Επεξηγήσεις επί του θέματος της επένδυσης και της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και τη σχετική σύμβαση έδωσε σήμερα η ΔΕΗ, εν όψει της Έκτακτης Γενική Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 29/3/2013.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό της, αποσύρει λιγνιτικές μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 910 MW περίπου έως το τέλος 2015, κυρίως για λόγους παλαιότητας αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς. Ήδη έχουν αποσυρθεί 3 μονάδες συνολικής ισχύος 320 MW (Πτολεμαΐδα Ι, Μεγαλόπολη Ι και ΙΙ) και ακολουθεί η απόσυρση επιπλέον λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 590 MW περίπου.
Επιπρόσθετα, έως το τέλος 2015, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.280 MW περίπου. Συνολικά, έως το τέλος 2015, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW (εκ των οποίων 910 MW λιγνιτικές) για λόγους τόσο παλαιότητας όσο και περιβαλλοντικούς.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (2010/75/ΕΚ) αναθεωρεί επί το αυστηρότερο υφιστάμενες περιβαλλοντικές Οδηγίες, με σημαντική επίπτωση στις λιγνιτικές Μονάδες για τη μετά το 2015 περίοδο.
Συμπερασματικά, για λόγους συμμόρφωσης ένας σημαντικός αριθμός Λιγνιτικών μονάδων θα τεθεί εκτός λειτουργίας περί το τέλος της δεκαετίας, επιπλέον της λιγνιτικής ισχύος των 910 MW που θα έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας έως το τέλος 2015, περιορίζοντας σημαντικά τη σημερινή συνολική λιγνιτική ισχύ.
Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι και οι εξελίξεις που αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετη μείωση του χαρτοφυλακίου λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Επομένως, με βάση τα ανωτέρω, η διαθέσιμη λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ προς το τέλος της δεκαετίας, θα έχει υποστεί σημαντική μείωση και, στο βαθμό που αυτή δεν αντισταθμισθεί με προσθήκη νέας ισχύος σύγχρονης τεχνολογίας και προσαρμοσμένης στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ τονίζει πως κατά την πάγια πρακτική της, ο σχεδιασμός χρηματοδότησης του επενδυτικού της προγράμματος και κατ’ επέκταση και του συγκεκριμένου έργου, κατά το χρόνο της υλοποίησης του, βασίζεται σε συνδυασμό ιδίων και ξένων κεφαλαίων.
Ως προς τα ξένα κεφάλαια, για τη μερική χρηματοδότηση του έργου, στόχος είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως κοινοπρακτικό δάνειο, το οποίο θα καλύπτεται από διεθνή Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ή και διμερή δάνεια με εμπορικές Τράπεζες ή και διεθνείς οργανισμούς.
Επιπλέον, η ΔΕΗ μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και είναι στο γενικότερο σχεδιασμό της εταιρείας να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σχετικά με τα ίδια κεφάλαια, και λόγω της σπουδαιότητας του έργου (Απόφαση Δ.Σ. 247/12), η εταιρεία εκτιμά πως έχει τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό από ιδίους πόρους, διαχειριζόμενη κατάλληλα το υπόλοιπο επενδυτικό της πρόγραμμα και τις διαθέσιμες χρηματορροές , μη αποκλειόμενης και της προσφυγής στις κεφαλαιαγορές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.