Ψάχνει «γραμμή» ρευστότητας για να… ξεφύγει από την αρνητική καθαρή θέση 23,4 εκ.
Τα εμπόδια στην αναζήτηση επενδυτή
«Γραμμή» ρευστότητας προσπαθεί να… πιάσει η On Telecoms για να μην βγει… OFF. Ο «Βενιαμίν» των εναλλακτικών παρόχων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών πληρώνει το… τίμημα της οικονομικής κρίσης, του έντονου ανταγωνισμού και μιας σειράς άστοχων κινήσεων που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα «εκρηκτικό μείγμα» συνολικών οικονομικών υποχρεώσεων 145 εκατ. ευρώ (τα δάνεια ανέρχονται σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2011 – που αναρτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στα 50 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρέη στα 95 εκατ. ευρώ) και ζημίων ύψους 22,9 εκατ. ευρώ που την έχουν στριμώξει στα… σχοινιά του επιχειρηματικού ρινγκ.
Η διοίκηση της εταιρίας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γρηγόρη Αναστασιάδη έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να την κρατήσει «ζωντανή». Ενώ οι μέτοχοί της (βασικός μέτοχος το fund Argo) αποφεύγουν να βάλουν νέα κεφάλαια στην εταιρία, εξετάζονται και άλλες λύσεις προκειμένου να μπορέσει ο όμιλος να ξεφύγει από την στενωπό.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αναζήτηση επενδυτή, ο οποίος θα μπορέσει να εξαγοράσει την On Telecoms. Οι πληροφορίες θέλουν πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον δύο εταιρίες από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών να έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτήν και να συζητούσαν το ενδεχόμενο συγχώνευσης μέσω απορρόφησης των δραστηριοτήτων της.
Στην πράξη, οι ενδιαφερόμενοι στοχεύουν στο πελατολόγιο της On Telecoms- διαθέτει περίπου 105.000 πελάτες συνδυαστικών υπηρεσιών (double play)-, που είναι και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποτιμάται σε περίπου 20 με 25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, στις συζητήσεις αυτές, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις τηλεπικοινωνιακών εταιριών, η ευόδωση μιας συμφωνίας μόνο εύκολη δεν είναι καθώς το μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί ο υψηλός δανεισμός των ομίλων. Ο δανεισμός της On Telecoms συνίσταται σε ομολογιακό δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει συναφθεί με την Proton Bank, ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλες βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως εκτός από τα δάνεια, οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσιο τέλος και λόγω του υψηλού τιμήματος που φέρεται να ζητούσε η διοίκηση της On Telecoms και το οποίο άγγιζε τα 70 εκατ. ευρώ περίπου. Πάντως, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας στην εγχώρια αγορά, δεν αποκλείεται και η αναζήτηση επενδυτή από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα η διοίκηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με τις τράπεζες συζητώντας την αναδιάρθρωση του δανεισμού.
«Ασφυξία»
Το… ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η On Telecoms φαίνεται και από την αρνητική καθαρή της θέση που διαμορφώνεται στα 23,4 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων της, καμία οικονομική περίοδος δεν υπήρξε κερδοφόρος και ενώ οι αντίπαλοί της αυξάνουν τα τελευταία χρόνια την συνδρομητική τους βάση, εκείνη είναι από τις λίγες εταιρίες που «χάνει».
Στο τέλος Απριλίου 2012 οι πελάτες της ανέρχονταν περίπου στους 105.000, όταν έναν χρόνο νωρίτερα υπολογίζονταν στους 130.000 με 135.000. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα και μια σειρά επιπλέον εμπλοκών.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της On Telecoms προς τον ΟΤΕ (3,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου) λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο των κυκλωμάτων της από τον Οργανισμό, κάτι που τελικά απετράπη από την ΕΕΤΤ.
Τότε η On είχε καταβάλει εγγυήσεις προς τον ΟΤΕ 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά κατά τη λήξη των εγγυήσεων είχε καταφέρει να του καταβάλει περίπου το 50%. Εμπλοκές παρατηρούνται από τον Σεπτέμβριο ακόμη και στη μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν και σε τρίωρη στάση εργασίας, παραμένοντας έξω από τα γραφεία της εταιρίας και ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους 1 ο και πλέον μηνών. Ζητούν δε εξηγήσεις από την διοίκηση για τις συνεχείς καθυστερήσεις χωρίς να έχουν καμία σχετική ενημέρωση.
Την ίδια ώρα, πολλά είναι και τα κρούσματα παραπόνων πελατών της σχετικά με το «άνοιξε- κλείσε» των γραμμών της και για την κακή εξυπηρέτηση που έχουν σε ορισμένες των περιπτώσεων από την εταιρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν εξαιτίας βλάβης στο σύστημα της On Telecoms, πελάτης της δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο για 20 ημέρες, ωστόσο υποχρεώθηκε να πληρώσει κανονικά το πάγιο προς την εταιρία.
Δεν «περπάτησε» ούτε το deal με τη Vivodi
Ούτε όμως και η συγχώνευση της On Telecoms με την Vivodi της οικογένειας Ευφραίμογλου φαίνεται να απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η αγορά το αποδίδει στο ότι η οικονομική κρίση «πρόλαβε» τα σχέδιά τους, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας και οι συνεχείς ζημίες δεν τους επέτρεψαν να μπουν πιο δυναμικά, με μεγαλύτερη και περισσότερο «επιθετική» εμπορική πολιτική «σφήνα» στον ανταγωνισμό.
Πρώτο τους μέλημα από ένα σημείο και έπειτα ήταν η τακτοποίηση εκκρεμών χρεών και οι περικοπές του λειτουργικού κόστους, προκειμένου το νέο σχήμα να μπορέσει να «ανασάνει». Εξαιτίας άλλωστε αυτών των προβλημάτων και η οικογένεια Ευφραίμογλου πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το ενοποιημένο σχήμα.
Σύμφωνα με την αρχική τους συμφωνία, οι συνέργειες που θα προέκυπταν μεταξύ των δύο εταιριών εκτιμούνταν στα 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με απώτερο στόχο την επίτευξη λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Όμως, το τέλος του 2010 βρήκε την On με συσσωρευμένες ζημίες περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο η On Telecoms προχώρησε στην απορρόφηση της Vivodi.