Θύελλα καταγγελιών από τη νέα σύμβαση Δημοσίου – Energean Oil
Φόβος ότι η διοίκηση της εταιρίας θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών σε ξένη εταιρία Οι εργαζόμενοι της Kavala Oil μιλάνε για απολύσεις και αλλαγή εργασιακών σχέσεων, αλλά η διοίκηση της μητρικής διαψεύδει
Κόντρες, καταγγελίες για σκανδαλώδεις αποφάσεις και… υπόγειες συμφωνίες, συνθέτουν ένα θρίλερ με οικονομικές επιχειρηματικές και πολιτικές διαστάσεις, με φόντο τα πετρέλαια του Πρίνου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους μετέχουν η Energean Oil του Μαθιού Ρήγα και του εφοπλιστή Στάθη Λοπούζογλου, η θυγατρική της Kavala Oil με τους εργαζόμενούς της και το Δημόσιο.
Το θολό τοπίο στην υπόθεση των πετρελαίων του Πρίνου, δημιουργήθηκε από την πλήρη ανατροπή στο ζήτημα της συνέχισης της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που βρίσκονται στον κόλπο της Καβάλας η οποία προήλθε από τη νέα σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Energean Oil, που ψηφίστηκε στη Βουλή, στις αρχές της εβδομάδας.
Η τροποποιητική σύμβαση, διαφέρει από την προηγούμενη στο γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, όπου με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να δημιουργηθεί η πρώτη υπόγεια φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα με χωρητικότητα πολλαπλάσια της Ρεβυθούσας.
Ο χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, προβλέπεται ότι θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μάλιστα όπως προσδοκά η κυβέρνηση και η διοίκησή του, μπορεί να εισπράξει από την εκμετάλλευσή της ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ. Ούτως ή άλλως το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων από το τέλος του 2011.
Η αλλαγή όμως στη σύμβαση, που άναψε το φιτίλι του… πολέμου μεταξύ της Energean Oil, των εργαζομένων της Kavala Oil, φορέων της Καβάλας και βουλευτών της αντιπολίτευσης, ήταν η ανανέωση της σύμβασης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου από την Energean Oil για 25 χρόνια με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη κερδισμένη είναι η Energean Oil και ο διευθύνων σύμβουλος της Μαθιός Ρήγας, ο οποίος επί ένα χρόνο περίπου προέβαινε σε καταγγελίες κατά του Δημοσίου για αθέτηση των συμφωνιών και εχθρική στάση απέναντι στις επενδύσεις. Αφορμή ήτα μία απόφαση της Τίνας Μπιρμπίλη, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, με βάση την οποία η σύμβαση της Energean Oil με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου, θα τερματιστει το 2013.
Φόβος διάλυσης
Τα συμφέροντα στην υπόθεση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου είναι μεγάλα. Η αξία του ελληνικού πετρελαίου στη θάλασσα της Καβάλας, με βάση τις τρέχουσες τιμές του Brent, ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.
Μετά την επικύρωση της σύμβασης και της επέκτασης κατά 25 χρόνια, φορείς της πόλης, αλλά και οι εργαζόμενοι της Kavala Oil εκφράζουν φόβους ότι μπορεί η σχέση Energean Oil και Kavala Oil να διαλυθεί.
Πολλοί είναι πάντως αυτοί που αναρωτιούνται αν και κατά πόσο το παράδοξο επιχειρηματικό σχήμα που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιριών, θα παραμείνει ως έχει. Kι αυτό γιατί η Kavala Oil έχει ήδη καταγγείλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Energean Oil, η οποία όμως κατέχει το 67% των μετοχών της Kavala Oil με το υπόλοιπο 33% να ανήκει στους εργαζόμενους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Energean Oil οφείλει σε εργαζόμενους και προμηθευτές συνολικά 28 εκατ. ευρώ γι’ αυτό κατήγγειλαν την συμφωνία. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, από τη στιγμή που η Energean Oil είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι διαισθάνονται τον κίνδυνο να τεθούν εκτός παιχνιδιού. Γι’ αυτό και αντέδρασαν έντονα την περασμένη Δευτέρα, και εισέβαλαν σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ, αναγκάζοντας την αστυνομία να φυγαδεύσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη.
Η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η διοίκηση της Energean Oil θα προβεί στην πώληση του πλειοψηφικού ή και του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της σε ξένη εταιρία, εξασφαλίζοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι η επέκταση της άδειας στην Energean Oil δόθηκε χαριστικώς και ότι ανοίγει την κερκόπορτα σε ξένη ή ξένες εταιρίες να «πατήσουν πόδι» στο ενεργειακό υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.
Όπως καταγγέλεται προσφατα ξένος διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μελλοντική συνεργασία της Energean Oil με αντίστοιχη της χώρας του, που έχει ισχυρή παρουσία, και στις ερευνητικές διαδικασίες στο οικόπδο 12 της Κύπρου.
Στην όλη υπόθεση βέβαια, υπάρχουν και τα παράδοξα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, διότι με βάση τη νέα ρύθμιση, η μητρική Energean Oil γίνεται συνδικαιούχος των κοιτασμάτων πετρελαίου που κατέχει η θυγατρική της Kavala Oil (πριν εξαγοραστεί από την Ενεργειακή Αιγαίου). Παρότι η Energean Oil κατέχει τα κοιτάσματα ούτως ή άλλως ως μητρική. Οι συνδικαλιστές της Kavala Oil και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιδρούν, φοβούμενοι αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κάτι τέτοιο. Επίσης, η διοίκηση της μητρικής καταγγέλλεται ότι μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα που της δίνει η σύμβαση με το Δημόσιο σε άλλη εταιρία, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου.
Πάντως, η διοίκηση της εταιρίας δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει την «πολιτική μηδέν απολύσεων» και δεν θα προβεί σε μειώσεις μισθών και εργαζομένων.
220 εκατ. τα φορολογικά έσοδα, 150 εκατ. η επένδυση
Η κυβέρνηση, η οποία ψήφισε την τροποποιητική σύμβαση, δεν ενδιαφέρεται για τις ενδοεταιρικές διαμάχες μεταξύ Energean Oil και Kavala Oil. «Αυτές θα πρέπει να επιλυθούν με άλλα μέσα και σε άλλα ακροατήρια, πιστεύει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρχουν έσοδα για τα κρατικά ταμεία από την συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και σε φορολογικό επίπεδο, η Energean Oil θα υποχρεούται πια σε φορολογία 20%, με επιπλέον 5% περιφερειακό φόρο για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Όπως υπολογίζεται, τα φορολογικά έσοδα που θα αντλήσουν το κράτος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα ανέλθουν σε 220 εκατ. ευρώ κατά τη δεκαετία 2013-2023, εφόσον η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά, διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Energean Oil, στην περιοχή εκμετάλλευσης της Πρίνου, μπορούν να αντληθούν 19 εκατομμύρια βαρέλια, με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης, ενώ ο Μαθιός Ρήγας προγραμματίζει να προχωρήσει σε επενδύσεις 150 εκατ. δολαρίων για την ανεύρεση και άντληση επιπλέον υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας.