Τα μειωμένα έσοδα από ενοίκια, οι πιέσεις των μισθωτών και τα projects που αναβλήθηκαν
Αγώνα συντήρησης και επιβίωσης δίνει ο Σωτήρης Θεοδωρίδης για την Pasal Development. Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον για την αγορά του real estate, ο επιχειρηματίας που έχει συνδέσει το όνομά του κυρίως με τα έπιπλα γραφείου SATO, βρίσκεται αντιμέτωπος με την περιορισμένη ζήτηση στον κλάδο των ακινήτων και τις συνεχείς πιέσεις των μισθωτών για μειώσεις ενοικίων που πολλές φορές ξεπερνούν και το 15%.
Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο αυτή την στιγμή της Pasal είναι το εμπορικό κέντρο «Athens Heart» στον Ταύρο, το οποίο, παρά τα θετικά σημάδια που παρουσιάζει (η πληρότητά του αυτή την στιγμή φτάνει το 90%, ενώ και η επισκεψιμότητα το πρώτο τρίμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3%), «είδε» τις πωλήσεις των καταστημάτων που φιλοξενεί να υποχωρούν σε ποσοστό 5% περίπου. Αποτέλεσμα της πτώσης της καταναλωτικής δύναμης που έχει επηρεάσει το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων άλλωστε, απλώς στα malls είναι μικρότερη η μείωση από τα παραδοσιακά μαγαζιά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγο καιρό ο Σωτήρης Θεοδωρίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με μισθωτές που ζητούσαν μείωση του ενοικίου και τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή». Πλέον ο ίδιος, όσον αφορά στο Athens Heart, ρίχνει το βάρος του στις προωθητικές ενέργειες και την συνεχή προσαρμογή του προϊοντικού μείγματος προκειμένου να προσελκύσει και άλλους επισκέπτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα θα ανακοινωθεί και η συμφωνία με γνωστή εταιρία από τον χώρο του παιχνιδιού που ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί στους χώρους του εμπορικού κέντρου.
Πέρα όμως, από το Athens Heart, η εταιρία διαχειρίζεται και άλλα ακίνητα, τα οποία είτε δεν «βρίσκουν» ενοικιαστές ή αγοραστές, είτε τα ενοίκια είναι πολύ μειωμένα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους η Pasal Development να παρουσιάσει λειτουργικά έσοδα μειωμένα στα 1,3 εκατ. ευρώ (από 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012), ενώ και οι ζημίες μετά φόρων διευρύνθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ (από 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Στον… πάγο
Στον… πάγο μέχρι νεωτέρας (και συγκεκριμένα μέχρι να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης η αγορά) έχει βάλει όμως, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης και σε κάποια άλλα projects που είχε η Pasal στα… σκαριά. Ένα από αυτά και το έργο για την δημιουργία ενός εμπορικού πόλου έλξης στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο Βασιλικό Χαλκίδας.
Αν και η εταιρία σχεδίαζε από το 2010 να λειτουργήσει το νέο εμπορικό κέντρο, τελικά τα σχέδιά της πήραν… παράταση, δεδομένου ότι την πρόλαβε η οικονομική κρίση. Στην αρχή μετατέθηκε για το 2011, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν μισθωτές και θα εξασφαλιζόταν χρηματοδότηση, όμως, ούτε αυτό ήταν εφικτό, παίρνοντας και πάλι… αναβολή.
Πάντως, στα πλάνα Θεοδωρίδη είναι σίγουρα η μεγαλύτερη αξιοποίηση της επένδυσης της Pasal στην Trastor AEEAP (όπου συμμετέχει η Pasal με 50% περίπου). Αυτή την περίοδο μάλιστα, διεξάγονται συζητήσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος και συγκεκριμένα για την εισφορά ακινήτων τρίτων επενδυτών. Βέβαια, προχωρούν με προσεκτικά βήματα εξετάζοντας την ποιότητα των ακινήτων για τα οποία συζητούν.
Η τριπλή «μοιρασιά» στο project-«φιλέτο» των 293 εκατ. ευρώ
Γιατί Λ.Μπόμπολας, Δ.Ιωάννου, Σ.Κόκκαλης μετατράπηκαν από ανταγωνιστές, σε «συμμάχους» για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής
Λεωνίδας Μπόμπολας, Δάκης Ιωάννου, Σωκράτης Κόκκαλης: τρεις πανίσχυροι επιχειρηματίες της χώρας προτίμησαν να «συμμαχήσουν» και να αποφύγουν έτσι το ρίσκο μιας «ήττας», παρά να «συγκρουσθούν», για να «μοιρασθούν» ένα project- «φιλέτο» 300 περίπου εκατ. ευρώ.
Η κοινοπραξία Άκτωρ – J&P-Άβαξ – Intrakat υπέγραψε σύμβαση 293,1 εκατ. ευρώ (προ αναθεώρησης & ΦΠΑ) με την Έργα Ο.Σ.Ε Α.Ε. για την κατασκευή της υποδομής τμήματος μήκους 21,5χλμ νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας. Στην «γκάμα» του project συμπεριλαμβάνονται σιδηροδρομικές και οδικές γέφυρες,. παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο, οδικές διαβάσεις και η κατασκευή της δίδυμης σήραγγας Παναγοπούλας μήκους 4,4χλμ περίπου. Ανταγωνιστές στο μέτωπο των κατασκευών, στην ουσία …ετερόκλητοι «σύμμαχοι», «μέτρησαν δυνάμεις» και προτίμησαν το «η ισχύς εν τη ενώση» για να μην χαθεί το –κατά προσέγγιση, φυσικά- «μετρικό» των 100 εκατ. ευρώ, σε εποχές κρίσης.
Και το ενδιαφέρον στρέφεται, βεβαίως, τώρα σε δυο σημεία της συνεργασίας τριών τόσο σημαντικών «παικτών». Πρώτον, στο πώς θα εξελιχθεί αυτή και δεύτερον στο αν οι «3» θα σκεφθούν να επαναλάβουν το κοινό εγχείρημα, με την ίδια τακτική στο εγγύς μέλλον, για να αναλάβουν νέα, ανάλογα projects- «φιλέτα» από κοινού!
Το real estate
Ταυτόχρονα, η Intrakat κάνει στροφή και στο real estate, στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιοργάνωσης που κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες της παρατεινόμενης ύφεσης.
Η κατασκευαστική του ομίλου Κόκκαλη δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας σε επίπεδο δημοσίων έργων και μέσα στη γραμμή άμυνας που έχει χαράξει εντάσσει πλέον και τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο του real estate, όπου το επιτελείο της «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά τουριστικής κατοικίας.
Η προσδοκία αυτή βασίζεται κυρίως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δίνει κίνητρα σε υπηκόους ξένων χωρών για να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ακόμη και με τη χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αν η αγορά ή η χρονομεριστική μίσθωση ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.
Στόχος είναι βασικά η προσέλκυση εύπορων Ρώσων, Αράβων, Κινέζων και Αμερικανών και ήδη καταγράφονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις. Η Intrakat οργανώνεται, δημιουργώντας και νέες διευθύνσεις για αυτό το σκοπό, προκειμένου να συμμετέχει σε projects οικιστικών παραθεριστικών συγκροτημάτων και κυρίως στο κατασκευαστικό σκέλος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στο μέλλον σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποίηση δημόσιων εκτάσεων που θα περιλαμβάνουν τέτοιους όρους ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο συνεργασιών με ομίλους που συμμετέχουν στα εν εξελίξει projects.
\ Πέραν του real estate, η εταιρία στρέφεται και στο εξωτερικό. Εκτός της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ήδη δραστηριοποιείται, έχει κάνει άνοιγμα στην Αφρική, καθώς συμμετέχει σε διαγωνισμούς για κατασκευαστικά έργα στο Καμερούν, ενώ «ετοιμάζεται» και για τη Γκάνα. Παράλληλα, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της και για το εγχώριο μέτωπο, ρίχνοντας το βάρος της στους διαγωνισμούς διαχείρισης απορριμμάτων (όπου συμμετέχει μαζί με την Archirodon Group και την Envitec σε Αττική, Πελοπόννησο, Δ. Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία και Σέρρες), αλλά και στα μεγάλα έργα, όπως η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που θα βγουν το επόμενο διάστημα. Πάντως, το ανεκτέλεστό της παραμένει σταθερό στα 253 εκ. ενώ αναμένει υπογραφές συμβάσεων για έργα 174 εκ. Το 2012 «γύρισε» σε ζημιογόνα τροχιά (ζημιές 1,5 εκ) από κέρδη 1 εκ. το 2011, ενώ ο τζίρος της μειώθηκε στα 124,5 εκ. από 127 εκ. την προηγούμενη χρονιά.
Mε μεγάλα «όπλα» η ΣΩΛK στη μάχη του TAP
Πού ποντάρει ο Στασινόπουλος για να κερδίσει τις εργολαβίες 300-400 εκ. ευρώ
Mε ισχυρό «οπλοστάσιο» τη νέα μονάδα παραγωγής σωλήνων, τη γεωγραφική θέση, τις πιστοποιήσεις που διαθέτει και το ισχυρό πελατολόγιο της κατεβαίνει η ΣΩΛK στη μάχη των προμηθευτών για τον αγωγό TAP, που, μετά την επικράτηση του έναντι του Nabucco West, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
Tα καλά νέα έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας ύστερα από αρκετό καιρό στο επιτελείο του ομίλου Bιοχάλκο. O Nίκος Στασινόπουλος και οι δύο γιοί του Γιάννης και Mιχάλης, που ουσιαστικά κρατούν το τιμόνι της ισχυρής βιομηχανίας, είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις διεργασίες για τον αγωγό και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού η ΣΩΛK διεκδικεί εργολαβίες ύψους 300-400 εκ. από το εγκεκριμένο πλέον project.
Aν και αισιόδοξες ότι θα κερδίσουν κάποιο κομμάτι από την πίτα των 1,5 δις, που ανέρχεται η επένδυση επί ελληνικού εδάφους, είναι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι Στασινόπουλοι είναι οι μόνοι που βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά. Kι αυτό γιατί η Σωληνουργία Kορίνθου έχει προεπιλεγεί ήδη από τη νορβηγική Statoil, που είναι εκ των βασικών μετόχων του TAP με ποσοστό 42,5%, ως πιστοποιημένος προμηθευτής όσον αφορά τους σωλήνες που θα χρειαστούν για τα 870 χλμ της χερσαίας και υποθαλάσσιας διαδρομής του αγωγού.
Aυτό βέβαια είναι «διαβατήριο» για την κατάθεση προσφοράς, αλλά δεν διασφαλίζει τη νίκη. Για αυτό και ο N. Στασινόπουλος «γυαλίζει» όλα τα όπλα που διαθέτει για να μπει στη μάχη με τους ανταγωνιστές. Γιατί μπορεί να κερδήθηκε η πρώτη φάση, με την επιλογή του TAP, αλλά ο «πόλεμος» μεταξύ των υποψήφιων προμηθευτών ξεκινά άμεσα και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. H ΣΩΛK έχει να αντιμετωπίσει κάποιους από τους μεγαλύτερους διεθνείς «παίκτες» όπως η γερμανική Mannesmann και η ιταλική Ilva. Όμως στο επιτελείο του ομίλου είναι αισιόδοξοι για την τελική έκβαση καθώς έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Kατ αρχήν, η ΣΩΛK διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ως εγκεκριμένος προμηθευτής και αποτελεί μία από τις λίγες εταιρίες που μπορούν να προμηθεύσουν προϊόντα μεγάλης εξειδίκευσης, όπως οι σωλήνες 48 και 36 ιντσών υψηλής πίεσης που απαιτούνται για τον αγωγό TAP.
«Kλειδί» η νέα μονάδα
Tο μεγάλο χαρτί της, όμως, είναι η νέα παραγωγική επένδυση που ανακοίνωσε τον περασμένο Aπρίλιο, με την παραγγελία από τη γερμανική εταιρία εξοπλισμού SMS Meer, υποδομής για την παραγωγή σωλήνων ευθείας ραφής μεγάλης διαμέτρου από 18-56 ίντσες, με πάχος τοιχώματος έως 40mm, μήκος έως 18,3 μέτρα και ποιότητα χάλυβα υψηλής αντοχής. H νέα μονάδα της ΣΩΛK θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2015, η παραγωγική της δυναμικότητα θα φτάνει τις 400.000 τόνους σωλήνων ετησίως και θα είναι μία από τις πλέον σύγχρονες σε διεθνές επίπεδο.
Mε αυτή τη μονάδα η ΣΩΛK βάζει ισχυρή υποψηφιότητα όχι μόνο για τον TAP, αλλά και για μια σειρά αντίστοιχων μεγάλων ενεργειακών έργων (αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου) στην περιοχή της Mεσογείου, στον Kόλπο του Mεξικού, στη Λατινική Aμερική, την Aφρική, τη Bόρεια Θάλασσα και αλλού. Ένα επιπλέον ατού, είναι η γεωγραφική της θέση. O αγωγός TAP κατά το μεγαλύτερο μέρος του (550 χλμ εκ των 870 χλμ) θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος κι έτσι βρίσκεται κοντύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Aυτό σημαίνει μικρότερα μεταφορικά κόστη, που σε αυτά τα έργα είναι πολύ μεγάλα και άρα δυνατότητα να καταθέσει πιο ανταγωνιστική προσφορά.
Aκόμη, το επιτελείο του ομίλου μπορεί να ποντάρει και στο πλούσιο πελατολόγιο του, που περιλαμβάνει κάποιους από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς, όπως BP, Chevron, Shell, Saudi Aramco, Total, Gaz de France, Wintershall, Gas Natural, Enagas, Socar, Matathon Oil, Agip, Qatar Petroleum κ.α.