Πολύ χειρότερη, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ήταν η εικόνα που παρουσίασαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας πληροφορικής Ίλυδα κατά το 2012.
Ο κύκλος εργασιών εμφανίστηκε πολύ μειωμένος (από τα 6,93 στα 3,93 εκατ. ευρώ), το EBIT υποχώρησε από τα +500 χιλ. ευρώ στο -1,13 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα από +14 χιλ. διαμορφώθηκε σε ζημία 1,73 εκατ. ευρώ.
Αναμφίβολα, μέρος της πτωτικής πορείας οφείλεται στη γενικότερη κρίση που μαστίζει την αγορά και που πιέζει τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Ιδιαίτερα για την Ίλυδα που έχει σημαντική έκθεση στο λογισμικό των φαρμακείων, αρνητικά επέδρασαν οι περυσινές εξελίξεις στον κλάδο.
Πέραν όμως αυτού, η λογιστική κατάσταση του 2012 δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με αυτή του 2011. Και αυτό, γιατί η Ίλυδα σταμάτησε να ενοποιεί πλήρως τη θυγατρική της εταιρεία πληροφορικής Prosvasis, παρά το ότι κατέχει το 55% των μετοχών της.
Συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανακοινώνει πως «με βάση συμφωνία πώλησης υπό αίρεση, από την 31η Δεκεμβρίου του 2011 και μετά δεν ασκείται έλεγχος στη συγκεκριμένη θυγατρική και ως εκ τούτου θεωρείται συγγενής εταιρεία» (ενοποίηση με τη μέθοδο της καθαρής θέσης).
Το ζήτημα είναι πως η Ίλυδα που είχε αποκτήσει το 55% της Prosvasis το 2010, έγραψε το 2012 «αναλογία ζημιών συγγενών επιχειρήσεων» 173 χιλ. ευρώ εξ’ αιτίας της συγκεκριμένης συμμετοχής και επίσης προχώρησε σε απομείωση άλλων 650 χιλιάδων ευρώ για τη συγκεκριμένη συμμετοχή της. Η Prosvasis υποχρεώθηκε σε ζημία 134 χιλ. ευρώ το 2011 και 300 χιλ. ευρώ πέρυσι.
Η Ιλυδα είχε ταλαιπωρηθεί έντονα κατά τα προηγούμενα χρόνια και με μια άλλη -μεγαλύτερης αξίας- συμμετοχής της, την ITBA, σε μια προσπάθειά της να εκπέμψει δορυφορικό πρόγραμμα για τους Έλληνες ομογενείς σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter.
Τα προβλήματα του τηλεοπτικού σταθμού προκάλεσαν έντονες παρενέργειες και στην ΙΤΒΑ (βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης), γεγονός που «πήγε πολύ πίσω» και την Ίλυδα.
Η εισηγμένη εταιρεία πάντως απαντά στην κρίση, μέσα από επενδύσεις οι οποίες αποσκοπούν στη διεύρυνση της προσφερόμενης γκάμας των προϊόντων, με επέκταση σε τομείς όπως η διαχείριση γραμματειών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η διαχείριση διαγνωστικών κέντρων και μικροβιολογικών εργαστηρίων, πληροφοριακά συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, κ.ά.