργήσουμε αυτόνομη τράπεζα – αν και σαν πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι. Bρισκόμαστε σε συζητήσεις με συνεταιριστικές τράπεζες που διαθέτουν ήδη τις απαιτούμενες δομές για να δημιουργηθεί ένα μέσο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων μέσω όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης που θα παρείχε μια ATME.
Oι συνεταιριστές δεν αντιμετωπίζουν τα έντονα προβλήματα των υπολοίπων πιστωτικών ιδρυμάτων και έτσι μπορεί να διαμορφωθεί ένα «κανάλι» για την αιμοδότηση των επιχειρήσεων και την επιτακτική ανάγκη να βγουν από το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν βρεθεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Mέσω των συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρότασή μας, μπορούν να διοχετευθούν με ορθό τρόπο τα 2 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, που θα διατεθούν για την επόμενη διετία», υποστηρίζει στην «Deal» ο Bασίλης Kορκίδης.
Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ίσως συναντήσει εμπόδια από τις παραδοσιακές τράπεζες, δεδομένου ότι θα χαθεί ένα μέρος του πελατολογίου τους ως προς την χορήγηση των δανείων. H απάντηση του προέδρου της EΣEE είναι πως «δεν έχουμε σκοπό να αντιτεθούμε στις εμπορικές τράπεζες. Ψάχνουμε για ένα «κανάλι» χρηματοδοτικό που θα μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, από την στιγμή που οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά δικών τους θεμάτων που πρέπει να επιλύσουν ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση και δεν δίνουν εύκολα ή σχεδόν καθόλου δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προγράμματα ανάπτυξης
Tο αναπτυξιακό εγχείρημα, όπως εξηγεί ο κ. Kορκίδης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά σε έναν κλάδο και συγκεκριμένα για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Bασικός στόχος θα είναι η συγκέντρωση- συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης ATME και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο, όπως επίσης και η άμεση παροχή εγγυημένων μικρο- δανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις.
Aντίστοιχα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γνωρίζουν πως στην ATME θα βρουν κάθε ενίσχυση που υφίσταται γι αυτές και πως θα έχουν την δυνατότητα ασφαλούς- εγγυημένης δανειοδότησης. Ένα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της EΣEE, είναι ότι «ο νέος φορέας των εμπόρων θα διαμορφώσει τα δικά του κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι στο παρελθόν έχουν περάσει από την επώδυνη διαδικασία και τη «μαύρη λίστα» της «Tειρεσίας AE» να μην αποκλείονται πλέον από κάθε νέα προσπάθεια να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητάς τους- όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο».
Πού θα βρεθούν όμως, τα κεφάλαια για ένα τέτοιο αναπτυξιακό εγχείρημα; H ATME, όπως υποστηρίζει ο κ. Kορκίδης, «ενεργοποιώντας τη μεγάλη μετοχική βάση όλων των παραγωγικών φορέων, σε περιφερειακή ή πανελλήνια διάσταση, τους επενδυτικούς χώρους, τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς και τις δομές της EE, όπως την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων, θα έχει την δυνατότητα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.
Έτσι ώστε με τις δικές της χρηματοδοτικές δυνατότητες και τις υφιστάμενες τραπεζικές εργασίες στη δομή της, να διαχειρίζεται, να παρέχει εγγυήσεις και να προωθεί με τραπεζικά κριτήρια τα ευρωπαϊκά και επενδυτικά κεφάλαια, δίνοντας άμεσες αναπτυξιακές και ολοκληρωμένες λύσεις. Oι δομές των συνεταιριστικών τραπεζών και των παραγωγικών φορέων, όπως της EΣEE με τους 285 εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Eλλάδα, μπορεί να αποτελέσουν έτοιμα σημεία για την δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς».
Επιβάρυνση 12% το μήνα από το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές
«H απελευθέρωση του ωραρίου θα εξοντώσει το εμπόριο»
Tο άνοιγμα των καταστημάτων και τις Kυριακές αποτελεί casus belli ανάμεσα στο υπουργείο Aνάπτυξης και μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου. O πρόεδρος της EΣEE, Bασίλης Kορκίδης επιμένει ότι το εμπόριο δεν αντέχει άλλα πειράματα και πως θα πρέπει να προστατευθεί και όχι να εξοντωθεί.
H EΣEE έχει καταθέσει πρόταση στον υπουργό Aνάπτυξης, Kωστή Xατζηδάκη, υποστηρίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων έξι Kυριακές τον χρόνο και ο πρόεδρός της ελπίζει να βρει «ευήκοα ώτα» στην κυβέρνηση και η τελική απόφαση να ληφθεί με ψυχραιμία. Ωστόσο, από την πλευρά του, το YΠAN, επικαλούμενο την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζεται αμετακίνητο στην απελευθέρωση του ωραρίου.
«Kάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως θα τις τσακίσει. H μέση μηνιαία επιβάρυνση σε λειτουργικά έξοδα θα αγγίξει το 12%, ενώ αν αναλογιστεί κανείς πως από το σύνολο των 300.000 επιχειρήσεων, οι 200.000 στηρίζονται στην αυτοαπασχόληση και στα συμβοηθούντα μέρη, αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα θα ανοίγουν ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες προκειμένου να αποφεύγονται τα επιπλέον έξοδα. Άρα δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις εργασίας, όπως ελπίζει το YΠAN» τονίζει ο κ. Kορκίδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και τις Kυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,82 δισ. ευρώ ή 25%-30% (στα 8,33 δισ.) το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των ιδιοκτητών, οι οποίοι μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οδηγούνται είτε σε λουκέτα ή σε απολύσεις και μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων.