Ο κατασκευαστής των «χρυσών» συμβάσεων διέκοψε τη λειτουργία της θυγατρικής λόγω έλλειψης εργασιών και ζημιών
Ο Γιώργος Περιστέρης βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Αυτή την φορά όχι για κάποια νέα «χρυσή» σύμβαση έργου ή για τις ισχυρές πολιτικές του γνωριμίες, αλλά για την απόφασή του να βάλει οριστικά λουκέτο στην Βιομέκ. Μπορεί τα επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά «φώτα» να ήταν στραμμένα αυτή την βδομάδα στη συμφωνία που υπογράφει αύριο (9 Μαρτίου) με την ΔΕΗ για το έργο της Πτολεμαΐδας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όμως, η απόφασή του μετά από 18 χρόνια να διακόψει την λειτουργία της θυγατρικής της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία εδρεύει στο Αλιβέρι Ευβοίας, προκάλεσε «αναταράξεις».
Ο μεγαλοκατασκευαστής απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της παρά τις έντονες πιέσεις που του ασκούνται τόσο από τους τοπικούς άρχοντες της Εύβοιας, όσο και από τους εργαζομένους του, οι οποίοι βλέπουν τη μία μονάδα μετά την άλλη να κλείνουν στην περιοχή, η οποία μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ο επιχειρηματίας κάνει λόγο για μια δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη υπό το… βάρος της κρίσης, των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων χρηματοδότησης και της έλλειψης εργασιών.
Τα «όργανα» στη Βιομέκ ΑΒΕΤΕ, εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο μεταλλικών κατασκευών επί παραγγελία και η οποία όλα αυτά τα χρόνια διέθετε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών από τον κατασκευαστικό και όχι μόνο τομέα, είχαν αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε που η διοίκηση υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Μαραγκουδάκη, στην προσπάθειά της για περικοπές του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, είχε προχωρήσει ακόμη και στο «ψαλίδισμα» θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο Δεκέμβρη απολύθηκαν 5 άτομα, ενώ στο τέλος του 2011 ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν σε 42 από 50 έναν χρόνο νωρίτερα.
Το θέμα την περίοδο εκείνη είχε φτάσει μέχρι και την Βουλή. Παρά το ότι οι περισσότεροι γνώριζαν πως η εταιρία δεν έχει μείνει «αλώβητη» από την οικονομική κρίση, δεν περίμεναν ωστόσο ότι θα γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο, δηλ. εκείνο του λουκέτου. Ίσως γιατί ήξεραν καλά πως μεγαλομέτοχος (με 66,5%) είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, η ΓΕΚ Τέρνα.
Πόσω μάλλον όταν ο κύκλος εργασιών της Βιομέκ ΑΒΕΤΕ το 2011- μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας- ήταν αυξημένος στα 8,9 εκατ. ευρώ (από 8,25 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα), ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης έκαναν λόγο για παρόμοιες προοπτικές και σταθερές επιδόσεις και για το 2012. Επίσης, όπως υποστηρίζουν τοπικοί φορείς και εργαζόμενοι στην εταιρία, το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η διοίκηση υπέγραψε νέες συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,52 εκατ. ευρώ. Τονίζουν δε, με νόημα πως ο Γιώργος Περιστέρης θα έπρεπε να «παλέψει» περισσότερο πριν καταλήξει στην απόφαση για λουκέτο, ειδικά από την στιγμή που στην Εύβοια έχει στα… σκαριά μια πληθώρα νέων επενδύσεων. Αυτές αφορούν στην επένδυση ύψους 850 εκατ. ευρώ στο Μαντούδι για την δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και ΒΙ.ΠΕ, στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων κ.α.
Η κρίση των κατασκευών
Την διετία 2010- 2011 η Βιομέκ ΑΒΕΤΕ παρουσίασε- σύμφωνα με τον ισολογισμό της για το 2011 που έχει αναρτημένο η ΓΕΚ Τέρνα στην ιστοσελίδα της- ζημίες προ φόρων ύψους 443 χιλ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (500 χιλ. ευρώ).
Ένα σημαντικό «αγκάθι» για την εταιρία ήταν και το σύνολο των οικονομικών της υποχρεώσεων, οι οποίες το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν στα 6,5 εκατ. ευρώ, από 5,8 εκατ. ευρώ περίπου το 2010. Από αυτές τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την εταιρία, για την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων δανείων, είχαν εγγραφεί προσημειώσεις υπέρ των δανειστριών τραπεζών συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ εταιρικές εγγυήσεις δόθηκαν και από τη μητρική, την ΓΕΚ Τέρνα.
Πάντως, η απόφαση του Γιώργου Περιστέρη να διακόψει την λειτουργία της Βιομέκ δεν είναι άσχετη και των «πληγών» που έχει ανοίξει η οικονομική κρίση και η ανομβρία νέων έργων στην ΓΕΚ Τέρνα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο όμιλος «είδε» τα κέρδη προ φόρων το εννεάμηνο του 2012 να «βυθίζονται» κατά 80% στα 1,4 εκατ. ευρώ (από 7,1 εκατ. το 2011), ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες της τάξεως των 5,8 εκατ. ευρώ.
Από την στιγμή μάλιστα, που τα οικονομικά αποτελέσματα των θυγατρικών ενοποιούνται σε εκείνα της μητρικής, ο Περιστέρης προφανώς και δεν επιθυμούσε την περαιτέρω επιβάρυνσή τους.
Διαθέτει τις μετοχές σε όποιον θέλει να τη λειτουργήσει
Ο Γιώργος Περιστέρης στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τέρνα με μέλη της διοίκησης της Βιομέκ, του σωματείου εργαζομένων και παρουσία του αντιδημάρχου Κύμης, κ. Κιούση και του περιφερειακού συμβούλου, κ. Κουλουρίδη, πριν από μερικές μέρες, δεν άφησε και πολλά περιθώρια ελπίδας για την επαναλειτουργία της εταιρίας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι μετοχές της Βιομέκ είναι στην διάθεση του καθενός που θέλει και μπορεί να λειτουργήσει την εταιρία, ενώ κάλεσε ακόμη και τους εργαζόμενους- αν έχουν την δυνατότητα- να αναλάβουν την λειτουργία της. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο, αν και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένοι να πιέσουν με κάθε μέσο για να εμποδίσουν το κλείσιμό της.
Μια λύση, όπως επισημαίνουν οι τελευταίοι, είναι η εξεύρεση ενός νέου επενδυτή, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο λόγω της κρίσης στις κατασκευές.