Με «δεμένα χέρια» ο Ανδρέας Κανελλόπουλος ψάχνει τα «αναχώματα» για την κρίση
Η πλήρης κατάρρευση της οικοδομής στην Ελλάδα και το υψηλό «στοκ» ακινήτων, που προβλέπεται ότι δεν θα απορροφηθεί πριν από την πάροδο μιας 20ετίας, οδηγούν στον «μαρασμό» κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η τσιμεντοβιομηχανία.
Ο όμιλος Τιτάν ανήκει στα «θύματα» της κρίσης και δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την επιχειρηματική του «επιβίωση».
Όμως, οι ζημίες (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) ύψους 24,5 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν για το 2012, έναντι κερδών 11 εκατ. ευρώ το 2011 προϊδεάζουν τους μετόχους για ένα ακόμα πιο δύσκολο, ίσως, 2013, παρά τις κινήσεις οι οποίες έχουν, γίνει και εξακολουθούν να γίνονται!
«ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ»
Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, «λύγισαν» τις αντιστάσεις του «Τιτάνα», παρά τις προσπάθειες του προέδρου Ανδρέα Κανελλόπουλου να βρει «αναχώματα» στην … τιτάνια κρίση.
Η νέα κάμψη στην ζήτηση δομικών υλικών από την εγχώρια αγορά που έφθασε το 2012 στο -35% του «έδεσε τα χέρια» κι ενώ παραγωγική δυναμικότητα υπερκαλύπτει στο 6πλάσιο τις κατασκευαστικές ανάγκες της χώρας. Οι ταυτόχρονες περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι τρομερές καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου, έφεραν τον Έλληνα βιομήχανο προ αδιεξόδου.
Η «σανίδα σωτηρίας» δεν υπήρχε περίπτωση να προέλθει από την εντός των συνόρων δραστηριότητα του ομίλου και η επιλογή ήταν μονόδρομος.
Μοιραία, η νέα «στροφή» στις εξαγωγές, με τον υπερδιπλασιασμό τους μέσα στο 2012 και με στόχο την διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού της δυναμικού σε λειτουργία, αποδείχθηκε «μπούμερανγκ», σε συνδυασμό και με την κάμψη των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,6% (σε 1,13 δισ. ευρώ), τα κόστη, όμως, οδήγησαν στις ζημιές των 24,5 εκατ. ευρώ και ιδιαίτερα για το 4ο τρίμηνο του 2012 το «φαινόμενο» ήταν έντονο.
Ο μεν κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 12%, οι δε ζημίες αυξήθηκαν στα 26, 5 εκατ. ευρώ, έστω και αν μειώθηκαν σημαντικά έναντι της ζημίας των 42,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Τότε, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ από το κόστος υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης που εφάρμοσε ο όμιλος, έχοντας εμπορική παρουσία σε 13 χώρες με συνολικό αριθμό άνω των 5.000 εργαζομένων. Παρόλα αυτά, ο συνολικός απολογισμός του 2012 ήταν απογοητευτικός και οι λόγοι προφανείς.
Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Η εισηγμένη πέτυχε, πάντως, την μείωση του καθαρού δανεισμού της κατά 500 εκατ. ευρώ, μέσα στην «δίνη» της μεγάλης κρίσης και από το 1,196 δισ. ευρώ το 2009, την χρονιά των συνεχόμενων εξαγορών, έπεσε στα 596 εκατ. ευρώ.
Μια από τις μεγάλες αποφάσεις της ηγεσίας του Τιτάνα ήταν, άλλωστε, η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολογιών και η έκδοση νέων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου, μέσω της θυγατρικής Τitan Global Finance PLC (TGF) στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Η πρόσκληση αφορούσε κατόχους εγγυημένων ομολογιών συνολικού ποσού 200.000.000 ευρώ, με τοκομερίδιο 6,90% και λήξη τον Ιούλιο του 2013.
Το 2012 η μείωση του δανεισμού κατά 112 εκατ. και η περαιτέρω η ετήσια εξοικονόμηση- από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης – στα 19,7 εκατ. ευρώ, ήταν γεγονότα που έστειλαν κάποια θετικά μηνύματα, όπως και η άνοδος της μετοχής. Παρόλα αυτά, ο δανεισμός παραμένει υψηλός (879,8 εκατ., 31/12/12).
Ο Τιτάν προετοιμάζεται για την «επόμενη ημέρα», «ποντάροντας» σε αγορές όπως αυτές της Τουρκίας και των ΗΠΑ.