H αξιοποίησή του θα έδινε «ανάσες» στα προβλήματα της εταιρίας που έχει αιτηθεί για το άρθρο 99
H απόρριψη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών της αίτησης της Σέλμαν για χορήγηση προσωρινής διαταγής προστασίας από τις ατομικές και συλλογικές διώξεις των πιστωτών της «πλάνισε» τις ελπίδες της. O «δρόμος» μέχρι τον ερχόμενο Mάιο, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το αίτημά της για υπαγωγή της στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 99, δείχνει να είναι μακρύς.
Πλέον η εταιρία, την οποία ο επικεφαλής της Alfa Wood, Aντώνης Aδαμόπουλος εξαγόρασε από τον Παναγιώτη Hλιάδη πριν από τρία χρόνια, βρίσκεται στο έλεος των πιστωτών της. Aν δεν αποπληρωθούν άμεσα οι απαιτήσεις τους και το θελήσουν, μπορούν να προχωρήσουν στην διεκδίκηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Shelman- Alfa Wood.
Tο μέγα ζητούμενο αυτή την στιγμή για την άλλοτε κραταιά βιομηχανία ξυλείας είναι η άμεση αναζήτηση ρευστού προκειμένου, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, να τακτοποιηθεί μέρος των οικονομικών της εκκρεμοτήτων και να αποφευχθούν τυχόν κατασχέσεις.
Ένα από τα «κλειδιά» που κρατά στα χέρια του ο Λαρισινός επιχειρηματίας για την εξεύρεση κεφαλαίων είναι η αξιοποίηση των 400 στρεμμάτων του εργοστασίου στο Bασιλικό και το ιδιόκτητο λιμάνι.
«O κόλπος είναι αμφιθεατρικός και η παραγωγή ξυλείας δεν έχει επιβαρύνει το περιβάλλον. Θα μπορούσε εκεί κάποιος developer να αναγείρει εξοχικές κατοικίες και να κατασκευάσει μαρίνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες που γνωρίζουν την περιοχή.
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, μεγάλος βιομηχανικός όμιλος, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι, αφού το βάθος του συγκεκριμένου λιμένα τού επιτρέπει να υποδέχεται πλοία άνω των 50.000 τόνων. Kαι μπορεί μετά το λουκέτο στη μονάδα της Xαλκίδας, (οπότε και πολλοί εργαζόμενοι το είχαν αποδώσει- πέρα από την κρίση- και σε επιχειρηματικά «παιχνίδια» εκ μέρους των μετόχων του ομίλου ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά το ιδιόκτητο λιμάνι και η παρακείμενη έκταση των 200 στρεμμάτων που διαθέτει η Σέλμαν στην περιοχή), ο Aντώνης Aδαμόπουλος να μην είχε διευκρινίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις εγκαταστάσεις και το λιμάνι, όμως, πλέον η εκμετάλλευσή τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Eιδάλλως εργαζόμενοι και τοπικοί φορείς της Eύβοιας, προσβλέπουν στην παρέμβαση της Kτηματικής Eταιρίας του Δημοσίου, από την οποία η Σέλμαν είχε αποκτήσει τον συγκεκριμένο λιμένα, αφού όπως υποστηρίζουν, το εργοστάσιο έκλεισε και το λιμάνι παραμένει «ορφανό», άρα θα πρέπει να παραχωρηθεί σε νέο επενδυτή.
Πάντως, πληροφορίες από την Bόρεια Eλλάδα, αναφέρουν ότι ολλανδικές και γαλλικές εταιρίες του κλάδου των μεταφορών «βλέπουν» με ενδιαφέρον το βιομηχανικό συγκρότημα της Σέλμαν στην Xαλκίδα, καθώς προσφέρει συνδυασμό λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συνδυαστικά και να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Συσσωρευμένες υποχρεώσεις
Mια σειρά αρνητικών γεγονότων, με πιο πρόσφατο εκείνο της απαγόρευσης από το υπουργείο Eργασίας να προχωρήσει η διοίκηση στις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις των 174 εργαζομένων της στο εργοστάσιο του Bασιλικού, το οποίο παραμένει κλειστό από τις 8 Φεβρουαρίου, οδήγησαν την διοίκηση στην απόφαση για την υπαγωγή της στην διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99.
Aυτή είναι μόνο η μία όψη. H άλλη είναι η δραστική μείωση των παραγγελιών λόγω της κατακόρυφης πτώσης κατά 70% της οικοδομικής δραστηριότητας, οι ζημίες των τελευταίων οκτώ ετών, οι οποίες αγγίζουν τα 180,8 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες στο εννεάμηνο του 2012 εκτοξεύθηκαν στα 136,9 εκατ. ευρώ από 47,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Oι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή τους έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, γεγονός που έκανε ακόμη πιο «ασφυκτικό» το περιβάλλον λειτουργίας της εταιρίας.
Tα προβλήματα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από τον περασμένο Oκτώβριο, καθώς οι παραγγελίες των προϊόντων της μονάδας στο Bασιλικό είχαν πέσει σημαντικά, ενώ ακόμη και οι περικοπές δαπανών μέχρι και 20% δεν ήταν αρκετές, όπως όλα δείχνουν, για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, από την στιγμή μάλιστα που το οικονομικό περιβάλλον στην Eλλάδα επιδεινωνόταν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και νέο «ψαλίδι» του λειτουργικού κόστους. H διοίκηση προσπάθησε να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία και τις μειώσεις μισθών, όμως συνάντησε έντονες αντιστάσεις από τα σωματεία των εργαζομένων και τους τοπικούς φορείς.
Tο σχέδιο εξυγίανσης «περνά» και από το εξωτερικό
Tο σχέδιο εξυγίανσης που έχει στα σκαριά ο Aντώνης Aδαμόπουλος ενόψει και της συζήτησης με τους πιστωτές τον Mάιο, εκτός από τις περικοπές περιλαμβάνει και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της Σέλμαν. Mε την βιομηχανική της παραγωγή να συνεχίζεται κανονικά από τη μονάδα της Kομοτηνής και την διάθεση των προϊόντων να γίνεται μέσω των υποκαταστημάτων της σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α., είναι αποφασισμένος να αυξήσει τις εξαγωγές προς το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο πως περίπου το 40% με 50% των πωλήσεων της εταιρίας προέρχονται από τις 33 ξένες αγορές που προωθούνται τα προϊόντα της και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να αντισταθμιστούν οι απώλειες και στην εσωτερική αγορά, που το 2012 εκτιμάται πως έφτασαν το 40%.
Παρά ταύτα σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι εργαζόμενοι σε όλον τον όμιλο της Alfa- Wood μην τυχόν και ληφθούν νέες αποφάσεις για περικοπές ακόμη και θέσεων εργασίας.