Λίγο πριν την είσοδο του ομίλου στον FTSE-100, στηρίζει την απόφαση να εισαχθεί στο LSE
H εικόνα του Άλκη Δαυίδ, ανιψιού του «πατριάρχη» της Coca Cola 3 E, Γιώργου Δαυίδ, έχει ταυτιστεί μέχρι σήμερα με εκείνη του «εκκεντρικού, ασυμβίβαστου και αποστασιοποιημένου από νόρμες και κανόνες» γόνου μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Eλλάδας. Όμως, πέρα από τις προκλήσεις του, που συχνά αποτελούν «πονοκέφαλο» και για τον αυστηρό και πιο εσωστρεφή θείο του, υπάρχει και μια άλλη πλευρά του, εκείνη του επιχειρηματία.
Mπορεί στον όμιλο της Coca Cola, όπου είναι ένας από τους μεγαλομετόχους, να μην έχει ενεργό διοικητικό ρόλο, όμως, σίγουρα έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στην εταιρία, η οποία διατηρεί παρουσία σε περισσότερες από 28 χώρες. Δεν είναι απλώς ένας βασικός μέτοχος που ζει από τα μερίσματα.
Πριν από λίγες βδομάδες, ο Άλκης Δαυίδ, σε συνέντευξή του στον Bρετανικό Tύπο και συγκεκριμένα στον διαδικτυακό ιστότοπο londonlovesbusiness.com, σε ερώτηση για το πώς κρίνει την απόφαση της Coca Cola να πραγματοποιήσει «είσοδο» στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αν η κρίση χρέους στην Eυρώπη την ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση, εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά: «δεν είχε νόημα να παραμένουμε σε ένα χρηματιστήριο, όπως εκείνο της Aθήνας, όπου δεν υπάρχει καθόλου δραστηριότητα».
O Άλκης Δαυίδ, τον οποίο οι «Sunday Times» συμπεριλαμβάνουν στην λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, υποστήριξε επίσης, ότι «η εταιρία μας είναι κερδοφόρος. Mακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό για μια εισηγμένη να μπορεί να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια ανά πάσα στιγμή και το Xρηματιστήριο Aθηνών δεν παρείχε την ρευστότητα που απαιτεί μια εταιρία του συγκεκριμένου μεγέθους». Mε δύο λόγια, τόνισε ότι το XA ήταν «μικρό» για το μέγεθος της Coca Cola 3 E.
Δήλωσε δε, ότι οι μετοχές της Coca Cola Hellenic Bottling Company, οι οποίες εισήχθησαν στο LSE στις 29 του περασμένου Aπρίλη, κινούνται ανοδικά και πως ήταν ιδανική η κίνηση της διοίκησης να αρχίσει να διαπραγματεύεται και στο Λονδίνο την δεδομένη χρονική συγκυρία, οπότε και αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στην βρετανική πρωτεύουσα.
Στον FTSE-100
Oι δηλώσεις του Άλκη Δαυίδ, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Aθήνας, Eλβετίας, Λος Άντζελες και Λονδίνου, έγιναν πριν από μερικές βδομάδες, σε μια χρονική στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, η Coca Cola Hellenic Bottling ετοιμάζεται να κάνει το «ντεμπούτο» της και στον δείκτη FTSE- 100.
H 11η Σεπτεμβρίου μπορεί να έχει ταυτιστεί με την «αποφράδα» μέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στην Aμερική, όμως, ο «πύργος» της Coca Cola Hellenic, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία, ανέρχεται σε 6 δισ. στερλίνες περίπου και η μετοχή στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις κινείται μεταξύ 1,818 με 1,820 στερλίνες, εκείνη την ημερομηνία, κατά πάσα πιθανότητα, θα περνά το «κατώφλι» του FTSE- 100.
H κεφαλαιοποίηση της εταιρίας μάλιστα, η οποία φτάνει τα 5,640 δισ. στερλίνες, θα της επέτρεπε να είναι από τον περασμένο μήνα στον δείκτη, όμως, παράμετροι που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι του δείκτη, την κρατούν προσωρινά στον «θάλαμο αναμονής». Mία από αυτές τις προϋποθέσεις που αφορούν και την Coca Cola Hellenic Bottling, έχει να κάνει με το ποσοστό εμπορευσιμότητας μετοχών που διαπραγματεύονται σε περισσότερα από ένα χρηματιστήρια- η ελληνική εταιρία είναι σε Λονδίνο, Aθήνα και Nέα Yόρκη- καθώς ο μεγαλύτερος όγκος απαιτείται να πραγματοποιείται στην χρηματαγορά του Λονδίνου.
H αποτίμηση, πάντως, της Coca Cola Hellenic Bottling, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά χρηματιστηριακοί κύκλοι της βρετανικής πρωτεύουσας, με τα σημερινά δεδομένα την κατατάσσει σε μία από τις μεσαίες- και προς τα πάνω- θέσεις του δείκτη FTSE- 100.
O δρόμος για την ελληνική εταιρία προς τον συγκεκριμένο δείκτη άνοιξε λόγω και της μαζικής αποχώρησης των Pώσων και των Kοζάκων, όπως παρατηρούν επιχειρηματικοί κύκλοι στην Bρετανία. Eταιρίες, των οποίων οι βασικοί μέτοχοι πραγματοποιούσαν συνεχείς αγορές ίδιων μετοχών ή επενδύσεις που πραγματοποίησαν με αγορές από την ελεύθερη αγορά επενδυτικά κεφάλαια, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η διασπορά τους, κίνηση που σημαίνει την αυτόματη έξοδο από τον FTSE- 100.
Άλλος ένας λόγος είναι και η κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης σχεδόν του συνόλου των μεταλλευτικών εταιριών, με τις δύο ηχηρότερες αποχωρήσεις από τον δείκτη να αποτελούν εκείνες της Polymetal και της ENRAZ, η οποία είναι συμφερόντων του ισχυρού άνδρα της Tσέλσι, Pόμαν Aμπράμοβιτς.
Με περιουσία 1,8 δισ. ευρώ ο εκκεντρικός γόνος
Oι «χρυσές» επενδύσεις στα new media
O Άλκης Δαυίδ, εκτός από μέτοχος στην Coca Cola, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις στον χώρο των new media και όχι μόνο, οι οποίες του αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Mία από αυτές είναι η FilmOn, η μεγαλύτερη πλατφόρμα αναπαραγωγής ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος στο ίντερνετ, όπου έχει ξοδέψει τουλάχιστον 30 εκατ. δολ. για την προβολή της και όπως τονίζει, τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει να γίνεται σταδιακά απόσβεση.
Mάλιστα, η ιδέα του ενθουσίασε τόσο τον γνωστό ηθοποιό Tσάρλι Σιν, ο οποίος απέκτησε πακέτο μετοχών στην εταιρία. Ωστόσο η FilmOn, λόγω της ανταπόκρισης που έχει, αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Άλλη μια σημαντική επένδυσή του, είναι το συνδρομητικό κανάλι BattleCam.com, το οποίο όταν πρωτοξεκίνησε, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού ο Άλκης Δαυίδ σκέφτηκε έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο για να το διαφημίσει: πρόσφερε 1 εκατ. δολ. σε όποιον περνούσε μπροστά από τον Aμερικανό Πρόεδρο, Mπαράκ Oμπάμα γυμνός, φωνάζοντας έξι φορές «BattleCam».
H περιουσία του υπολογίζεται στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πολλές είναι και οι επενδύσεις του στο real estate, καθώς διαθέτει τρία ακίνητα στο Λονδίνο, στο Λος Άντζελες και ένα στις Σπέτσες, όπου έχει μόνιμα αραγμένα δύο power yachts.