Σε τελική ευθεί έχει πλεόν μπει το θέμα πώλησης της ΔΕΠΑ. Η νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών μετατίθεται για τις 7 Ιουνίου, προκειμένου μέσα από τη σύμβαση πώλησης να διευθετηθούν τα θέματα των χρεών έναντι της ΔΕΠΑ αλλά και αυτό του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης.
Για την ίδια χρονική περίοδο παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με τη ρωσική Sintez και την αζερική Socar να διαγωνίζονται για το υψηλότερο τίμημα.
Την ίδια στιγμή κορυφαίο στέλεχος της Gazprom απαντώντας στο «Εθνος της Κυριακής» για το αν είναι ακριβό το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η χώρα μας από τον ρωσικό κολοσσό, σημειώνει πως «στο σύνολο της τελικής τιμής το μερίδιο της χονδρικής είναι κάτω από το 50% και το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε φόρους και περιθώρια κέρδους λιανικής».
Ειδικότερα, ο κ. Μίλερ και η διαπραγματευτική ομάδα της Gazprom στην τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αθήνα υποσχέθηκαν στην ελληνική πλευρά μεγάλη οικονομική προσφορά αρκεί να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ενεργειακού ομίλου στο θέμα των χρεών της ΔΕΠΑ αλλά και στο ενδεχόμενο που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορρίψει την κατακύρωση του διαγωνισμού στη ρωσική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο κατάχρησης από την Gazprom της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά της ΕΕ.
Σχετικά με τα χρέη, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει διαπιστώσει πως πελάτες της ΔΕΠΑ οφείλουν περί τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτά προέρχονται από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανίες.
Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος έχει προκληθεί από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΤΑΙΠΕΔ και οι Ρώσοι φέρονται να συμφώνησαν σε λύση για το ύψος των 180 εκατ. ευρώ που είναι υπερήμερες οφειλές. Το Δημόσιο δεσμεύεται πως μέχρι το τέλος του 2015 αυτά θα εισπραχθούν από τη ΔΕΠΑ.
Κατά πάσα πιθανότητα, λένε οι πληροφορίες, σύντομα η ΕΤΕπ θα εκταμιεύσει δάνειο προς τη ΔΕΗ η οποία από την πλευρά της θα το ρίξει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος.
Εκείνοι με τη σειρά τους θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ (35%) θα δώσουν αυτά τα χρήματα στο μερίδιο που τους αντιστοιχεί.
Η εγγυητική
Για το δεύτερο ζήτημα που αφορά στο ύψος της εγγυητικής επιστολής, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλάζει τον όρο κι έτσι ο πλειοδότης δεν θα δώσει το 20% (όπως προβλεπόταν αρχικά) αλλά το 10% επί του συνολικού τιμήματος. Σε περίπτωση που η Κομισιόν απορρίψει την κατακύρωση του διαγωνισμού στην Gazprom, τότε δεν θα υπάρχει πέναλτι και το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% θα επιστραφεί εξολοκλήρου στους Ρώσους.
Η νέα παράταση δόθηκε καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού απαιτείται η πάροδος 15 ημερών από τη στιγμή που θα ετοιμαστεί κι εγκριθεί η σύμβαση πώλησης μέχρι οι διεκδικητές να την αξιολογήσουν και να ετοιμάσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Gazprom: Δεν πουλάμε ακριβά το αέριο στην Ελλάδα»
Η τρίτη επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, φούντωσε τα σενάρια για την τύχη της ΔΕΠΑ. Η Gazprom φέρεται ως ο πιθανότερος νικητής του διαγωνισμού σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο, ωστόσο, επικαλείται ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου.
Τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ αποφεύγουν να δώσουν τόνο αισιοδοξίας στο θέμα, ίσως γιατί έχουν συμβεί πολλά γύρω από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας μετά τη συνάντηση Μίλερ-Σαμαρά απλά τονίζει «το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για επιπλέον ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».
Η ολοκλήρωση της συνάντησης στην Αθήνα συνοδεύτηκε και από μια σειρά τοποθετήσεις ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ περάσει στην Gazprom».
Η ανησυχία των Ρώσων εστιάζεται στο τι θα γίνει με τις εγγυήσεις της στην περίπτωση που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ αποφασίσει να μπλοκάρει την πώληση υπέρ της ή να θέσει σκληρούς όρους προς τον αγοραστή.
Φλέγον ζήτημα επίσης αποτελεί αυτό τιμής του φυσικού αερίου, για το οποίο η κυβέρνηση ζητά σημαντικές μειώσεις. Κορυφαίο στέλεχος της Gazprom Export, ερωτηθέν «γιατί πουλάτε ακριβά το φυσικό αέριο, αφού θέλετε να αγοράσετε τη ΔΕΠΑ;», απάντησε ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι αναληθής. «Καταρχήν, η τιμή που βγήκε αυτή τη φορά στη δημοσιότητα στην Ελλάδα, δηλαδή τα 475 δολ.ανά 1.000 κυβικά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ξεκαθάρισε σχολιάζοντας ότι «το θέμα γίνεται λίγο… κωμικό. Εσείς δημοσιεύετε ότι η Ελλάδα έχει τις πιο ακριβές τιμές. Όταν βρισκόμαστε σε άλλες χώρες, που είναι αγοραστές του αερίου μας, ακούμε ακριβώς τα ίδια. Oλοι ισχυρίζονται -διά των δικών τους ΜΜΕ- ότι αγοράζουν με την πιο ακριβή τιμή, όμως ποτέ αυτή που δημοσιεύεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα…».
Πολυετή συμβόλαια
Τονίζοντας ότι «είναι γεγονός πως και στην Ελλάδα έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς διάφορες τιμές» το ίδιο στέλεχος διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς συμβαίνει;».
Επεσήμανε δε ότι στους ειδικούς είναι κοινώς γνωστό πως «εμείς δουλεύουμε στην Ελλάδα, αλλά και με όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, στη βάση πολυετών συμβολαίων με τιμές που αποτελούν μια φόρμουλα τιμής συνδεδεμένης με τα πετρελαιοειδή και τη μορφή ‘πάρε ή πλήρωσε’ (take or pay). Μέχρι τώρα το μοντέλο αυτό εμπορίας είναι το πιο ασφαλές για την Ευρώπη…».
Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ερωτηθείς αν αυτό συνιστά ότι η Gazprom κρατά «όμηρο» όλη την Ευρώπη όπως συχνά κατηγορείται ο ρωσικός κολοσσός, απάντησε ότι η εταιρεία κάνει «μπίζνες» σε αυτό για το οποίο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές.
Και πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση εγγυημένων προμηθειών και η σταθερότητα στην τροφοδοσία μπορεί να γίνει μόνο με πολυετή συμβόλαια και τον προαναφερόμενο τρόπο πληρωμής (take or pay).
«Αυτό συνεισφέρει και στην αποπληρωμή των τεράστιων εξόδων για τις υποδομές και εγγυάται στον αγοραστή την απρόσκοπτη τροφοδοσία», εξήγησε ο αξιωματούχος της Gazprom.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το κορυφαίο στέλεχος της Gazprom είπε με έμφαση: «Σας τονίζω, ότι η τιμή για την Ελλάδα, αν και ποτέ δεν κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις επ’ αυτού, βρίσκεται στο επίπεδο τιμών των χωρών της περιοχής. Επίσης σας τονίζω ότι η εταιρεία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε εθνικής αγοράς.
Σας διαβεβαιώνω ότι στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής, το μερίδιο της χονδρικής τιμής είναι κάτω από το 50%. Το υπόλοιπο είναι τα ποσοστά κέρδους των εγχώριων παικτών, οι φόροι κ.ά. Το επιχείρημα της ακρίβειας δεν στέκει και από μια άλλη πλευρά: Αν συγκρίνουμε τις τρέχουσες τιμές μιας μονάδας ενέργειας, π.χ. μιας θερμίδας φυσικού αερίου και μιας θερμίδας πετρελαίου, η θερμίδα που παράγεται από αέριο είναι δύο φορές πιο φθηνή από του πετρελαίου.
Έτσι, η σύνδεση της τιμής του αερίου στη φόρμουλα τιμής του πετρελαίου συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στη συγκράτηση της τιμής και στα άλλα είδη καυσίμου».