Κλονίζεται η παραγωγική διαδικασία του ομίλου
«Μαχαίρι» 30% στο λειτουργικό κόστος θέλουν να επιβάλλουν οι Γάλλοι
«Ρωγμές» στην παραγωγική διαδικασία της ΑΓΕΤ Ηρακλής προκαλεί η απόφαση της διοίκησης για αναστολή των έκτακτων επιδομάτων σε όλο το προσωπικό του ομίλου.
Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, Pierre Delaplanque κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα να χαρακτήρισε την Ελλάδα «κόμβο για μεγαλύτερη διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη και κυρίως στις αγορές εκείνες που η γαλλική μητρική δεν έχει παρουσία μέχρι σήμερα», όμως η στρατηγική των ισχυρών αφεντικών της Lafarge περνά μέσα από την «οδό» των περικοπών.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον κ. Delaplanque και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τονίστηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους κατά 30%, δηλ. κατά 16 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε 80 έως 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.
Για τους περισσότερους η απόφαση αυτή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η καταβύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας στο – 67%, η «βουτιά» 40% της ζήτησης τσιμέντου στην Ελλάδα και οι αθρόες εισαγωγές από χώρες όπως η Τουρκία έχουν κλονίσει και τα θεμέλια της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της Lafarge πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το 2012 και «είδαν» ακόμη μια φορά τις πωλήσεις τους στον ελλαδικό χώρο να περιορίζονται στους 1,3 εκατ. τόνους, όταν το 2006 στην ελληνική επικράτεια οι πωλήσεις είχαν καταγράψει 11,5 εκατ. τόνους, χτυπώντας «καμπανάκια».
Είναι ακριβώς αυτή η μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών που επικαλείται η γαλλική διοίκηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής του «ψαλιδίσματος». Όμως, από την άλλη τα σωματεία των εργαζομένων, ετοιμοπόλεμα για κινητοποιήσεις, μιλούν για μια μονομερή απόφαση και αφήνουν αιχμές πως δεν μπορεί η εταιρία να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την πτώση των πωλήσεων και τις ζημίες ύψους 70,12 εκατ. ευρώ (στο εννεάμηνο του 2012) ως αιτία για την ανάγκη περικοπής του λειτουργικού κόστους, όταν οι μέτοχοι πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν επιστροφή κεφαλαίου 70 εκατ. ευρώ εν μέσω ύφεσης και ζημιογόνων αποτελεσμάτων.
Δεν είναι πρώτη φορά
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι της Lafarge λαμβάνουν απόφαση για περικοπές, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι στις περιοχές, όπου διατηρεί τα τρία εργοστάσιά της η εταιρία, σε Χαλκίδα, Βόλο και Μηλιάκι.
Πριν από μερικούς μήνες, η διοίκηση του Pierre Delaplanque θέλησε να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία στη μονάδα της Χαλκίδας, όμως, μετά την προσφυγή των εργαζομένων στην δικαιοσύνη, αυτή κρίθηκε παράνομη και η υπόθεση πήρε αναβολή μέχρι να τελεσιδικήσει. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, στην ουσία έχει διακόψει την παραγωγική του δραστηριότητα και έχει περιοριστεί κυρίως στην επεξεργασία των υλικών που παράγουν οι άλλες μονάδες.
Πέρυσι, προχώρησε μάλιστα και στην αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου στον Βόλο για έναν μήνα περίπου, ενώ η εταιρία έχει βγάλει στο… σφυρί περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία της, όπως τα γραφεία της Λυκόβρυσης. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για απαξίωση των παραγωγικών μονάδων από μέρους της διοίκησης, καθώς η στρατηγική της για ενίσχυση των οικονομικών της περισσότερο στηρίζεται στις περικοπές παρά σε αναπτυξιακές λογικές. Από την άλλη η ΑΓΕΤ Ηρακλής ανήκει στους ομίλους εκείνους που κατά καιρούς έχουν διαμαρτυρηθεί για το ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τα ταμεία των επιχειρήσεων δυσανάλογα.
Στο ταμπλό
Εδώ και καιρό, η αίσθηση που επικρατεί για την επόμενη μέρα της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο ταμπλό, είναι πως κάποια στιγμή ο βασικός της μέτοχος (η Lafarge) θα υποβάλει δημόσια πρόταση για να θέσει την ελληνική θυγατρική εκτός χρηματιστηρίου, όπως άλλωστε έχουν πράξει πολλοί πολυεθνικοί όμιλοι στο παρελθόν.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση ευνοεί και η μετοχική της σύνθεση, αφού ο μεγαλομέτοχος ελέγχει ήδη το 89% περίπου των μετοχών, άρα είναι πιο εύκολο θεωρητικά να αποκτήσει το σύνολό τους.
Βασικό ρόλο στην απόφαση των Γάλλων θα διαδραματίσει η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας και δη της τσιμεντοβιομηχανίας, τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής. Αυτή την στιγμή η κεφαλαιοποίηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής αγγίζει τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής της κινείται κοντά στο 1,55 ευρώ, όταν το υψηλό 52 εβδομάδων έφτασε κοντά και στο 1,80 ευρώ.
Στόχος το άνοιγμα της αγοράς τσιμέντου
Στο… μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εκτός από την οικονομική κρίση, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπως και η μεγάλη αντίπαλός της, η ΤΙΤΑΝ της οικογένειας Κανελλόπουλου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα ετοιμάζει παρεμβάσεις στον κλάδο του τσιμέντου με στόχο το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς που κυριαρχείται από τους δύο παραπάνω ομίλους (οι οποίοι ελέγχουν το 90% συνολικά, ενώ μικρότερο ποσοστό κατέχει η Χάλυψ της ιταλικής Italcementi).
Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και καιρό, κατόπιν και ευρωπαϊκών πιέσεων, καθώς επικρατεί η άποψη πως ο κλάδος λειτουργεί περιοριστικά και δεν αφήνει περιθώρια έλευσης και άλλων πολυεθνικών παικτών στην αγορά.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρεται να εξετάζει και καταγγελίες που έχουν γίνει σχετικά με την διαμόρφωση των τιμών χονδρικής (χωρίς να πιέζονται από άλλους ομίλους), με αποτέλεσμα να πωλείται κατά 40% ακριβότερα το τσιμέντο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, όπου οι εταιρίες το εξάγουν. Ωστόσο, από την πλευρά των εταιριών υποστηρίζεται πως οι αποκλίσεις στις τιμές οφείλονται στα διαφορετικά δεδομένα που παρουσιάζει η αγορά τσιμέντου σε κάθε χώρα ξεχωριστά.