Mετά την ανάκληση της άδειας για τη «Διεθνή Ένωση» σύντομα τα δύο νέα «κανόνια»
Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το πρώτο του 2014, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένες εταιρίες που φυτοζωούν ή επιβιώνουν παρασιτικά υπό την ανοχή των εποπτικών αρχών θα οδηγηθούν σε λουκέτο.
Είναι γεγονός ότι το αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια τους που φέρνει το Solvency II, αλλά και οι ενδελεχείς έλεγχοι εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι η απαρχή των εξελίξεων και για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που είτε αναζητούν επενδυτή για τη στήριξη τους είτε σκεφτονται το δρόμο της συγχώνευσης. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αλλαγών για την ασφαλιστική αγορά που πιθανότατα θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους με προοπτική εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το σχέδιο θα βάζει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιριών, ενώ παράλληλα θα ικανοποιεί και ορισμένα αιτήματα του κλάδου, με σημαντικότερο την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία. Βασικός παράγοντας που θα κρίνει και τον χρόνο εφαρμογής του είναι τα stress test στις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και οι εγχώριες και ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Eκτός οι Tράπεζες
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδας τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμιστικών αλλαγών και στην ασφαλιστική αγορά. Επισήμανε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής «οι ελληνικές τράπεζες να απέχουν από δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών», ενώ τόνισε πως «πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των μεταρρυθμίσεων ή της ακινησίας». Όπως, άλλωστε, έχει αποκαλύψει η “Deal News” οι τράπεζες το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε πωλήσεις των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών τους. Το λουκέτο στη Διεθνή Ένωση δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία αφού η ασφαλιστική αγορά αναμένει τουλάχιστον δύο ακόμα ανακλήσεις αδειών αλλά και μία αποχώρηση ξένης εταιρίας. Ο ξένος «παίκτης», αν και ισχυρός σε διεθνές επίπεδο, τα βρήκε σκούρα στον κλάδο υγείας, καθώς τα συμβόλαια που προσφέρει είναι πολύ ακριβότερα, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες ασφαλιστικές που «πωλούν» υπηρεσίες υγείας σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Οι μητρικές των ξένων ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κλήθηκαν πρόσφατα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να καλύψουν τα κεφάλαια που «κουρεύτηκαν» από τη συμμετοχή τους στο PSI+. Και κάποιες από αυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο, όταν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, πουλώντας τα χαρτοφυλάκια τους. Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που έγιναν το 2012 στις ασφαλιστικές εταιρίες υπερέβησαν το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 είχαν ενισχυθεί με άλλα 600 εκατ. ευρώ.
Aυστηρά περιθώρια
Από τις ασφαλιστικές εταιρίες με προβλήματα, μία από αυτές έχει το σοβαρότερο όπως έδειξε ο έλεγχος της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ). Χρειάζεται κεφάλαια και θα πρέπει να τα καλύψει άμεσα. Διαφορετικά θα πρέπει να βγει από την αγορά. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους εταιρία με παρουσία τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και ζημιών. Παράλληλα η Τ.τ.Ε έχει θέσει αυστηρά περιθώρια σε δύο ασφαλιστικές εταιρίες για την κάλυψη των αποθεμάτων τους. Πρόκειται για μικρές ασφαλιστικές εταιρίες, κυρίως του κλάδου αυτοκινήτου, που αναμένεται να πάρουν «κόκκινη» κάρτα από την εποπτική αρχή την Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, στην αγορά πλανάται και περίπτωση μιας τρίτης εταιρίας που περίμενε τη ρύθμιση, που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών για τη σωτηρία ασφαλιστικών εταιριών αντίστοιχα με τις τράπεζες. Τώρα είναι προς αναζήτηση επενδυτών ή ζητά την παρέμβαση άλλης ασφαλιστικής εταιρίας για να σωθεί. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται η χρονιά που διανύουμε να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την ασφαλιστική αγορά. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που έχουν προβλέψει ότι θα υπάρξει σταδιακά μείωση των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Όλες οι εταιρίες επιχειρούν να δημιουργήσουν κερδοφορίες και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους μέσα σ’ ένα πολύ αρνητικό οικονομικό, αλλά και κοινωνικό κλίμα που τις επηρεάζει άμεσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση της παραγωγής καταγράφεται στις περισσότερες οικονομικές καταστάσεις που είναι υποχρεωμένες να αναρτουν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρίες.
Έκθεση της Deloitte
Ευνοούνται εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ο αυξημένος ανταγωνισμός που καταγράφεται στον κλάδο υγείας, ο πόλεμος τιμών στον κλάδο αυτοκινήτου αλλά και συνέργειες με τις τράπεζες για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι η εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς μέσα στο 2013. Οι οικονομικές συνθήκες ευνοούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Deloitte. Η έκθεση με τίτλο “Top 10 Issues for Insurance M&A in 2013: Time for Mergers and Acquisitions to Take Off” επισημαίνει ότι οι ευκαιρίες για οργανική ανάπτυξη είναι περιορισμένες, ενώ από την άλλη οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα private equity fund διαθέτουν τεράστια κεφάλαια που «ψάχνουν» ενδιαφέρουσες επενδύσεις ενώ και η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να είναι σε καλά επίπεδα. Η κατάσταση συνολικά διαμορφώνει ένα κλίμα εμπιστοσύνης αναφέρει η έκθεση, η οποία βλέπει ως πιο πρόσφορο για εξαγορές και συγχωνεύσεις τον κλάδο της ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων. Ομοίως, η έκθεση αναμένει συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο χώρο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Τέλος, υπάρχει μικρότερη αισιοδοξία σχετικά με τις συμφωνίες στον τομέα της αντασφάλισης. Η σημαντική πτώση των ασφαλίστρων και μία εξισορρόπιση σε ότι αφορά τα καθαρά αποτελέσματα είναι τα κύριο χαρακτηριστικό των οικονομικών καταστάσεων που συνέταξαν και δημοσίευσαν.