Επενδύσεις συνολικού ύψους 60.000.000 δολαρίων θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι πρόκειται για συνολικά τέσσερεις γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου, (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της απολιψημότητας του πετρελαίου). Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι το 1980 η εκτίμηση ήταν πως ο Πρίνος θα δώσει 64 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και μέχρι σήμερα έδωσε 120 εκατομμύρια βαρέλια «και συνεχίζει το κοίτασμα να έχει μέλλον. Το πετρέλαιο όμως δεν βγαίνει χωρίς χρήματα και χωρίς νέες επενδύσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνάψαμε μια συμφωνία με την BP για ν’ αγοράζει το πετρέλαιο, ωστόσο αυτή η συμφωνία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των ΕΛΠΕ. Είναι όμως μια στραγγιστική συμφωνία που θα μας υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα δίνοντας τεχνογνωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοίτασμα «Ε» που ανακαλύφθηκε 2001 για την αξιοποίηση του οποίου θα υλοποιηθεί επένδυση 100.000.000 δολαρίων που θα ξεκινήσει το 2014. Ήδη στο κοίτασμα έγινε το 2010 μια κεκλιμένη (οριζόντια) γεώτρηση 5,5 χλμ. από την πλατφόρμα του Πρίνου. Η νέα επένδυση προβλέπει τέσσερις γεωτρήσεις και κατασκευή νέας πλατφόρμας, συνδεδεμένη με αυτή του Πρίνου. Η εκτιμώμενη αρχική παραγωγή ανέρχεται στα 3.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, ενώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.
Από τις παραπάνω επενδύσεις στον Πρίνο, στο βόρειο Πρίνο και το «Ε» το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει συνολικά 300.000.000 δολάρια εκτός του περιφερειακού φόρου που προβλέπεται σύμφωνα με τη νέα σύμβαση και θα διανεμηθεί στην τοπική κοινωνία της Καβάλας μέσω των ΟΤΑ. Μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas ήταν η διενέργεια νέων σεισμικών της θαλάσσιας περιοχής του Πρίνου προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση καινούργιων γεωτρητικών στόχων. Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι η εξόρυξη του πετρελαίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν θα πρέπει να λέγονται μεγάλα λόγια σημείωσε μάλιστα ότι στο Ισραήλ χρειάστηκε να γίνουν τριάντα γεωτρήσεις πριν βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα. Συμπλήρωσε ακόμα ότι για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν οι επενδύσεις στην αξιοποίηση των γεωτρήσεων χρειάζεται εμπιστοσύνη στους έλληνες μηχανικούς και γεωλόγους. Χρειάζονται συνεργασία με μεγάλους ξένους επενδυτές, χρειάζεται σταθερότητα στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζονται καταρτισμένα στελέχη.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη υποστήριξη που είχε μέχρι σήμερα η εταιρεία από την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των επενδύσεων και τόνισε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει ν’ αποδώσουν, εφόσον αποδώσουν τότε θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η Energean Oil & Gas απασχολεί συνολικά 300 άτομα προσωπικό.
Ο κ. Ρήγας, ολοκληρώνοντας την παρουσία του επενδυτικού προγράμματος αναφέρθηκε και στις προσδοκίες της κοινοπραξίας Energean Oil & Gas και Petra Petroleum αναφορικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, μετά τα αποτελέσματα που σχετικού διαγωνισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Μαθιός Ρήγας κάνει λόγο για μια περιοχή με πολύ μεγάλες δυσκολίες, με δύσβατες εκτάσεις αλλά με σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Υπήρχε η γεώτρηση της Enterprise το 2000», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, «που δεν έφτασε ποτέ στο γεωλογικό της στόχο, έφτασε όμως σ’ ένα βάθος 4.000 μέτρων. Είναι μια δύσκολη γεώτρηση, όπου θα πρέπει ή να συνεχίσουμε στην παλιά ή να κάνουμε μια νέα αρχή σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή συν το δύσκολο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Τα Ιωάννινα είναι μια πολύ ελπιδοφόρα περιοχή, με υψηλό ρίσκο και επιπλέον χρειάζεται να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Αν βρεθεί κάτι στα Ιωάννινα, θα μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τη λεκάνη του «Πρίνου». Δε θέλω να βάλω νούμερα. Μιλάμε όμως για μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν στον «Πρίνο» έχουμε να αξιοποιήσουμε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
Να σημειωθεί πως η πρώτη φάση των επενδύσεων στα Ιωάννινα θα φτάσει στα 10.000.000 δολάρια και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το κόστος της συνολικής επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 50.000.000 δολάρια.
Όσον αφορά το Κατάκολο ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι επειδή πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους «ο σχεδιασμό μας είναι να γίνει μια οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά ώστε να μην υπάρξει καμία διατάραξη του περιβάλλοντος» σημειώνοντας ότι πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας είναι ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.