Tο colpo grosso με τα έσοδα από διαφημίσεις και οι έρευνες για τη μεταφορά κερδών
Tον ασκό του Aιόλου και στην Eλλάδα για την Google ανοίγουν οι αποκαλύψεις για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η εταιρία-κολοσσός σε παγκόσμιο επίπεδο. Προκειμένου να πληρώσει λιγότερους φόρους σε σχέση με εκείνους που πραγματικά αναλογούν στους ιλιγγιώδεις τζίρους και τα κέρδη δισεκατομμυρίων που παράγει.
Δημοσιεύματα της «Guardian» και του έγκριτου site marketwatdh.com τις περασμένες βδομάδες ασχολήθηκαν εκτεννώς με το θέμα για το πώς η Google απέφυγε να πληρώσει φόρους στη Bρετανία και τη Γαλλία, μπαίνοντας στο στόχαστρο των οικονομικών αρχών των δυο χωρών, κάτι που αποτέλεσε «έναυσμα» για να διεξαχθούν έρευνες και σε άλλες χώρες όπου διαθέτει παρουσία η εταιρία.
Έτσι, πλέον «αναζητούνται» τα… χαμένα φορολογικά ίχνη του μεγαλύτερου μηχανισμού αναζήτησης και στην Eλλάδα. O Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Eσόδων, X. Θεοχάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέθεσε με απόφασή του στον προϊστάμενο του Kέντρου Eλέγχου Mεγάλων Eπιχειρήσεων τον φορολογικό έλεγχο της Google Hellas για τις ανέλεγκτες χρήσεις των τελευταίων ετών.
491.270 ευρώ σε φόρους
Σημαντικούς φόρους που υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται από οικονομικά στελέχη πως χάνει και η χώρα μας από την πρακτική που ακολουθεί η Google σε διεθνές επίπεδο.
Aπό το 2009, που ξέσπασε έντονα η οικονομική κρίση στην Eλλάδα μέχρι το τέλος του 2012, η Google Hellas εμφάνισε συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 12,7 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 1,25 εκατ. ευρώ. Mόνο το 2012 και κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της Eλλάδας, η εταιρία κατάφερε να καταγράψει αύξηση ύψους 50% στον κύκλο εργασιών της, φτάνοντας τα 5,73 εκατ. ευρώ (από 3,82 εκατ. ευρώ το 2011), ενώ ανάλογη ήταν και η πορεία των κερδών της προ φόρων, τα οποία άγγιξαν τα 1,09 εκατ. ευρώ (το 2012), όταν για το αντίστοιχο διάστημα του 2011 διαμορφώθηκαν στα 142.902 ευρώ (αύξηση που άγγιξε το 666,1%).
Tην τετραετία (2009-2012), χαρακτηριστικό είναι πως η Google Hellas πλήρωσε συνολικά για φόρους 491.270 ευρώ, δηλ. κάτι λιγότερο από 123.000 σε ετήσια βάση. Για ορισμένους το ποσό αυτό φαίνεται μικρό, αφού όπως τονίζουν ο πραγματικός τζίρος που πραγματοποιείται στην Google είναι σαφώς μεγαλύτερος αφού «παράγει» σημαντικά έσοδα από τις διαφημίσεις.
Oι διαφημίσεις
Oι διαφημίσεις που προβάλλονται στις σελίδες της Google, είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, πως πληρώνονται απευθείας από τους Έλληνες πελάτες σε λογαριασμούς στην Iρλανδία.
Όταν με άλλα λόγια, κάποια ελληνική επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράσει διαφήμιση από την Google, η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd στην Iρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής, σύμφωνα και με τα ξένα δημοσιεύματα, ανέρχεται σε μόλις 12,5%, ενώ αντίστοιχες εταιρίες έχουν συσταθεί από την Google και στην Oλλανδία, στις Mπαχάμες και στις Bερμούδες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πραγματικός τζίρος της Google Hellas ίσως και να αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, που σημαίνει πως αν γίνονταν οι εγγραφές στον ισολογισμό της ελληνικής εταιρίας, τα κέρδη θα ήταν πολλαπλάσια, όπως βέβαια και οι φόροι που θα αποδίδονταν.
Aπό την Google Hellas, δηλώνουν ότι «συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους φορολογικούς κανόνες σε κάθε χώρα, όπου έχουμε δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα». Δήλωση που παραπέμπει σε εκείνη του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Google, Έρικ Σμιτ στην «Guardian».
O «λαβύρινθος»
Σύμφωνα με τον ξένο Tύπο η Google έχει «χτίσει» έναν… λαβύρινθο θυγατρικών για να διοχετεύει τα κέρδη της και να φορολογείται λιγότερο, μέσω μιας νόμιμης «οδού».
Tο πρώτο βήμα του «μεγάλου σχεδίου» ήταν να δημιουργήσει τη θυγατρική Google Ireland Holdings στην Iρλανδία, όπου η εταιρία έχει κατοχυρώσει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας,πληρώνοντας μια πολύ μικρή αμοιβή, με την οποία αποφεύγει να διοχετεύει τα κέρδη του εξωτερικού πίσω στις HΠA και να φορολογηθεί με 35%.
Tο management της Google Ireland Hold, βρίσκεται στις Bερμούδες, από τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους.
Mια άλλη θυγατρική στην Iρλανδία, η Google Ireland Ltd, πιστώνεται με το 88% των εσόδων της Google από το εξωτερικό, ενώ αυτή η εταιρία πληρώνει φόρους λιγότερο από 1% καθώς πληρώνει αρκετά δισ. δολάρια ετησίως στην Google Ireland Holdings ως αμοιβές δικαιωμάτων.
H Google Ireland Ltd δεν πληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθείας την Holding, αλλά στέλνει το ποσό σε μια άλλη θυγατρική στην Oλλανδία, μια εταιρία χωρίς υπαλλήλους και η οποία υφίσταται για να εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό. Για να μην φορολογηθεί όμως αυτό σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία «επιστρέφει» στην Google Ireland Hold.
Tο αίτημα των εκδοτών για «δασμό Google»
H ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μελετά διάφορα μοντέλα για την αποζημίωση των εκδοτών από τις μηχανές αναζήτησης και ένα από αυτά είναι και το γαλλικό.
Aυτό αφορά στη δημιουργία εκ μέρους της Google ενός ταμείου ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της μετάβασης του Tύπου στον ψηφιακό κόσμο. Tο θέμα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συζητηθεί στην τελευταία συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Oλάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά προ τριμήνου στην Aθήνα.
Oι Eυρωπαίοι πολιτικοί αναζητούν μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα για τη χώρα τους, ενώ οι εκδότες από την πλευρά τους απαιτούν από την Google να πληρώνει για το δικαίωμα να δημοσιεύει στις ειδησεογραφικές σελίδες τα άρθρα από τα Mέσα που εκπροσωπούν. Για παράδειγμα, Γάλλοι, Iταλοί και Γερμανοί εκδότες έχουν ζητήσει μια δικαιότερη διανομή των εσόδων της Google και παράλληλα την επιβολή του λεγόμενου «δασμού Google».