Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνοντας πως «ο κοινωνικός χρόνος ανοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί», με αφορμή πληροφορίες για επικείμενη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο.
Η Συνομοσπονδία επικαλείται συγκεκριμένα πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες κυβέρνηση και τρόικα προωθούν τη θέσπιση «μίας έκτακτης “τελευταίας” ρύθμισης για αποπληρωμή οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 48 δόσεις, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31/12/2012 και επιτόκιο 8,75%».
Όπως τονίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, με την προωθούμενη ρύθμιση, μία μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης π.χ. των 10.000 ευρώ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860 ευρώ/δίμηνο, μία νέα υποχρέωση που θα φτάνει τα 1280 ευρώ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης). Αυτό το ποσό, σημειώνει η Συνομοσπονδία, «λειτουργεί από μόνο του αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση», ενώ όπως αναφέρει, «αν προϋποθέτει και την καταβολή των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013, τότε είναι βέβαιο, πως ουδείς θα δυνηθεί να εισαχθεί σε αυτή».
Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί ότι η κατάρρευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσει ταυτόχρονα και τα ασφαλιστικά ταμεία ΟΑEΕ και ΙΚΑ «στο τέλος τους», προσθέτοντας ότι ο «φαύλος καθοδικός κύκλος ανακόπτεται μόνο με παρεμβάσεις, που θα στοχεύουν στην “επαναδραστηριοποίηση” κρίσιμης μάζας οφειλετών, διατηρώντας παράλληλα ενεργούς όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά το 2014. «Με το «πάγωμα» των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους», εξηγεί.
«Όταν προηγούμενες ρυθμίσεις απέδωσαν ελάχιστα, είναι προφανές ότι η νέα δυσμενέστερη ρύθμιση, η οποία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, δεν έχει καμία προοπτική», καταλήγει προσθέτοντας ότι «τρία εκατ. ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες είναι υπερβολικά πολλοί, για να μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος τα βράδια».