Με τη συμμετοχή 100 ελληνικών επιχειρήσεων και 200 τουρκικών, παρουσία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησαν σήμερα οι διμερείς επαφές στην Κωνσταντινούπολη αλλά και το επιχειρηματικό φόρουμ, με το μήνυμα «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ελληνικές επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν είναι οι κατασκευαστικές, οι τουριστικές εταιρείες που διψάνε για Τούρκους τουρίστες, οι τράπεζες και βιομηχανίες τροφίμων αλλά και αλουμινίου.
Από τις παρουσίες που ξεχωρίζουν είναι αυτή της Intralot, η οποία ευελπιστεί τόσο στην ιδιωτικοποίηση του τουρκικού ΟΠΑΠ (Mili Piyango), ενώ στον τραπεζικό τομέα η παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Α. Τουρκολιά, συνδέεται με τις εξελίξεις στην Finansbank.
Παρουσία υπάρχει και από τα ΕΛΠΕ, τον κ. Λαβίδα που εκπροσωπεί τον ΣΕΒ, την Αλουμίλ του κ. Μυλωνά, ενώ παραβρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Στ. Λεκάκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου, Γ. Αποστολόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της «Νηρέας», ο διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm, Θ. Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Aegean Airlines, Θ. Βασιλάκης, ο αντιπρόεδρος της Folli Follie, Δ. Κουτσολιούτσος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino), ο Χρήστος Καινούργιος της εταιρείας συμβούλων Διαδικασία, ο Νίκος Βασιλείου της Bright A.E. και του ΕΒΕΑ και πολλοί άλλοι.
Πηγές της κυβέρνησης μιλάνε για συναντήσεις οι οποίες θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα καθώς ακούγεται πως υπάρχουν προσύμφωνα για δύο ηχηρά deals.
Το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών που μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή στην Τουρκία εστιάζεται στην προώθηση εξαγωγών και υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνουν δομικά υλικά (κατασκευές), μεγάλη γκάμα τροφίμων(κυρίως παραδοσιακά πραϊόντα), χημικά, φαρμακευτικά, αλλά και νανοτεχνολογία και εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής (όπως τραπεζικό software), συστήματα ασφαλείας, υπηρεσίες υγείας-διοίκηση νοσοκομείων, λιανικό εμπόριο, προσέλκυση τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε real-estate στην Ελλάδα.
Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και στην αναζήτηση τουρκικών εταιριών που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες για συνέργειες (joint-ventures) στις αγορές των Βαλκανίων καθώς στην επέκταση σε αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου μέσω συμμαχιών με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες λόγω παραδοσιακών δεσμών (επιχειρηματικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών) έχουν καλύτερη πρόσβαση.
Πηγή: newmoney.gr