Ποιοι όμιλοι έχουν παρουσία στη χώρα του Δράκου – Πρωταγωνιστές ελαιόλαδο και κρασιά
Αποτελεί τον 15ο σημαντικότερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα
Πάνω από 1.100 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σταθερές εμπορικές σχέσεις και περίπου 60 είναι οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα, αξιοποιώντας την χώρα των μεγάλων ευκαιριών και την πύλη για την Ασιατική αγορά.
Σήμερα παρουσία στη λεγόμενη χώρα του Δράκου έχουν μεταξύ άλλων η Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η Ικτίνος Ελλάς, η Kleemann Ελλάς, η Τσάνταλης, η Μπουτάρης, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά του ομίλου Κυριακόπουλου, η Frigoglass της οικογένειας Δαυίδ, τα Πλαστικά Κρήτης, η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης, η Coco-Mat των αδελφών Ευμορφίδη, η Apivita του N. Κουτσιανά, η χρωματοποιία Vitex του Κωνσταντίνου Γιαννίδη, η Μινέρβα Ελαιουργική, η Όλυμπος Τυράς, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Κρητών Άρτος, η οινοποιία Α. Μεγαπάνος και ο αγροτικός αμπελουργικός οινοποιητικός συνεταιρισμός της Νάουσας Vaeni, η χρωματοποιία Vitex, η Yalco – Κωνσταντίνου, η Μινέρβα Ελαιουργική, κλπ.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα υποστηρίζουν ότι είναι τεράστια τα οφέλη σε σχέση με τις δυσκολίες, από μια αγορά με δυνητικούς καταναλωτές που ξεπερνούν τα 1,3 δισ., τονίζοντας ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί να κατακτήσουν την Ασία, εάν υπάρξει σοβαρή και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Το 2012, οι εξαγωγές προς την Κίνα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,5% και η αξία τους ανήλθε στα 290,1 εκατ. ευρώ από 269,9 εκατ. ευρώ το 2011. Αποτέλεσμα η Κίνα να αποτελεί τον 15ο σημαντικότερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα από τον 17ο που ήταν το 2011.
Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι σημαντικά, καθώς υπάρχει ακόμη ανεκμετάλλευτο εξαγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του ότι η Ελλάδα εισήλθε στην κινεζική αγορά καθυστερημένα και σε πολλούς τομείς βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διερεύνησης ή διαδικασίας είσοδο. Το έδαφος είναι εξαιρετικά γόνιμο, καθώς υπολογίζεται πως περίπου 200 εκατομμύρια Κινέζοι, των οποίων το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται επιζητούν προϊόντα που έρχονται από το Δυτικό Κόσμο.
Αυτό καθιστά την Κίνα μία μεγαλύτερη και πιο ελκυστική αγορά για εξαγωγές, ακόμη και από τις χώρες της Ευρωζώνης ή τις ΗΠΑ.
Ανάμεσα στις εταιρείες που εντείνουν τις ενέργειες τους στην Κίνα είναι η Folli Follie, η οποία ύστερα από τη συμφωνία στρατηγικής σημασίας με τον κινέζικο όμιλο της Fosun επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα του Δράκου. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περί τα 170 καταστήματα.
Η Πλαστικά Κρήτης λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών φύλλων μέσω της θυγατρικής της Shanghai Plastics Co. Ltd. H Frigoglass διαθέτει παραγωγική μονάδα επαγγελματικών ψυγείων στην περιοχή του Guangzhou. Λειτουργεί μέσω της θυγατρικής της Guangzhou Ice Gold Equipment & Co LTD. Η Kleeman ίδρυσε το 2011 την θυγατρική KLEEMANN Kunshan HK Elevator Systems Co., Ltd (KLEEMANN China) για την παραγωγή ανελκυστήρων στην Κίνα.
Και η Κορρές έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα στην Κίνα, εγκαινιάζοντας το 2009 το πρώτο κατάστημα στη Σενγιάνγκ. Πλέον λειτουργεί σειρά shop-in-shop σε πολυκαταστήματα σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης. Τα προϊόντα της πρωτοδιανεμήθηκαν στην χώρα το 2006.
Έμφαση στην κινεζική αγορά δίνει και η Ικτίνος Ελλάς, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες μαρμάρου. Στην κινεζική αγορά κατευθύνεται περίπου το 60% των εξαγωγών της και πραγματοποιείται πάνω από το 40% των συνολικών της πωλήσεων. Η εισηγμένη όμως αποφάσισε να ασχοληθεί και με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς εκτίμησε πως υπάρχει ενδιαφέρον για προστατευόμενα προϊόντα περιοχής και για κατοχυρωμένες ονομασίες. Αρχικός της στόχος είναι η εξαγωγή ελαιολάδου και κρασιού.
Η Κυριακίδης Μάρμαρα λειτουργεί στην Σαγκάη εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων (COSMOS Building Materials Shanghai Co. Ltd.) και έχει επίσης εγκαταστήσει εμπορικό δίκτυο για την διακίνηση μαρμάρων και γρανίτη στο Πεκίνο.
Επίσης η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, έχει συστήσει κοινή εταιρεία με την Angang Industry Group Co. στη βόρεια Κίνα για την δημιουργία μονάδα παραγωγής κοντά στο εργοστάσιο χάλυβα της Angang. Επίσης, εξαγόρασε το 50% της GoldCommon Mining Co., σημαντικής παραγωγού μπεντονίτη στην Κίνα.
Αλλά και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η οποία παράγει και διακινεί την ιστορική μπίρα Fix έκανε την είσοδο στην «αχανή» Κίνα, με πολλές φιλοδοξίες. Με τοπικό συνεργάτη της, διανέμει τη FIX Hellas και FIX Dark σε όλη τη χώρα.
Η Cocomat έχει συστήσει θυγατρική στην Κίνα λειτουργεί μεταξύ άλλων και εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Χανγκζού.
«Μust» τα ελληνικά κρασιά
Εντυπωσιακή είναι η πορεία που διαγράφουν τα ελληνικά κρασιά, καθώς τη διετία 2009 – 2011 αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 1.175%. Έλληνες οινοποιοί, όπως ο συνεταιρισμός VAENI, η «Τσάνταλης, η «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» (Apelia, Calliga), το Κτήμα Κώστα Χατζημιχάλη, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη εμφανίζονται αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τα σχέδιά που έχουν δρομολογήσει για την κινέζικη αγορά.
Ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, γιος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, έχει πάει και ένα βήμα παραπέρα, «μεταναστεύοντας» στην Κίνα προς αναζήτηση εκτάσεων για να δημιουργήσει δικούς του αμπελώνες. Η εταιρεία Κυρ-Γιάννης έχει ήδη φυτέψει 100 στρέμματα με σταφύλια στην περιοχή Ningxia. Προγραμματίζει να παράξει 100.000 το καλοκαίρι του 2015 οπότε και θα αρχίσει να κυκλοφορεί το κρασί με τη συγκεκριμένη ετικέτα. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Μιχάλης Μπουτάρης στην «China Today», η παραγωγή του θα φέρει τον τίτλο Οινοποιία Domaine Celeste, και πιστεύει πως «σε δέκα χρόνια τα κρασιά του θα είναι περιζήτητα στην Κίνα, λόγω ποιότητας».
Η Τσάνταλις δραστηριοποιείται μέσω της κινεζικής θυγατρικής Tsantali Asia. Τα κρασιά της εταιρείας βρίσκονται σε πάνω από 250 κάβες και εστιατόρια. Στα βήματα των παραπάνω βαδίζει και ο συνεταιριστικός οργανισμός VAENI Νάουσας, ο οποίος συνεχίζει να παραδίδει κρασί στην κινέζικη αγορά μετά την κολοσσιαία συμφωνία που υπέγραψε πριν από δυο περίπου χρόνια με την εταιρεία Gemian Wines του Κινέζου μεγιστάνα Τζι Λάνγκ. Η συμφωνία αφορά στην εξαγωγή τουλάχιστον 300 containers οίνων χαμηλής, μεσαίας και premium κατηγορίας κρασιών για τα επόμενα 8 χρόνια, συνολικής αξίας 10.000.000 ευρώ ανά έτος.