Σε κατάσταση αναμονής και «locked box» η ΔΕΠΑ
Ρευστή παραμένει ακόμα η κατάσταση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με τους Ρώσους από τη μία να έχουν καταθέσει προσφορά (μικρότερη κατά 200 εκατ. από την αναμενόμενη) και από την άλλη το τελικό κείμενο της σύμβασης του περίφημου SPA να καθορίζει τους διαγωνιστικούς κανόνες και να θέτει σε στάδιο «locked box» την εταιρεία.
Τι σημαίνει, ωστόσο, το λεγόμενο «κλειδωμένο κουτί» για το μέλλον της ελληνικής εταιρείας αερίου; Με τη σύμβαση αυτή, καθορίζεται ως ημερομηνία ορόσημο η 31η Δεκεμβρίου του 2012. Πρόκειται για την ημερομηνία όπου ξεκινάει η βάση υπολογισμού της αξίας της ΔΕΠΑ ενώ αποτελεί δέσμευση για τους πωλητές ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή στην αξία.
Από τη μία έχουμε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν την προσφορά τους υπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση και την αποτίμηση της εταιρείας στο τέλος της περασμένης χρονιάς, αφετέρου δε δεσμεύονται να παραδώσουν την εταιρεία με αυτή την αξία.
Αυτή την έννοια έχει και το «locked box», ότι δηλαδή η ΔΕΠΑ θεωρείται ένα κλειδωμένο κουτί, με τους πωλητές να δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή αξίας προς τους παλιούς μετόχους, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ.
Πως θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή αξίας
Μια διαρροή αξίας θα μπορούσε να γίνει με πιθανή απόφαση να δοθεί στους μετόχους μεγαλύτερο μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, να υπάρξει περαιτέρω μόχλευση της εταιρείας.
Επίσης διαρροή αξίας θα μπορούσε να υπάρξει, με βάση το πώς ερμηνεύεται αυτή στο SPA, σε περίπτωση που αποφασιστούν επενδύσεις που δεν περιλαμβάνονται στο business plan ή αποφασιστούν έκτακτες μεγάλες αγορές φορτίων φυσικού αερίου κλπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι που τίθενται στο SPA δεν είναι κάτι το καινούριο και αποτελούν συνήθη διαδικασία σε εξαγορές που τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από αρχές ανταγωνισμού.
Δηλαδή οι πωλητές δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν την εταιρεία στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται την ημερομηνία που αποφασίζεται η προσφορά (στην περίπτωση της ΔΕΠΑ υπολογίζεται η ημερομηνία της αποτίμησης, βάσει της οποίας και αποφασίζεται η προσφορά). Παράλληλα οι αγοραστές αποκτούν μια έμμεση πρόσβαση και έλεγχο στα τεκταινόμενα στην εταιρεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξει το μάνατζμεντ ή να γίνουν αλλαγές στο Δ.Σ. ωστόσο υπάρχει μια άτυπη και ουσιαστική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.
Θυμίζουμε ότι με βάση την τελευταία αλλαγή, η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών είναι η 7η Ιουνίου, μέσα σε διάστημα το πολύ 2 εβδομάδων θα έχουν ανοιχτεί και ελεγχθεί οι φάκελοι, προκειμένου να ανακηρυχθεί ο προτιμώμενος αγοραστής. Στη συνέχεια η πώληση θα πάει προς έγκριση στις αρχές ανταγωνισμού της Ελλάδας και της Ε.Ε. και τέλος θα περάσει για το τελικό «οκ» από τη βουλή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φώς» στον αγοραστή.