ΤΙΤΑΝ- ΑΓΕΤ «ξιφουλκούν» για τα μερίδια σε έναν κλάδο με πτώση πάνω από 40%
ΤΙΤΑΝ vs ΑΓΕΤ Ηρακλής ή οικογένεια Κανελλόπουλου εναντίον της γαλλικής πολυεθνικής Lafarge. Η επιχειρηματική σύγκρουση δύο ισχυρών του τσιμέντου μπορεί να ξεκινά από την περίοδο του Μεσοπολέμου, τότε που ο πρώην συνέταιρος των Κανελλόπουλων, Ανδρέας Χατζηκυριάκος είχε μεταπηδήσει στην μεγάλη αντίπαλό τους, τον «Ηρακλή», όμως συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα.
Ειδικά στην δεδομένη χρονική συγκυρία, που η οικονομική κρίση μαίνεται, η εγχώρια κατανάλωση τσιμέντου έχει «βυθιστεί» πάνω από 40% επιστρέφοντας σε επίπεδα της δεκαετίας του ’60 και η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει… βουλιάξει στο –67% περίπου, η «μάχη» για τα μερίδια αγοράς σε έναν κλάδο που καταρρέει γίνεται ακόμη πιο σκληρή. Πόσω μάλλον όταν οι δύο εταιρίες ελέγχουν συνολικά πάνω από το 80% της ελληνικής αγοράς τσιμέντου και συχνά εξελίσσεται σε «ντέρμπι» η προσπάθεια τελικής επικράτησης, με αμφίρροπο τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα και σχεδόν μοιρασμένη την «πίτα».
Και όλα αυτά όταν ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν «κοινό εχθρό», τους Τούρκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν αθρόες εισαγωγές τσιμέντου μέσω των νησιών του Αιγαίου ή των παραμεθόριων περιοχών.
Τσιμέντο για το οποίο αν και έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις από τους ελληνικούς ομίλους ότι ίσως και να είναι αμφιβόλου ποιότητας με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των οικοδομών και την δημόσια υγεία, εκτιμάται πως έχει ήδη αποσπάσει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 12%- 15% λόγω του φθηνότερου κόστους, όπως λένε παράγοντες της αγοράς.
Αυτό από μόνο του συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα με τα αυξημένα ενεργειακά και λειτουργικά της κόστη, στις δυσκολίες τραπεζικής χρηματοδότησης και στις μεγάλες απώλειες που σημειώνουν οι δύο πρώτοι του κλάδου στα οικονομικά τους μεγέθη.
«Μετρούν» απώλειες
Μέσα στην τελευταία τετραετία, ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής έχουν δει τα οικονομικά τους μεγέθη να «φυλλορροούν».
Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας του Ανδρέα Κανελλόπουλου έκαναν «βουτιά» στα 2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012 (από 54 εκατ. ευρώ), μια μείωση 96,3%. Οριακή (1%) ήταν και η αύξηση του κύκλου εργασιών στα 847 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη το… «ρόπαλο» της κρίσης έχει πέσει βαρύ και στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Την ίδια χρονική περίοδο, η γαλλική θυγατρική στην Ελλάδα κατέγραψε ζημίες 51,31 εκατ. ευρώ από κέρδη 2,90 εκατ. το 2011, ενώ και οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν κατά 19,3%.
Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και για τους δύο ομίλους προέρχεται κυρίως από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν επίσης την οικονομική κρίση.
Γι’ αυτό και οι διοικήσεις τους έχουν επιλέξει την διέξοδο της αύξησης των εξαγωγών τους σε χώρες, όπου η ζήτηση του τσιμέντου παραμένει υψηλή, προκειμένου να αντισταθμίζουν τις εγχώριες απώλειες και να ενισχύουν τα ταμεία τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΓΕΤ Ηρακλής τους πρώτους έξι μήνες του 2012 αύξησε το ποσοστό των εξαγωγών της (επί του συνολικού όγκου πωλήσεων) κατά 28%, ενώ για την ΤΙΤΑΝ πλέον περίπου το 80% των πωλήσεών της προέρχεται από το εξωτερικό.
Η οικογένεια Κανελλόπουλου ρίχνει το βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική, στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, ενώ ελπίζει σε ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Μια αγορά σημαντική για τον όμιλο, καθώς εκεί διατηρεί και παραγωγική δραστηριότητα, και η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε σημαντική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας 30%.
Η εξαγωγική στρατηγική της ΑΓΕΤ Ηρακλής από την άλλη πλευρά επικεντρώνεται κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Αλγερίας και της Β. Αφρικής.
«Μάχη» και στις περικοπές
«Παράλληλη» πορεία ακολουθούν ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής και στο «κομμάτι» συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, αλλά και «θωράκισης» των ταμείων τους.
Η ΤΙΤΑΝ μπορεί πρόσφατα να εξέδωσε νέες ομολογίες αξίας 200 εκ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησής της και εκτός τραπεζικού τομέα, όμως συνεχίζει την πολιτική μείωσης του κόστους και πώλησης περιουσιακών της στοιχείων. Έτσι, πούλησε μειοψηφικό πακέτο 11,5% στην IFC των θυγατρικών της σε Σκόπια, Σερβία, Κόσσοβο έναντι 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πουλήσει ακόμη την πορσελάνη Ιωνία, λατομείο στις ΗΠΑ, εταιρίες διακίνησης τσιμέντου και το 15% της αιγυπτιακής δραστηριότητας επίσης στην IFC. Η αναδιοργάνωση βέβαια, πέρασε και δια της οδού των περικοπών θέσεων εργασίας και μισθών.
Από την άλλη η ΑΓΕΤ, προσπαθεί όπως λένε οι πληροφορίες, να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία στις τρεις παραγωγικές της μονάδες, πέρυσι προχώρησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο για έναν μήνα, ενώ επίσης έχει…βγάλει στο σφυρί περιουσιακά της στοιχεία, όπως τα γραφεία της Λυκόβρυσης.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ 2 ΟΜΙΛΟΥΣ…
Τα σενάρια για έξοδο από το ΧΑ της «Ηρακλής»
Τα τελευταία δύο χρόνια που η οικονομική κρίση «γιγαντώνεται» στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, πολλά είναι τα σενάρια που έχουν ακουστεί στην αγορά για την επόμενη μέρα της ΤΙΤΑΝ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Για την τελευταία, εδώ και καιρό υπάρχει η αίσθηση πως ο όμιλος Lafarge, ο οποίος είναι και ο βασικός της μέτοχος με 88,9%, εξετάζει την πιθανότητα κάποια στιγμή να υποβάλει δημόσια πρόταση και να θέσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής εκτός ΧΑ, όπως άλλωστε έχουν πράξει πολλές πολυεθνικές στο παρελθόν. Βασικό ρόλο στην απόφαση των Γάλλων θα διαδραματίσει η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, στο στρατηγείο της Lafarge στη Γαλλία, γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με την παρουσία τους στην Ελλάδα, όπως λένε οι πληροφορίες, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν στηρίξει επενδυτικά την θυγατρική τους.
Μετά την αποχώρηση ισχυρών ομίλων από την Ελλάδα, όπως η Coca Cola, η ΦΑΓΕ και εσχάτως το υπό εξέταση πλάνο φυγής και της Βιοχάλκο, υπάρχουν φήμες που θέλουν ως επόμενη εταιρία στην… πόρτα της εξόδου, την ΤΙΤΑΝ. Ωστόσο, η διοίκηση έχει πολλές φορές τονίσει πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και ειδικά μετά και το «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησής της από τις αγορές, μάλλον το σενάριο αυτό παραμένει ανενεργό.
Πηγή: Εφημερίδα Dealnews