O τζίρος το 2013 μπορεί να προσεγγίσει τα 727 εκ. ευρώ
Eπτά εταιρίες διεκδικούν το μερίδιο στην αγορά του φαρμάκου
Φουντώνει η μάχη που δίνουν επτά μεγάλες εταιρίες προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα της αγοράς γενοσήμων που ξεπερνάει τα 6 δις ευρώ. Δύο αμερικάνικες, μία ισραηλινή, δύο ελληνικές επιχειρήσεις μία από την Ισλανδία και άλλη μία από την Ινδία έχουν πέσει στη μάχη των γενοσήμων, που από τους περισσότερους θεωρούνται τα φάρμακα του μέλλοντος, αλλά από άλλους χαρακτηρίζονται ακόμη και επικίνδυνα.
Η Actavis από την Ισλανδία, η Mylan και η Watson από τις ΗΠΑ, η Teva από το Ισραήλ, η Ranbaxy από την Ινδία, η Elpen και η Pharmathen από την Ελλάδα ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στην αγορά του φαρμάκου. Η σύγκρουση θα είναι σκληρή γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Θα έχει να κάνει με τις τιμές γιατί αυτονόητα ο ανταγωνισμός αυξάνεται όταν τα φάρμακα δεν προστατεύονται πλέον από την πατέντα και η τιμή πέφτει. Επιπλέον, γιατί ο κατασκευαστής του γενοσήμου δεν έχει ξοδέψει τα τεράστια κόστη για την ανακάλυψη και κλινική δοκιμή του φαρμάκου, όπως ο «αυθεντικός» κατασκευαστής.
Πληροφορίες από τον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι φέτος τα γενόσημα θα φθάσουν στο 25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης που εκτιμάται στα 2,9 δισ. ευρώ, από περίπου 20% που ήταν πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος τους για το 2013 μπορεί να προσεγγίσει στα 725 εκατ. ευρώ από περίπου 580 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μέχρι τέλος του μήνα, οι Έλληνες θα έχουν στη διάθεση τους το νέο δελτίο τιμών που περιλαμβάνει 384 νέα γενόσημα.
Παρά τις πιέσεις της αγοράς, αλλά ακόμη και της Tρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Yγείας δε φαίνεται προς ώρας να επιθυμεί να δώσει τιμές σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Και την επόμενη χρονιά, το 2014, τα χρήματα που θα διατεθούν σε φάρμακα θα είναι ακόμα λιγότερα, αφού, με βάση τις δεσμεύσεις μας στην Tρόικα δε θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. που είναι φέτος.
Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα καλύπτουν μέρος της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων εκτιμάται ότι θα κάνει περιζήτητα τα γενόσημα και για αυτόν τον λόγο επτά μεγάλες εταιρίες θα παλέψουν για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο.
Η Pharmathen με πρόεδρο τον Βασίλη Κάτσο διαθέτει τρία τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικά εργαστήρια και δύο παραγωγικές μονάδες και είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρία με δραστηριότητες που εκτείνονται από την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων έως και τη διανομή τους. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας περιλαμβάνει περισσότερα από 800 άτομα, τα οποία εργάζονται στους τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D), παραγωγής και διανομής των φαρμάκων σε περισσότερες από 85 χώρες παγκοσμίως.
Σήμερα, τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της ΕΕ, έχουν χορηγηθεί δικαιώματα διανομής στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά. Οι πωλήσεις της Pharmathen το 2010 ανήλθαν συνολικά σε 130 εκατομμύρια ευρώ.
Η έτερη ελληνική εταιρία, η ELPEN, του Δ. Πενταφράγκα, διαθέτει 732 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 207 εκατομμυρίων ευρώ (2011) βρίσκεται, με συνολικό μερίδιο αγοράς 4%, στην 7η θέση μεταξύ των 400 φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είναι αυτή που στο «εσωτερικό μέτωπο», πέραν πολλών άλλων υποθέσεων, βρίσκεται στο στόχαστρο και για τα γενόσημα.
H Μylan Inc είναι μια παγκόσμια δύναμη στις ΗΠΑ. Απασχολεί περίπου 19.000 υπαλλήλους, διακινεί πάνω από 1.000 διαφορετικά προϊόντα και εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές. Έχει παγκόσμια παραγωγή άνω των 45 δισ. τεμαχίων. Η άλλη αμερικάνικη Watson είναι η μόνη που διαθέτει παραγωγική βάση στην Ελλάδα, καθώς έχει εξαγοράσει την ελληνική Specifar. Είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων, βάσει συνταγογραφήσεων, φαρμακευτικών εταιριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει εμπορικές δραστηριότητες σε πολλές διεθνείς αγορές. Με έδρα το Ισραήλ, η Teva δραστηριοποιείται σε 60 χώρες, με πάνω από 46.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.
Η Αctavis διατηρεί εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Ρωσία. Οι εγκαταστάσεις αυτές παράγουν ένα φάσμα των φαρμάκων σε διάφορες συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δισκίων, καψουλών, ενέσιμων, υπόθετα, σπρέι, στείρα, σκόνες, υγρά από του στόματος και ημι-στερεά. Η ινδική Ranbaxy δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες και τα περισσότερα προϊόντα της έχουν κατασκευαστεί με άδεια από ξένες φαρμακευτικές εταιρίες.
Mόνο το 15% της αγοράς καλύπτουν μέχρι τώρα
Τα γενόσημα μέχρι τώρα κάλυπταν μόλις το 15% της αγοράς φαρμάκων στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 70%. Η σύγκρουση θα είναι μεγάλη ανάμεσα στις ελληνικές και τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες, γιατί έχει να κάνει και με την ανάπτυξη και τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας. Όπως έχει κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία «η ανάπτυξη στη χώρα δεν θα έρθει από τα ινδικά, κινεζικά ή πακιστανικά γενόσημα».
Αφενός η όποια εξοικονόμηση θα πρέπει να συνεξεταστεί με την τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημία από τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την εξώθηση στην ανεργία 8.500 εργαζομένων, την απώλεια φορολογητέας ύλης, εισφορών, παραβόλων και τεχνογνωσίας».
Τα γενόσημα πρέπει να επιδεικνύουν βιοϊοσοδυναμία ώστε να δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως το προϊόν αναφοράς. Κάθε νέο φάρμακο, πρωτότυπο, κυκλοφορεί για ορισμένα χρόνια προστατευμένο, χωρίς δηλαδή να μπορεί άλλη εταιρία να κυκλοφορήσει όμοιο.
Όταν λήξει η πατέντα του, πολλές εταιρίες κυκλοφορούν τα δικά τους φάρμακα, ίδια με το πρωτότυπο, που επικράτησε να λέγονται γενόσημα (generics). Το 50% του συνόλου των συνταγών στην Ευρώπη και το 35% στην Ελλάδα, περιέχουν γενόσημα. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Πρακτικά, δεν υπάρχει ασθενής που δεν τα έχει χρησιμοποιήσει…