Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη απώλεια των δεδομένων τους, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας της Symantec 2011 SMB Disaster Preparedness.
Στην έρευνα εξετάστηκαν οι πρακτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των πελατών τους σχετικά με τον προγραμματισμό ανόρθωσης καταστροφών (disaster recovery). Η έρευνα καταδεικνύει ότι παρόλο που οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν έχουν θέσει ως προτεραιότητα ένα σχέδιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής (disaster preparedness), μέχρι να έρθουν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή με απώλεια δεδομένων.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι το κόστος από την έλλειψη ετοιμότητας είναι υψηλό, θέτοντας έτσι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία τους.
“Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τον τρομερό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια καταστροφή στις επιχειρήσεις τους. Πάρα τις προειδοποιήσεις, φαίνεται να πιστεύουν πολλοί ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτούς”, υποστηρίζει ο Γιώργος Ματθαίος, Small Business & Distribution Manager της Symantec. “Καταστροφές συμβαίνουν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν τον κίνδυνο απώλειας των δεδομένων τους ή -ακόμα πιο σημαντικό- τις κρίσιμες πληροφορίες τους. Ο απλός προγραμματισμός μπορεί να προσφέρει στις επιχιερήσεις τη δυνατότητα να προστατέψουν τις πληροφορίες τους σε περίπτωση καταστροφής, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης στους πελάτες τους”
Παρά τις προειδοποιήσεις, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι προετοιμασμένες
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν κατανοούν την σπουδαιότητα ενός σχεδίου ετοιμότητας αντιμετώπισης μιας καταστροφής (disaster preparedness). Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν διαθέτουν ένα πλάνο σε ετοιμότητα. Ποσοστό 41% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ποτέ δεν σκέφτηκαν να συγκροτήσουν ένα πλάνο και 40% δήλωσαν ότι το σχέδιο ετοιμότητας δεν αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων τους. Η έλλειψη αυτή προετοιμασίας προκαλεί έκπληξη, δεδομένου πόσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Ποσοστό 65% των ερωτηθέντων διαμένουν σε περιοχές ευπαθείς σε φυσικές καταστροφές. Τους τελευταίους 12 μήνες, μια τυπική μικρή ή μεσαία επιχείρηση αντιμετώπισε 6 διακοπές λειτουργίας των υπολογιστικών συστημάτων της, με βασικές αιτίες τις κυβερνοεπιθέσεις, τις διακοπές ρεύματος ή τις φυσικές καταστροφές.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι βασικές πληροφορίες των περισσότερων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι προστατευμένες. Λιγότερες από τις μισές δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας (back up) σε εβδομαδιαία βάση ή και πιο συχνά και μόλις 23% των ερωτηθέντων πραγματοποιούν καθημερινό back up. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια των πληροφοριών τους. Στην πραγματικότητα, ποσοστό 44% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι θα έχαναν τουλάχιστον 40% των δεδομένων τους σε περίπτωση καταστροφής.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν ενεργούν, παρά μόνο μετά από κάποια καταστροφή
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μισές από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει σχέδιο ετοιμότητας (disaster preparedness), το έκαναν μόνο αφού αντιμετώπισαν διακοπή λειτουργίας ή/και απώλεια δεδομένων. Ποσοστό 52% των ερωτηθέντων συγκρότησαν σχέδιο ετοιμότητας (disaster preparedness) μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, μόλις 28% από αυτούς είχαν πραγματικά δοκιμάσει τα πλάνα τους για recovery, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την πραγματική τους προετοιμασία σε ενδεχόμενη καταστροφή.
Η έλλειψη προετοιμασίας έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις
Οι καταστροφές μπορεί να έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι διακοπές λειτουργίας ωθούν τους πελάτες να φεύγουν – ποσοστό 54% των πελατών των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν αλλάξει προμηθευτή λόγω των αναξιόπιστων υπολογιστικών συστημάτων τους, δηλαδή αύξηση σε ποσοστό 12% συγκριτικά με την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο χρόνο. Επίσης, 44% των πελατών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι οι προμηθευτές τους είχαν κλείσει μόνιμα λόγω κάποιας καταστροφής. Οι πελάτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν επίσης σημαντικές επιπτώσεις για τις δικές τους επιχειρήσεις. Εκτός από το άμεσο οικονομικό κόστος, 29% των πελατών που ερωτήθηκαν, είχαν χάσει “κάποια” ή “αρκετά” από τα σημαντικά δεδομένα τους ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που έχουν οι καταστροφές στους προμηθευτές τους.