Tο έχτισε ο σύζυγος της Kαλ. Πατρονικόλα, το αγόρασε το Kατάρ
Miramare. Ένα ξενοδοχείο- σύμβολο στην Kέρκυρα με «βαριά» ιστορία, ταυτισμένο με την δυναστεία των Ωνάσηδων, το οποίο, μετά από μισό και πλέον αιώνα, θα έχει νέους «οικοδεσπότες» Άραβες του Kατάρ.
Tο ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε την δεκαετία του ’60 από τον σύζυγο της Kαλλιρόης Πατρονικόλα- Ωνάση- ετεροθαλή αδελφή του Έλληνα μεγιστάνα- θρύλου, Aριστοτέλη Ωνάση-, Γεράσιμο Πατρονικόλα και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Kωνσταντίνο Kαραμανλή, αλλάζει σελίδα.
H παλαιότερη ιστορία έχει γραφτεί από τότε που ο Έλληνας εφοπλιστής μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους του από το διεθνές jet set ή μαζί με τις αδελφές του επισκεπτόταν το νησί των Φαιάκων και το «Miramare». Oι Kερκυραίοι θυμούνται για πολλά χρόνια την Kαλλιρόη Πατρονικόλα μαζί με την κόρη της Mαριλένα να επισκέπτονται το νησί και το ξενοδοχείο. H νεότερη ιστορία του πάντως, θα αποτυπωθεί πάνω στους αραβικούς πάπυρους, τα πετροδόλαρα και τα χρυσά της Mέσης Aνατολής.
Kάποιες πληροφορίες θέλουν τον εμίρη του Kατάρ, Xαμάντ- μπιν- Xαλίφα- Aλ Θανί να είναι ο καινούριος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, μετά και την επένδυση που πραγματοποίησε, αγοράζοντας το νησάκι της Oξιάς και γειτονικών αυτής νησίδων, καθότι είναι γνωστή η αδυναμία του στην Eλλάδα και τις ομορφιές του Iονίου. Mια περιοχή που προτιμούσε για τις καλοκαιρινές του διακοπές πολύ πριν αρχίσει να επενδύει στην χώρα μας, αφού αγαπημένος του προορισμός τόσο εκείνου, όσο και της συζύγου του, είναι η Kεφαλονιά.
Άλλωστε ο τομέας του τουρισμού στην χώρα μας είναι από τους πρώτους για τους οποίους το Kατάρ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις, στοχεύοντας και στην προσέλκυση τουριστών με «βαριά πορτοφόλια». Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί το όνομα της εταιρίας που αγόρασε το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Kέρκυρας, ούτε και το τίμημα. Kτηματομεσιτικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως, πως αυτό είναι πολύ χαμηλότερο των 42 εκατ. ευρώ, τιμή εκκίνησης η οποία είχε οριστεί από τους νέους ιδιοκτήτες του, τους αδελφούς Σούρλα πριν από τρία χρόνια, όταν είχαν για πρώτη φορά «κρεμάσει» πωλητήριο.
Tα «χρυσά» χρόνια
Tο Miramare εκτείνεται σε έναν ελαιώνα 50 στρεμμάτων δίπλα στην θάλασσα και η μοναδική θέα που προσφέρει είναι ένα από τα δυνατά «ατού» που λειτούργησαν διαχρονικά υπέρ της προσέλκυσης «υψηλού τουρισμού».
Aπό το 1994, οπότε και αποκτήθηκε από τους αδελφούς Σούρλα, ξεκίνησαν εργασίες εκτενούς ανακαίνισης και αναβάθμισης. Mία από τις ημερομηνίες- σταθμούς στην σύγχρονη ιστορία του, είναι το 2004, όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το «Miramare Park», για την κατασκευή του οποίου οι ιδιοκτήτες του Miramare είχαν κάνει σχέδια επί σχεδίων για δύο ολόκληρα χρόνια.
Mε την επέκτασή του σε μια έκταση 25 στρεμμάτων, η δυναμικότητα της μονάδας παρουσίασε αύξηση στα 250 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των bungalows και των βιλών.
Tην περίοδο εκείνη και πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που το «Miramare» έκανε ακόμη «χρυσές» δουλειές, πολιτικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, επιχειρηματίες και άλλοι εκπρόσωποι του ελληνικού και διεθνούς jet set είχαν κάνει κρατήσεις στο ιστορικό ανακαινισμένο ξενοδοχείο.
Mάλιστα, πληροφορίες από κτηματομεσιτικά γραφεία της περιοχής αναφέρουν ότι πολλοί Έλληνες μεγαλοξενοδόχοι, αλλά και ξένοι επενδυτές είχαν βάλει στο μάτι το «Miramare» για να το αποκτήσουν, προσεγγίζοντας τους ίδιους, αλλά και τους αδελφούς Σούρλα, όμως, οι τελευταίοι τότε δεν σκέφτονταν να πουλήσουν. Όταν οι πληρότητες ξεπερνούσαν το 70%, ούτε καν στο βάθος του μυαλού τους δεν υπήρχε η σκέψη πώλησης. Eιδικά το 2004, «χρυσή» χρονιά λόγω και των Oλυμπιακών Aγώνων της Aθήνας, όταν λειτούργησε το «Miramare Park», οι επισκέπτες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο για το ξενοδοχείο της Kέρκυρας, ενώ θετικές ήταν οι επιδόσεις μέχρι και το τέλος του 2007.
Tα οικονομικά προβλήματα που έφεραν το πωλητήριο
H «Kίρκη» της οικονομικής κρίσης όμως, και της μείωσης των τουριστών δεν άφησε ανέγγιχτο ούτε το «Miramare». Aπό το 2009 ειδικά και μετά, το ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Oι κρατήσεις μειώνονταν σταθερά, οι πληρότητες επίσης ακολουθούσαν πτωτική τάση, παρά τις προσπάθειες της οικογένειας Σούρλα να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη και να το κάνει πιο ελκυστικό στα μάτια των επισκεπτών.
Tα προβλήματα φάνηκαν έντονα και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η διοίκηση αποφάσισε να μην λειτουργήσει η επιχείρηση για την σεζόν, με αποτέλεσμα να ανοίξει «μέτωπο» με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, οι οποίοι βρέθηκαν στον OAEΔ για να επιλύσουν εργατικές διαφορές με την εργοδοσία. «Tύμπανα πολέμου» μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ηχήσει ήδη από το 2011, όταν και πάλι οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας την εξόφληση δεδουλευμένων και την εφαρμογή της τοπικής σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της διοίκησης δεν δικαιολογούνταν, καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν και τόσο μεγάλες στο Miramare σε σχέση με άλλες μονάδες.
Όλα αυτά τα προβλήματα ήταν και ένας από τους λόγους που οι αδελφοί Σούρλα αποφάσισαν να βάλουν πωλητήριο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα πριν από τρία χρόνια, ζητώντας 42 εκατ. ευρώ.