Πτώση κύκλου εργασιών και περαιτέρω ζημιές παρουσίασε η Χατζιωάννου το 2012.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 38.140 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 17.117 χιλ. ευρώ το 2011, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε ζημίες 56.787 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 23.070 χιλ. ευρώ πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) έχουν επιβαρυνθεί κατά 4.746 χιλ. ευρώ από ζημίες από την καταστροφή των παγίων λόγω της πυρκαγιά της 13ης Φεβρουαρίου, ενώ δεν έχουν σχηματισθεί οι ισόποσες προβλέψεις είσπραξης των σχετικών ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Να σημειωθεί επίσης ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2012 επιβαρύνθηκαν από έκτακτες μη επαναλαμβανόμενες ζημίες ύψους 7.869 χιλ. ευρώ περίπου, λόγω του κλεισίματος καταστημάτων με στόχο τον περιορισμό του δικτύου της SPRIDER STORES. Τέλος τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ), διαμορφώθηκαν σε ζημίες 30.943 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 14.399 χιλ. ευρώ το 2011.
Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στη χρήση 2012 σε 91.656 χιλ. ευρώ έναντι 143.333 χιλ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας πτώση κατά 36,1%. Σημειώνεται ότι η πορεία της θυγατρικής του Ομίλου SPRIDER STORES Α.Ε. έχει επηρεάσει κατά κύριο λόγο τόσο την δραστηριότητα όσο και τα αποτελέσματα του Ομίλου ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ.
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 37.021 χιλ. ευρώ έναντι 64.481 χιλ. ευρώ το 2011 σημειώνοντας πτώση κατά 42,6%. Το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 40,4% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 45,0% το 2011, κυρίως λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του υπο-Ομίλου και των προσφορών που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο να διατηρήσει και ενισχύσει το μερίδιο αγοράς.
Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στη χρήση 2012 σε ζημιές 28.777 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 3.061 χιλ. ευρώ το 2011.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου σημείωσαν πτώση κατά 20,3%. Επίσης σημειώνεται ότι τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) έχουν επιβαρυνθεί κατά 8.198 χιλ. ευρώ από ζημίες λόγω καταστραφέντος αποθέματος από την πυρκαγιά της 13ης Φεβρουαρίου, χωρίς να έχουν σχηματιστεί ισόποσες προβλέψεις είσπραξης των σχετικών ασφαλιστικών αποζημιώσεων και κατά 412 χιλ. ευρώ από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η έδρα της εταιρείας στην Ανθούσα Αττικής, δέχθηκε εμπρηστική επίθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τα κεντρικά της γραφεία και οι αποθήκες του υπο-Ομίλου. Το σύνολο των εμπορευμάτων και του πάγιου εξοπλισμού ήταν ασφαλισμένα. Το παρόν χρονικό διάστημα, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνει κάποια εκτίμηση σχετικά με το ποσό και τον χρόνο είσπραξης των ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Το ύψος των ως άνω ζημιών, ανήλθαν σε 12.944 χιλ. ευρώ , ενώ το σύνολο των ενδεχόμενων αποζημιώσεων, όπως απεικονίζονται στα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια διαμορφώνεται σε 10.369 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όπως προβλέπεται από το Νόμο, επειδή μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2012, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε εκδώσει το σχετικό πόρισμα ο Όμιλος και η Εταιρία δεν έχουν σχηματίσει προβλέψεις είσπραξης των ασφαλιστικών αποζημιώσεων.
Επιπλέον σημειώνεται ότι την 8η Ιανουαρίου 2013, η Εταιρία υπέβαλε ενώπιον του αρμοδίου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99 επομ. του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα. Η υποβολή της αίτησης κατέστη αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρίας, την εξασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων της και την προστασία της έναντι των πιστωτών της. Η Διοίκηση εκτιμά ότι, μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης, η Εταιρία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της.
Ως δικάσιμος συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την αίτηση υπαγωγής της Εταιρίας ορίστηκε αρχικώς η 25η Φεβρουαρίου 2013 ενώ ελήφθη προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύονται τα μέτρα ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης. Μετά από αναβολή, η συζήτηση έλαβε χώρα την Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε την συνέχιση της προστασίας που προκύπτει από την προσωρινή διαταγή που έχει ήδη λάβει η Εταιρία, με την οποία απαγορεύονται τα μέτρα ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης.
Στο πλαίσιο των δυσμενών αυτών συνθηκών και δεδομένων των προβλημάτων του κλάδου λιανικής εμπορίας ενδύματος – υποδήματος, η Διοίκηση του Ομίλου επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στην εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας. Παράλληλα συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, καθώς και οι ενέργειες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου.