Οι επιπτώσεις των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στον ασφαλιστικό κλάδο της Μεγαλονήσου
Σοβαρές ήταν οι επιπτώσεις των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για τον ασφαλιστικό κλάδο της Κύπρου, καθώς παρατηρήθηκε πίεση στη νέα παραγωγή και κάποιες εξαγορές παλαιότερων συμβολαίων στον Κλάδο Ζωής.
Βέβαια, το θετικό για τον κλάδο είναι, με βάση τις τελικές αποφάσεις, ότι το πλήγμα που υπέστησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες από το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων τελικά ήταν σαφώς περιορισμένο.
Ενδεικτική είναι η απάντηση του γενικού διευθυντή της MetLife – Alico Κύπρου Αντώνη Καρπασίτη (φώτο) στην ερώτηση που του θέσαμε για το κατά πόσον ο ασφαλιστικός κλάδος επηρεάστηκε μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup.
«Το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε ώθησε μέρος του κόσμου να σκεφτεί το κατά πόσον έπρεπε να εξαργυρώσει τα υπάρχοντα συμβόλαιά του. Υπήρξε όντως το πρώτο διάστημα μια κινητικότητα σ’ αυτό το μέτωπο, η οποία όμως σταδιακά καταλαγιάζει.
Προσωπικά, διερωτώμαι: Γιατί ανησυχεί ο κόσμος, από τη στιγμή που το πρόβλημα το είχαν οι τράπεζες και όχι οι ασφαλιστικές εταιρίες; Αν ρευστοποιήσει το συμβόλαιό του, πού θα τοποθετήσει τα χρήματα που θα εισπράξει;
Επίσης, ο κλάδος επηρεάστηκε αρνητικά από τη σοβαρή ύφεση που χαρακτηρίζει πλέον την κυπριακή οικονομία. Πέραν αυτού, αρνητικά επηρέασε σε κάποιο βαθμό -όχι όμως μεγάλο- και το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται στην αγορά σοβαρή μείωση στις νέες εργασίες των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχουν και σημαντικές ευκαιρίες. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχουν ευκαιρίες, τις οποίες σκεφτόμαστε στην MetLife – Alico πώς θα τις αξιοποιήσουμε».
Πέραν όμως της πλευράς της ζήτησης, εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο των ασφαλιστικών εταιριών. Για παράδειγμα μετά την απόφαση απορρόφησης της «καλής Λαϊκής» από την Τράπεζα Κύπρου, η θυγατρική ασφαλιστική εταιρία της τελευταίας, η Eurolife, έχει βρεθεί να κατέχει το 49% της CNP, που μέχρι πρότινος ελεγχόταν από την Λαϊκή Τράπεζα. Με άλλα λόγια, η μία από τις δύο μεγάλες εταιρίες του κλάδου κατέχει το 49% της δεύτερης!
Κύκλοι της τοπικής αγοράς, διαβεβαιώνουν πως μέχρι σήμερα οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αυτονομίας και καμιά πρόταση δεν έχει πέσει στο τραπέζι για ενδεχόμενη συνεργασία.
«Τι θα γίνει με το θέμα αυτό θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί εν καιρώ, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο καυτά και πολύ πιο επείγοντα προβλήματα» μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Πάντως, το 49% της CNP δεν είναι η μόνη «εκκρεμότητα» στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Άλλωστε, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν σε βάθος χρόνου η Τράπεζα Κύπρου θα θελήσει να διατηρήσει στην κυριότητά της, τις δύο (σαφώς κερδοφόρες) θυγατρικές εταιρίες που διαθέτει στον ασφαλιστικό κλάδο, την Eurolife στα ζωικά προϊόντα και την Κύπρου Γενικών Ασφαλειών στις «ζημίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και της επικείμενης εφαρμογής του Solvency II έχει ωθήσει κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες να αναζητήσουν αγοραστή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικό ενδιαφέρον εύρεσης αγοραστή ή στρατηγικού επενδυτή έχει εκδηλωθεί από δύο τουλάχιστον εταιρίες του κλάδου ζωής, ενώ πιθανολογείται ότι κάτι τέτοιο ισχύει και για δύο ακόμη εταιρείες.
Επιπρόσθετα, με δεδομένη την πίεση που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από την τρόικα για την πώληση θυγατρικών τους εταιριών εκτός του τραπεζικού τομέα και εκτός Ελλάδας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά την ασφαλιστική τους παρουσία στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, σχετική παρουσία έχουν μέσω θυγατρικών εταιριών τόσο η Εθνική Τράπεζα (Εθνική Ασφαλιστική), όσο και η Alpha Bank (Alpha Ασφαλιστική, που δεν είχε εξαγοραστεί το 2007 από την AXA). Ελλαδικών συμφερόντων ασφαλιστική εταιρεία (όμιλος Κοντομηνά) στην Κύπρο είναι και η Prime Ασφαλιστική.