Ποιες μετοχές από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση βολιδοσκοπούν οι ξένοι
«Ακούνε με προσοχή, τσεκάρουν στοιχεία και μεγέθη, αλλά προς το παρόν αποφεύγουν να ανοιχθούν. Προτιμούν να περιμένουν μέχρι να στρώσει το κλίμα στην αγορά, να μελετήσουν τα δεδομένα και να δουν πώς θα εξελιχθούν στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Το βασικό θέμα για τα μεγάλα ξένα funds είναι η αβεβαιότητα. Άλλωστε, όπως λένε, δεν αποκλείεται να βρουν και φθηνότερα τις τιμές, αν αυτή διατηρηθεί στη Λ. Αθηνών…».
Με αυτά περίπου τα λόγια στέλεχος εγχώριας εισηγμένης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εσχάτως ήρθε σε επαφή με διεθνείς fund managers, αποτύπωνε τα όσα έβγαλε ως συμπέρασμα από τις συναντήσεις του με κάμποσους αλλοδαπούς διαχειριστές.
Μεταξύ των οποίων μεμονωμένα funds, τα οποία έχουν ουσιαστικά προχωρήσει σε… «stop αγορών μέχρι νεωτέρας», δηλαδή τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και εκπροσώπους από επενδυτικούς βραχίονες κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι οποίοι, μέσες-άκρες, αναφέρθηκαν στις αρκετές ευκαιρίες που έχουν συναντήσει ανά την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και κάμποσες περιπτώσεις της ελληνικής mid cap.
Mε επιφυλακτικότητα
Κοινή συνισταμένη, λοιπόν, των επαφών ήταν ότι οι ξένοι fund managers παραμένουν θερμοί για τη «μεσαία κεφαλαιοποίηση» της Λ. Αθηνών, θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, καλές μπίζνες, ισχυρά μεγέθη και προοπτικές. Από τις «κατασκευές» και το «εμπόριο», έως τα «μέταλλα» και τα «τρόφιμα». Αλλωστε, το έχουν δείξει και στο παρελθόν μέσα από την δράση τους στο ταμπλό ή τις αγορές «πακέτων», ωστόσο, είναι ακόμα κάπως επιφυλακτικοί. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες.
Όχι, βέβαια, ότι μπορεί να μην «τσιμπολογούν» κομμάτια ή να κάνουν κάποιο trading και «παιχνίδι». Αλλά, προς το παρόν, και μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα, τα οποία μεταβάλλονται day by day, προτιμούν να είναι πιο μετρημένοι, να έχουν μια γεύση από τα αποτελέσματα εξαμήνου και να μη σηκώσουν πολύ μεγάλες εντολές αγοράς. Και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος, η αβεβαιότητα δηλαδή, για τον οποίο τα μεγάλα, ποιοτικά ξένα χαρτοφυλάκια δεν προχώρησαν σε σημαντικές τοποθετήσεις από το Μάιο και μετά, οπότε και συνηθίζουν παραδοσιακά να δραστηριοποιούνται σε καλές συγκυρίες.
Εξάλλου, μάλλον δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα διεθνή κεφάλαια το γεγονός ότι ίσως οι αποτιμήσεις να «φύγουν» λίγο προς τα πάνω, όπως συχνά πυκνά γίνεται τις τελευταίες ημέρες, αν και προς το παρόν, δίχως μεγάλη συνέχεια. Και τούτο γιατί έχουν κατά νου οι ξένοι επενδυτές ότι ενδεχομένως, μπορεί αυτό που σήμερα μοιάζει ακριβό, αύριο να είναι ακριβότερο, αλλά και αυτό που μοιάζει φθηνό να γίνει φθηνότερο. Αυτά μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, γιατί ενίοτε εμφανίζονται τοποθετήσεις ή «βγαίνουν» στηρίξεις…
Όταν στρώσει το κλίμα…
Γιατί ακόμα και τις δύσκολες περιόδους, το παιχνίδι δεν σταματάει, ακόμα και όταν τα δεδομένα είναι ρευστά. Ποιες όμως μετοχές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «επενδυτικές ευκαιρίες» στα όρια της ευρύτερης μεσαίας κεφαλαιοποίησης; Σε πρώτη γραμμή και ανάγνωση, με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα, και αν κρίνουμε κι από τις «σχέσεις» των ξένων με τις εγχώριες εισηγμένες, τα χαρτιά που παραδοσιακά έχουν επαφές με το διεθνές κεφάλαιο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εκ νέου στόχους των ξένων. Αυτά λένε οι εισηγμένοι επιχειρηματίες που «συζητάνε» μαζί τους, έτσι λένε οι διεθνείς οίκοι σε αναλύσεις τους μια και δίνουν αναβαθμισμένες τιμές-στόχους για χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αυτό αναφέρουν με εκθέσεις εγχώριες ΑΧΕ που βλέπουν υψηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τις τρέχουσες για επιλεγμένες εισηγμένες, έτσι εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς.
Με τη βασική και έντονη «υποσημείωση» πάντα ότι αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν κάποιες ποιοτικές περιπτώσεις, και βέβαια, πάνω απ’ όλα, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, τα δύσκολα περάσουν και το ελληνικό χρηματιστήριο εισέλθει σε ουσιαστική ανοδική πορεία. Δεν κάνουν λόγο για το «σήμερα» και το «αύριο», αλλά για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, με την επίσης «υπογράμμιση» ότι ενδεχομένως οι τιμές να φθάσουν εκ νέου σε χαμηλότερα νούμερα από τα τρέχοντα.
Οι τίτλοι που κατά κάποιον τρόπο αποτελούν τη λίστα υπό παρακολούθηση των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων είναι οι: ΟΤΕ, ΔΕΗ, Folli Follie Group, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου. Από τη μεσαία – μικρή κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον στρέφεται στις Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης, MLS, Ικτίνος.
Tα blue chips
ΟΤΕ: Εξακολουθεί να εμφανίζει απόδοση άνω του 15% από τις αρχές του έτους, ενώ είναι ένας από τους πιο ελκυστικά αποτιμημένους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στην Ευρώπη. Ο δείκτης P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2014 είναι στις 9 φορές περίπου, ενώ η μέση τιμή στόχος τοποθετείται στα 7,7 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 6,6-6,7 ευρώ.
ΔΕΗ: Η μέση τιμή στόχος που δίνουν οι αναλυτές είναι τα 9 ευρώ, δηλαδή 28,5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 7 ευρώ. Ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας της μετοχής για το 2013 είναι χαμηλός αφού διαμορφώνεται πάνω από τις 9 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013. Η απόδοσή της φέτος είναι +11%.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ: Αποτελούν παραδοσιακές επιλογές των ξένων, ωστόσο η μετοχή της Μυτιληναίος υποχωρεί περί το 18% σε επίπεδο εξαμήνου. Σε ότι αφορά τη Μέτκα. αποτιμάται με P/E στις 7,5 φορές τα κέρδη του 2013, μέγεθος συνδυασμένο με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο της και με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.
ΕΧΑΕ: Την υψηλότερη απόδοση ανάμεσα στις εταιρείες του Large Cap με +30% το 2013. Η μετοχή μπορεί να μην είναι φθηνή σε όρους πολλαπλασιαστών, ωστόσο διαθέτει ισχυρό ταμείο που την καθιστά ελκυστική για στους ξένους.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η μετοχή του Ελλάκτωρα σημειώνει άνοδο περί το 5% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ σε 12μηνη βάση τα κέρδη φτάνουν το 105%. Η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 9,5 φορές περίπου το 2013 και στις 8,5 φορές το 2014.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η απόδοσή της στο ταμπλό από την 1η/1 είναι -12%, ενώ το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι 30%. Η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 15 φορές το 2013 και εκτιμάται στις 12,4 φορές το 2014
Kατασκευές και… αποφυγές
Παραδοσιακά, τα κατασκευαστικά χαρτιά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αποτελούν πεδίο δράσης των ξένων funds. Οχι όμως πάντοτε με θετικά αποτελέσματα. Εκ των στόχων είναι η ΓΕΚ-Τέρνα με τη μετοχή να εμφανίζει τεράστια μεταβλητότητα. H κίνηση στο ταμπλό δείχνει πτώση 1,3% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν +153% σε ένα έτος! Κάποιοι ξένοι παρακολουθούν και την J&P Αβαξ, η μετοχή της οποίας στο 3μηνο πήρε +3,15% όταν η αγορά πέφτει 10%. Σε όρους αποτίμησης ο δείκτης P/BV βρίσκεται στη 0,38 φορά.
Ο τίτλος, προς αποφυγή παρεξήγησης, σχετίζεται με τη συμπεριφορά των μετοχών του ομίλου στο ταμπλό, υπό την έννοια ότι συχνά πυκνά δίνουν διακυμάνσεις, ενώ έχουν «επαφές» και «σχέσεις» με ξένα funds. Οπως λοιπόν λέγεται και στην αγορά, μόνο και μόνο επειδή μετοχές όπως οι Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, Ελ. Καλώδια, Ελβάλ, έχουν χάσει έδαφος και έχουν χαμηλό p/e είναι λόγοι για να είναι «υπό εξέταση». Δίχως, βέβαια, να παραγνωρίζονται οι μπίζνες και οι προοπτικές, αλλά και ο ευμετάβλητος χαρακτήρας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Nερά και λιμάνια
Μπορεί να έχουν «ξεχαστεί» κάπως, σε σχέση με τις μέχρι πρότινος καθημερινές αναφορές του Τύπου και των ανθρώπων της αγοράς σε αυτές, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ωστόσο, δεν έχουν μπει στο περιθώριο. Και αυτό φαίνεται σε κάθε ευκαιρία στα «νερά» (παίζουν μεταξύ 5,5 και 6 ευρώ η «μεγάλη», πέριξ των 5,4 με 6 ευρώ η «μικρή»), ενώ από την άλλη οι μετοχές των «λιμανιών» έχουν στεγνώσει (στα 15-16 ευρώ και 22-25 ευρώ αντίστοιχα). Οπως λένε πάντως οι παίκτες, μάλλον δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα, χρειάζεται όμως υπομονή.
Oι άλλες επιλογές
Πάντως, το παραπάνω γκρουπάρισμα μετοχών δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι οι ξένοι managers κοιτούν συνολικά μόνο κλάδους.
Τα Πλαστικά Θράκης, με δείκτη τιμής προς κέρδη χαμηλότερα των 8 φορών για πέρυσι αλλά και κάτω των 12 φορών για το 2013, με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση και δείκτη EV/EBITDA χαμηλότερα από 5 φορές, είναι μία από τις περιπτώσεις που κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων.
Ο τίτλος της ΚΡΙ ΚΡΙ είναι διαπραγματεύσιμος βάσει των αποτελεσμάτων του 2012 με P/E 11,5 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 1,8 φορά, ενώ η συμπεριφορά του στο ταμπλό του Χ.Α. είναι αξιοπρόσεκτα «καλή».
Η MLS αποτιμάται στις 30 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2013 και στη 1,9 φορά σε όρους λογιστικής αξίας, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται με θετικά πρόσημα όλη την περίοδο.
Για την Elton Χημικά, οι δείκτες αποτίμησης είναι ελκυστικοί, ενώ απέδειξε για ένα ακόμη τρίμηνο πως η οικονομική κρίση την ευνοεί αφού οι πωλήσεις της αυξήθηκαν και τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο στο 1,3 εκατ. ευρώ από 1,02 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.