Από φαβορί για την ΕΒΖ, εκπέμπει SOS και τα «περίεργα» της μετοχής
Ένα ξαφνικό «θρίλερ» διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την εταιρία «Επίλεκτος». Η κλωστοϋφαντουργία, η οποία μετρά 50 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας, μέχρι και πριν από ενάμιση μήνα θεωρείτο ως φαβορί για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Πλέον εκπέμπει SOS, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευριπίδης Δοντάς αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για διακοπή της παραγωγής.
Την ίδια ώρα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή της εισηγμένης μετά από ένα απότομο «ράλι» μέχρι την περιοχή των 0,58 ευρώ, παρουσίασε και πάλι αντίστροφη τάση προς τα κάτω.
Τι συνέβη και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα άλλαξαν τα δεδομένα; Ερώτημα το οποίο ακούγεται έντονα στην αγορά, αλλά έχει την απάντησή του. Η «Επίλεκτος» δεν έχει ξεφύγει, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, από τον… κανόνα που θέλει τις επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, να έχουν υποστεί σημαντικούς κλυδωνισμούς από την οικονομική κρίση.
Στην τελευταία οικονομική χρήση (που έληξε τον Ιούνιο του 2012), ο κύκλος εργασιών της εταιρίας υποχώρησε στα 35,5 εκατ. ευρώ (από 42,3 εκατ.), παρά το γεγονός ότι πάνω από το 80% αυτού κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Οι ζημίες επίσης διευρύνθηκαν στα 7,4 εκατ. ευρώ (έναντι 2,4 εκατ.) λόγω της υποχώρησης των πωλήσεων, του αυξημένου κόστους δανεισμού, αλλά και των μειωμένων τιμών του νήματος.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Δοντάς έχει προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των λειτουργικών δομών της επιχείρησης και έχει στραφεί και στον κλάδο της ενέργειας, οι απώλειες (κυρίως από την κλωστοϋφαντουργία) υφίστανται.
Η εταιρία σήμερα δουλεύει με παραγωγική δυναμικότητα γύρω στο 50%, ενώ θα μπορούσε να φτάσει στο 100% με μικρότερο κοστολόγιο.
Ο ίδιος ανήκει στους βιομηχάνους εκείνους που πριν από έναν χρόνο περίπου είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις αυξημένες τιμές του ρεύματος, μιλώντας για «εξόντωση» της βιομηχανίας, αφού το ενεργειακό κόστος εκτοξεύθηκε από 26,5% το 2008 στο 45,3% το 2012.
Μάλιστα, η Επίλεκτος (μαζί με την χαρτοβιομηχανία Paco) είχαν ζητήσει στο παρελθόν να υπάρξει αντίστοιχη μεταχείριση των βιομηχανιών της Μέσης Τάσης, με τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης και πλέον καλείται να λύσει τις «διαφορές» της με την ΔΕΗ ως τις 28 Φλεβάρη.
Η ΡΑΕ έστειλε επιστολή και στις δύο πλευρές προκειμένου να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία για την φόρμουλα τιμολόγησης και να μελετήσουν εναλλακτικές προτάσεις, αν τυχόν προκύψει διαφωνία. Άλλωστε, το ενεργειακό κόστος, όπως υποστηρίζει ο Ευριπίδης Δοντάς είναι μία από τις βασικές αιτίες που «απειλούν» την παραγωγική διαδικασία της «Επίλεκτος». Η άλλη είναι το μεγάλο ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος.
Πάντως, στους επιχειρηματικούς κύκλους πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το «τελεσίγραφο» για διακοπή της παραγωγής, μάλλον είναι ένας μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση για να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα της βιομηχανίας γενικότερα, παρά μια πραγματική απειλή.
Δεν «γλυκάθηκε»
Η Επίλεκτος ήταν η μόνη ελληνική εταιρία μεταξύ των «μνηστήρων» για την ΕΒΖ, μετά και την «οπισθοχώρηση» του Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, την διεκδικούσε με αξιώσεις, αφού ο Ευριπίδης Δοντάς είχε σκοπό να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης για να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό. Αν συνυπολογίσει κανείς και το ότι η τιμή του «λευκού χρυσού» παρουσιάζει αύξηση ως 12% τον τελευταίο χρόνο και το ότι η ΕΒΖ επέστρεψε στην κερδοφορία, τότε κατανοεί περισσότερο το ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Ωστόσο, η νηματουργία έμεινε με την… γλύκα, αφού μόνο τέσσερις κατέθεσαν έγκυρες δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό. Η «Επίλεκτος» δεν κατάφερε να προσκομίσει εγγυητική επιστολή και τέθηκε εκτός διαδικασίας.
Η μετοχή
Η μετοχή της Επίλεκτος ήταν από εκείνες που δεν είχαν ακολουθήσει το ράλι που πραγματοποίησε η αγορά τους προηγούμενους μήνες. Για αρκετές εβδομάδες πραγματοποιούσε συσσώρευση γύρω από τα 0,40 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως ξαφνικά υπήρξε αφύπνιση της μετοχής και μάλιστα με αυξημένους τζίρους. Ο τίτλος της Eπίλεκτος βρέθηκε να ενισχύεται ακόμα και πάνω από 20% σε μία συνεδρίαση, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πακέτα περί τις 500.000 μετοχές στην τιμή των 0,50 ευρώ.
Το ράλι της μετοχής συνεχίστηκε μέχρι την περιοχή των 0,58 ευρώ, την ώρα που στην αγορά κυκλοφορούσαν φήμες που εμφάνιζαν την Επίλεκτο φαβορί για την ΕΒΖ. Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν η τάση για τη μετοχή αντιστράφηκε, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από τα 0,48 ευρώ, δηλαδή 10 σεντς από την κορυφή των 0,58 ευρώ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι τελικά οφειλόταν το «ξύπνημα» της μετοχής και σε ποιους κατευθύνθηκε τα πακέτο των 500.000 μετοχών. Στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια ακούγεται πως πίσω από τη δυναμική ανάκαμψη της μετοχής βρίσκεται κάποιο λόμπι, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πακέτο μεταβιβάστηκε σε εγχώριο θεσμικό.
Τονωτικές «ενέσεις» από την ενέργεια
Προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο Ευριπίδης Δοντάς ψάχνει «ανάσες» σε εκείνον της ενέργειας, όπου δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής «Επίλεκτος Ενεργειακή».
Πριν από έναν μήνα περίπου, μάλιστα, πιστοποιήθηκε από το ΥΠΑΝ η επένδυσή της που αφορά στην έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της Selected Volt (θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή), που δημιούργησε φωτοβολταϊκό σταθμό (9,9 KW) στη Λάρισα. Το ύψος της επιχορήγησης ανήλθε στα 6,79 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η Επίλεκτος Ενεργειακή έχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου (5,25 MW), έργο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το τρέχον έτος. Έχει στραφεί τέλος και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας, ισχύος 2,5 MW, για την οποία κατέχει σχετική άδεια.