Τα σχέδιά του, για επενδύσεις στο real estate της Β. Αφρικής για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας
Η προοπτική ανοίγματος του ομίλου Χαραγκιώνη, της μεγαλύτερης μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στο εξωτερικό ήταν ένα ερώτημα, που απασχολούσε εδώ και καιρό τους αναλυτές του χώρου.
Η απορία συνίσταται στο πώς ένας όμιλος με χαρτοφυλάκιο 63 ακινήτων (από εμπορικά κέντρα και καταστήματα μέχρι εμπορικές στοές, χώρους στάθμευσης και κτίρια γραφείων) δεν έχει αποφασίσει τόσα χρόνια να… ταξιδέψει την δραστηριότητά του και εκτός συνόρων.
Φαίνεται όμως, πως ο επικεφαλής του Athenian Capitol, Θεόδωρος Χαραγκιώνης με τον γιο του Κωνσταντίνο, αναζητούσε την κατάλληλη χρονική στιγμή, πριν κάνει ένα τόσο φιλόδοξο και ταυτόχρονα ριψοκίνδυνο βήμα, ιδίως σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα, που θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμπεραγκ στα επιχειρηματικά σχέδια των ισχυρών.
Εδώ και πολύ καιρό, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης δεχόταν εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες και συμβούλους, να επεκταθεί στις ασιατικές αγορές και δη στην Κίνα. «Σειρήνα» αποτέλεσαν οι δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στον όμιλό του και μάλιστα σε μια εποχή κατασκευαστικού «οργασμού» στη χώρα του «Κόκκινου Δράκου». Όμως, αυτό που μέτρησε αρνητικά στον Έλληνα επιχειρηματία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις επενδύσεις στο real estate, που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη γρήγορη υλοποίηση των όποιων projects. Στην αγορά, ωστόσο, ακούγεται πως, ένας ακόμη λόγος που λειτούργησε ανασταλτικά στην δραστηριοποίησή του στην Ασία είναι πως όλο και περισσότεροι ελληνικοί και ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι καταφεύγουν εκεί, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως θα επέλθει πιο σύντομα ο κορεσμός της αγοράς.
Η επιλογή
Τα «παρθενικά» του βήματα ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης προτιμά να τα κάνει σε χώρα της Βόρειας Αφρικής, όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο στον κλάδο του real estate, σε σχέση με την Ασία: το ισχύον πλαίσιο, τόσο όσον αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης, όσο και σε εκείνες της υλοποίησης είναι πιο σαφές και βατό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι πληροφορίες λένε ότι είναι καθ’ όλα έτοιμος να προχωρήσει στην επένδυση, απλώς τον έχουν υποχρεώσει να «κατεβάσει ταχύτητες» οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και οι βίαιες διαδηλώσεις στις χώρες της Αφρικής. Προς το παρόν, τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τηρεί στάση αναμονής, προκειμένου να καταστρώσει τα επενδυτικά του πλάνα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών.
Άλλωστε, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ο επιχειρηματίας είναι να προσθέσει και άλλα προβλήματα στο «χαρτοφυλάκιο» του ομίλου του, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα επί ελληνικού εδάφους. Μην ξεχνάμε πως, δύο από τα μεγαλύτερα projects του, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου «Star Dome» στις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου και εκείνο στο παλαιό εργοστάσιο, έκτασης 45 στρεμμάτων, της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, συνολικής επένδυσης 330 εκατ. ευρώ, έχουν παγώσει. Η μεν πρώτη, γιατί εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, ενώ η δεύτερη λόγω ζητημάτων χρήσης γης, που αφορούν πλέον αποφάσεις του Δήμου, οι οποίες έχουν καθυστερήσει την επένδυση.