Σε κίνδυνο τίθεται η βιωσιμότητα των εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου
Ένα χρόνο μετά την εξαγγελία της Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών ελάχιστα έχουν γίνει για την υλοποίησή της. Παρ’ ότι η ψήφιση νέου νόμου 4014 το 2011 βελτίωσε σημαντικά τα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ωστόσο η πλήρης εφαρμογή του απαιτεί την έκδοση πολλών ακόμη υπουργικών οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν να καθυστερούν.
Τα παραπάνω τόνισε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελευθέριος Φαίδρος, σε συνέντευξη με την ευκαιρία του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου SDIMI 2013, το οποίο έγινε στη Μήλο. Οι επιχειρήσεις του μεταλλευτικού κλάδου, ευελπιστούν ότι η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ, θα ευνοήσει την προώθηση των κανονιστικών πράξεων για την υλοποίηση των όσων προβλέπει η Εθνική Πολιτική για τους Ορυκτούς Πόρους, καθώς ο ίδιος ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο προώθησε τη σύνταξή του, σε συνεργασία με φορείς του κλάδου και την επιστημονική κοινότητα.
“Πιστεύουμε” ότι η πλήρης εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής απαιτεί πολιτική βούληση και ιδιαίτερη προσπάθεια από τον αρμόδιο υπουργό. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, νέος υπουργός ΠΕΚΑ έγινε ο κ. Μανιάτης που επί της υφυπουργίας του στο ΥΠΕΚΑ, διαμορφώθηκε και ανακοινώθηκε η Ε.Π. Άρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η προσπάθεια υλοποίησης της Ε.Π. Στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συνεργαστούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία με ενιαία αντίληψη για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Εδική αναφορά έγινε στη συνέντευξη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις με τα ανώτατα όρια μισθωμάτων των δημόσιων μεταλλείων, τα οποία προβλέπει ο νόμος 4042/2012. Αίτημα των επιχειρήσεων του κλάδου είναι να πάψει να ισχύει η οριζόντια επιβολή των τελών αυτών σε όλα τα είδη ορυκτών πρώτων υλών, καθώς αυτές δεν έχουν την ίδια αξία. Έτσι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, εξέφρασαν φόβους ότι η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, θα οδηγήσει στο κλείσιμο μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας.
Αντίστοιχα τέλη μελετώνται από το ΥΠΕΚΑ και για τις ιδιωτικές οριστικές παραχωρήσεις μεταλλευτικών χώρων. Και για τις περιπτώσεις αυτές ο κ. Φαίδρος εκτίμησε ότι θα έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Όπως δε τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «οι λιγοστές μεταλλευτικές επιχειρήσεις του κλάδου που ως επί το πλείστον, δεν παράγουν πολύτιμα μέταλλα, δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο στα τεράστια εισπρακτικά προβλήματα της πολιτείας».
Τέλος ο πρόεδρος του ΣΜΕ τόνισε ότι σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, «ζητούμε να μη διαλυθεί η παραγωγικότερη Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου, η οποία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της εξορυκτικής δραστηριότητας.
«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και να διαλύουμε τη Γενική Διεύθυνση που αποτελεί κλειδί για την προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω», κατέληξε ο κ. Φαίδρος.