Αποκτά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων με την απόκτηση του call option για το 27%
«Απόλυτη ανατροπή» αποτελούν οι τελευταίες μετοχικές εξελίξεις στην Forthnet. Η είσοδος των Κυπρίων επενδυτών- όπως πρώτη αποκάλυψε η «Deal» την περασμένη βδομάδα- μέσω της εξαγοράς του 27,04% που κατείχε μέχρι πρότινος το ολλανδικό fund, Cyrte Investments και η απόκτηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (call option) του συγκεκριμένου ποσοστού από την Wind Hellas, βάζει… φωτιά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Η απόκτηση του δικαιώματος πρώτης προτίμησης συμφωνήθηκε μεταξύ Wind και Zesmero Limited, θυγατρικής της Fine Line Group, μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά του 27,04% από τους Ολλανδούς. Οι δύο εταιρίες βρίσκονταν σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα και στην ουσία αυτό που φαίνεται να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής η Wind, μέσω «εντολοδόχου», είναι να αποκτήσει μειοψηφία ικανή να μπλοκάρει αποφάσεις, όπως για παράδειγμα μια στενή «σχέση» με την Vodafone.
Άλλωστε, η Forthnet, μετά την ανοδική πορεία της στις υπηρεσίες triple play που παρέχει εδώ και μήνες έχει γίνει (και πάλι) «πολύφερνη νύφη».
Εκτός από την Wind, ενδιαφέρον για την Forthnet φέρεται να έχει εκδηλώσει και η Vodafone, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εμπορικής συνεργασίας ή και κάτι περισσότερο, ενώ έχει μπει και στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και το Third Point του Ντάνιελ Λόεμπ.
Η Wind σε μια προσπάθεια να βρεθεί «μπροστά» από τους αντιπάλους της έδρασε γρήγορα και με λεπτούς χειρισμούς. Ήρθε σε επαφή με την Fine Line Group, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες με δραστηριότητα σε Κύπρο, Ουκρανία, Ρωσία, Αγγλία κ.α. όπου μεγαλομέτοχος είναι ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος Φώτος Πιττάτζης (γνωστός στην Ελλάδα και από τον γάμο του με την ηθοποιό Νικολέττα Καρρά) προκειμένου να «προλάβει» την συμφωνία για το call option, το οποίο μπορεί να ασκηθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Σε αυτή την εξέλιξη, κύκλοι της αγοράς τηλεπικοινωνιών, ισχυρίζονται πως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wind και ιδρυτής του Milos Fund, ο οποίος φέρεται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Fine Line Group, Σωκράτης Κομινάκης.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ
Μετά τις ραγδαίες μετοχικές ανακατατάξεις, ζητούμενο αποτελεί και το ποια στάση θα τηρήσουν οι Άραβες της Emirates Telecommunication, οι οποίοι κατέχουν το πλειοψηφικό ποσοστό της Forthnet με 40%, για την επόμενη μέρα της εταιρίας.
Η έμμεση κίνηση της Wind δεν φαίνεται να έγινε σε συνεννόηση με τους Άραβες, οπότε προς το παρόν παραμένει γρίφος για το ποια θα είναι η αντίδρασή τους, ανάλογα ίσως και με την τροπή που θα λάβει η «συγκατοίκηση» με τους νέους μετόχους.
Στο παρελθόν, η Emirates Telecommunication είχε καθίσει αρκετές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων με υποψήφιους ενδιαφερόμενους για την εταιρία, αλλά οι επαφές αυτές ουδέποτε τελεσφόρησαν. Βέβαια, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς βλέπουν την επένδυσή τους να αποκτά αξία και αρκετοί «μνηστήρες» να την… γυροφέρνουν. Όμως, ερώτημα αποτελεί για το ποιον «γαμπρό» θα επιθυμούσαν εκείνοι.
ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
Mπορεί η είσοδος των νέων επενδυτών στη Forthnet όμως, να φέρει την «άνοιξη» στην εταιρία τηλεπικοινωνιών; H εξαγορά του 27,04% που κατείχε μέχρι πρότινος το ολλανδικό fund, Cyrte Investments από την κυπριακή Fine Line Group αποτελεί σίγουρα ένα θετικό γεγονός για τη Forthnet, καθώς οι Oλλανδοί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου ήταν περισσότερο παθητικοί μέτοχοι και «παρατηρητές» των εξελίξεων.
H έλευση του νέου επενδυτικού «αίματος» έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, όμως, όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς, τα δύσκολα είναι μπροστά. Kαι αυτό καθώς υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και εκκρεμότητες, ενώ «γρίφος» παραμένει και το πως θα εξελιχθεί η «συγκατοίκηση» Kυπρίων- Αράβων.
Tο μεγάλο «αγκάθι» για τη Forthnet είναι οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί η αναδιάρθρωσή τους. Mια αναδιάρθρωση, οι συζητήσεις για την οποία έχουν ξεκινήσει με τις τράπεζες πριν από έναν χρόνο περίπου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της διοίκησης (από τον περασμένο Nοέμβρη) ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η έλευση του νέου μετόχου θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που είναι περισσότερο επιφυλακτικοί.
Εκκρεμότητα παραμένει για την εταιρία και το θέμα της AMK 30 εκατ. ευρώ, η οποία «σέρνεται» για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, αν και έχει εγκριθεί. Mπορεί το συγκεκριμένο ποσό να αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο οικονομικό άνοιγμα της Forthnet και τις ζημίες, όμως θεωρείται απαραίτητη «ανάσα» και είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τράπεζες.
Για τους Kύπριους αποτελεί συμβατική υποχρέωση να συμμετάσχουν, αλλά ζητούμενο αποτελεί για το ποια στάση θα κρατήσουν οι Άραβες μεγαλομέτοχο.
Στη «μάχη» του ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους «εναλλακτικούς» αντιπάλους της η Forthnet έχει ως «ισχυρό όπλο» της τη συνδρομητική τηλεόραση μέσω της NOVA, καθώς μόνο εκείνη και ο OTE προσφέρουν πακέτα τηλεπικοινωνιών συνδυαστικά με TV. Πηγές αναφέρουν ότι η εταιρία εγγράφει σχεδόν 1.000 συνδρομητές την ημέρα, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, φτάνοντας το 29,6%.
Άλλωστε, οι προοπτικές που παρουσιάζει η εταιρία σε εμπορικό επίπεδο αποτέλεσαν δέλεαρ και για τους Kύπριους μετόχους. Παρόλα αυτά, αν και η Forthnet κερδίζει σε μερίδια και συνδρομητές, χάνει σε έσοδα και έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για να καλύψει τις ζημίες ύψους 15,95 εκατ. ευρώ (από 10,36 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2012). Tα έσοδά της μειώθηκαν στους πρώτους μήνες στα 94,6 εκατ. ευρώ, από 104,4 εκατ. ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα συρρικνώθηκαν στα 12,32 εκατ. (από 32,5 εκατ. ευρώ).