Η ΣΩΛΚ θα παράσχει προϊόντα της, για τους υπό κατασκευή αγωγούς φυσικού αερίου
Ένας Έλληνας, ο Νίκος Στασινόπουλος, επικεφαλής της «Σωληνουργεία Κορίνθου» θεωρείται ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης του Αζερμπαιτζάν, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Η εταιρεία έχει περάσει τη διαδικασία προεπιλογής για να προμηθεύσει με προϊόντα της το σύνολο των αγωγών, που στοχεύουν στο αζέρικο αέριο και περιμένει τώρα την απόφαση των κυβερνώντων, σύμφωνα με την οποία θα επιλεγεί ο αγωγός φυσικού αερίου του επονομαζόμενου «νοτίου διαδρόμου».
Μπορεί ο όμιλος του επιχειρηματία, η Βιοχάλκο να έχει περάσει από… σαράντα κύματα, λόγω της οικονομικής κρίσης και να έχει υποστεί σημαντικές ζημίες, όμως, η θυγατρική του ΣΩΛΚ έχει εδραιωθεί για τα καλά στο εξωτερικό και μάλιστα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους προτιμώμενους προμηθευτές και για τους αγωγούς Nabucco και ITGI.
Αυτό που μέτρησε πολύ στην απόφαση των Αζέρων είναι ότι η ελληνική εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της ένα από τα πιο ισχυρά πελατολόγια. Εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται με τη νούμερο 1 ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο – σύμφωνα με το Platts το 2010 – την BP, ενώ ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγονται και ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου στη Μεγάλη Βρετανία, η British Gas και η ισπανική Gas Natural, εταιρεία, που στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Απαρατήρητη δεν πέρασε για τους Αζέρους και η περσινή επιτυχία της ΣΩΛΚ, η οποία προεπιλέχθηκε και για τον αγωγό TAP. Επαφές με Νορβηγούς
Οι συζητήσεις που πραγματοποιηθήκαν με την κοινοπραξία, που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού TAP, αλλά και το μεγάλο «ρεύμα» της ΣΩΛΚ στο λεγόμενο «νότιο διάδρομο» έφεραν τον Νίκο Στασινόπουλο και στον «δρόμο» του νορβηγικού κολοσσού StatoilHydro, ο οποίος ενέταξε επίσης την ελληνική βιομηχανία στη λίστα των προτιμώμενων προμηθευτών.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρώτου μεγέθους επιτυχία, καθώς η σκανδιναβική πολυεθνική (Νο 27 στη λίστα του Platts) δεν είναι και από τους πιο «εύκολους» πελάτες. Και αυτό, επειδή συνήθως θέτει υψηλά standards στους προμηθευτές της. Ήδη η ΣΩΛΚ έχει υπογράψει τέσσερις συμφωνίες, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ με εταιρείες στις ΗΠΑ, την Υεμένη, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, οι οποίες αναμένεται να λάβουν «σάρκα και οστά» μέσα στο έτος και αρχές του 2012.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που και εντός των ελληνικών συνόρων αναμένει τις τελικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου και του ΔΕΣΦΑ, για τις επεκτάσεις του συστήματος φυσικού αερίου.
Το πιο σημαντικό έργο που θα δρομολογηθεί πιο άμεσα από ότι τα υπόλοιπα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που εκτείνεται από την Κομοτηνή μέχρι τη Στάρα Ζαγόρα, μήκους 170 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
Η έντονη κινητικότητα, που επικρατεί στον τομέα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου πάντως, είναι γεγονός πως συμβάλλει θετικά στο σύνολο του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία περιόρισε τις ζημίες στα 4,94 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2010 από 51 εκατ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Σημειώνεται πως η παραγωγή της ΣΩΛΚ σε ποσοστό άνω του 90%, κατευθύνεται σε εξαγωγές.