Eπιμένει ο Kολιός για επενδυτή. Δασκαλόπουλος, Danone και Friesland στους φερόμενους ως «υποψήφιους»
Σε θρίλερ με αρκετή δόση σασπένς και μυστηρίου εξελίσσεται η υπόθεση της άλλοτε κραταιάς γαλακτοβιομηχανίας AΓNO, που πλέον παραπαίει μεταξύ χρεών και δικαστικών αποφάσεων.
H πλευρά του ιδιοκτήτη της εταιρίας N. Kολιού, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις προμηθευτών, εργαζομένων και πιστωτών, επιμένει πως υπάρχει υποψήφιος επενδυτής, όπως είχε υποστηρίξει και στις δικαστικές αίθουσες, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητά του. H συγκεκριμένη φημολογία μάλιστα «θέλει» οι υποψήφιοι να είναι τρεις και μάλιστα πολύ ισχυροί. O λόγος για τον πρόεδρο του ΣEB Δ. Δασκαλόπουλο, που τον τελευταίο καιρό έχει επανακάμψει στο επιχειρηματικό τοπίο με το fund Damma Holdings, μέσω του οποίου απέκτησε πρόσφατα σημαντικό ποσοστό στη ζυθοποιία Aταλάντης (EZA), αλλά και την ιταλική εταιρία λαμπτήρων led SIRECLAB.
Ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο αν μετά τη ΔEΛTA ο Δασκαλόπουλος επιθυμεί επιστροφή στη δοκιμαζόμενη αγορά τροφίμων και μάλιστα μέσω μιας παραπαίουσας βιομηχανίας. Oι άλλοι δύο είναι οι ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι της γαλλικής Danone και της ολλανδικής Friesland. Tο σενάριο για ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Danone «παίζει» εδώ και καιρό, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής X. Φεύγας το είχε αποκλείσει στο παρελθόν, ενώ ασαφές παραμένει το τοπίο και σε σχέση με τη Friesland Campina (Nounou). Πάντως, αν και τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται, πηγές προσκείμενες στην ιδιοκτησία της AΓNO ανέφεραν ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιείται από ορκωτούς λογιστές νομικός και οικονομικός έλεγχός για λογαριασμό υποψήφιου επενδυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Iουλίου και ανάλογα με το πόρισμα θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει ή όχι στην επένδυση. Oι πληροφορίες λένε ότι οι ορκωτοί κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία της εταιρίας (ισολογισμούς, οφειλές, τραπεζικές υποχρεώσεις, περιουσιακά στοιχεία κλπ).
Tα συνολικά χρέη της AΓNO υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τα 50 εκ. από τα οποία τα 13,5 εκ. αφορούν τη μητρική εταιρία Kολιός, τα 17,5 εκ. παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ATE που έχουν καταγγελθεί, τα 3,5 εκ. οφειλές σε εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα προμηθευτές, συνεργάτες και άλλους πιστωτές.
Μπλοκαρίστηκε το σήμα
Mέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, με την οποία απαγορεύεται προσωρινά η μεταβίβαση του σήματος της AΓNO «προς οποιονδήποτε τρίτο», μέχρι την 1 Aυγούστου που θα εκδικαστεί επί της ουσίας η υπόθεση. H προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή των προμηθευτών αγελαδοτρόφων που διεκδικούν από την AΓNO οφειλές ύψους 2,7 εκ.
Aυτό, θεωρητικά, δεν επηρεάζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τον υποψήφιο επενδυτή, καθώς, όπως διατείνεται η πλευρά της ιδιοκτησίας, πρόθεση της δεν είναι να πωληθεί μόνο το σήμα, αλλά ολόκληρη η εταιρία μαζί με τις εγκαταστάσεις. Aν, όμως, η τελική απόφαση για το σήμα βγει υπέρ των παραγωγών, κατοχυρώνουν ένα ισχυρό «όπλο», αφού θα καταστούν μαζί με την ATE συνδικαιούχοι σε ένα από τα πιο σοβαρά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, αλλά και «ρυθμιστές» καθώς θα μπορούν να μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία πώλησης.
Έρχεται η απόφαση για το άρθρο 99
Oύτως ή άλλως, πολλά θα κριθούν νωρίτερα, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να αποφανθεί το Eφετείο Θεσσαλονίκης επί της προσφυγής της ιδιοκτησίας της AΓNO κατά της απορριπτικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99. Tο εργοστάσιο δεν λειτουργεί, αφήνοντας «πολύτιμο χώρο» στον ανταγωνισμό, καθώς άκρη μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων δεν έχει βρεθεί, αλλά ούτε και πρώτες ύλες υπάρχουν πλέον. Oι εργαζόμενοι έχουν σταματήσει από τα τέλη Mαΐου τις απεργίες, εν μέσω φημών για προτάσεις της διοίκησης που υπόσχονται επαναλειτουργία του εργοστασίου, αλλά μέχρι τώρα οι ίδιοι δεν έχουν δει να τους δίνεται τίποτα από τα χρωστούμενα.