Τι εξετάζουν οι Γάλλοι της Lafarge – Περικοπών συνέχεια και σκέψεις για έξοδο από το ταμπλό
«Πυρετός» επικρατεί στο στρατηγείο των Γάλλων της Lafarge, μεγαλομετόχου της ΑΓΕΤ Ηρακλής τις τελευταίες βδομάδες εν μέσω θερινής ραστώνης. Οι επικεφαλής του γαλλικού ομίλου σχεδιάζουν την διεθνή στρατηγική τους μέσω των θυγατρικών που διαθέτουν, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα στην χώρα μας αναβρασμός και αγωνία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίνει κανείς στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ Ηρακλής για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το «ψαλίδι διαρκείας» που έχει επιβάλει η διοίκηση υπό τον κ. Pierre Delaplanque, στα πλαίσια της ανάγκης που επικαλείται για «συμμάζεμα» του λειτουργικού κόστους, συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τόσο εργαζόμενοι, όσο και επιχειρηματικοί κύκλοι να κάνουν λόγο για σταδιακή απαξίωση της άλλοτε κραταιάς ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Lafarge μπορεί να διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα αποτελεί «κομβικής σημασίας περιοχή για τα πλάνα του»- κάτι που επαναλήφθηκε από τον κ. Delaplanque και όταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είχε επισκεφτεί την Αθήνα- όμως, μετά το μπαράζ των περικοπών στις οποίες έχουν επιδοθεί οι διοικούντες ειδικά το τρέχον έτος, φαίνεται πως επόμενο σχέδιό τους αποτελεί η έξοδος της εταιρίας από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στην τελευταία γενική συνέλευση του ομίλου, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ήταν και η αγορά ίδιων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 16 του Νόμου 2190/ 1920.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κάποιες αγορές, ενώ υπάρχει η αίσθηση πως κάποια στιγμή η Lafarge θα υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Άλλωστε, κατέχει σε ποσοστό το 89% του ομίλου, που σημαίνει πως θεωρητικά είναι πιο εύκολο το εγχείρημα να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών στα… χέρια της. Βέβαια, όλες οι επόμενες κινήσεις της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την περαιτέρω πορεία της αγοράς τσιμέντου στην χώρα μας, αν και τα «μηνύματα» δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, όσο η οικοδομική δραστηριότητα κινείται στο – 67% και τα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα παραμένουν στον… πάγο.
Αυτή την στιγμή η τιμή της μετοχής της ΑΓΕΤ Ηρακλής κινείται κοντά στα 1,43 ευρώ (μέγιστη τιμή το τελευταίο 12μηνο στα 1,80 ευρώ), ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 101,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον «ψαλίδι»
Εκτός από τα σχέδια για το ταμπλό, η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής συνεχίζει να εφαρμόζει ένα πλάνο συνεχιζόμενων περικοπών, προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά κόστη.
Ένα πλάνο, όμως, που περνά και μέσα από την «οδό» της μείωσης θέσεων εργασίας, λουκέτων σε παραγωγικές μονάδες και «ψαλιδιού» του μισθολογικού κόστους.
Πέρα από το κλείσιμο του εργοστασίου στην Χαλκίδα πριν από μερικούς μήνες, οπότε και υπήρξαν μαζικές απολύσεις 229 ατόμων (μέχρι το ΣτΕ έφτασε η υπόθεση, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.500 ευρώ από την Επιθεώρηση Εργασίας), μόλις στις αρχές Ιουλίου στο εργοστάσιο Όλυμπος στην Αγριά η διοίκηση «επανέφερε», όπως υποστηρίζουν τα σωματεία εργαζόμενων, το μέτρο της οικειοθελούς αποχώρησης.
Μόνο που όπως υποστηρίζουν, αυτή την φορά δεν εφαρμόζεται ένα μέτρο το οποίο δίνει κίνητρο στους εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, να αποχωρήσουν, αλλά αντιθέτως έχει μάλλον τον χαρακτήρα του εξαναγκασμού. Όπως κατήγγειλαν δε, όσοι δεν δέχτηκαν το εν λόγω μέτρο, τους ανακοινώθηκε η απόλυσή της, την οποία αρνήθηκαν να υπογράψουν.
Επισήμως, από την πλευρά της διοίκησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει ειπωθεί πως οι περικοπές του λειτουργικού κόστους είναι απαραίτητες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει ο όμιλος.
Άλλωστε, η «εκτίναξη» των ζημιών, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του 2013 άγγιξαν τα 101,4 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα του περσινού έτους σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης τσιμέντου κατά 60% που παρουσιάζει ο κλάδος – έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, όπως συνομολογούν και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου- δεν αφήνουν άλλα περιθώρια.
Υπάρχει όμως, και η άλλη άποψη που υποστηρίζει πως ναι μεν οι ζημίες αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, αλλά «υπενθυμίζουν» με νόημα πως πέρυσι εγκρίθηκε επιστροφή κεφαλαίου της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ στους μετόχους.
«Ανάσα» μόνο από τις εξαγωγές
Μπορεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης να φαίνεται – και να είναι – εξαιρετικά δύσκολο, και να υπάρχουν συνθήκες ασφυξίας στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αφού η βαθειά ύφεση στην εσωτερική αγορά της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η διοίκηση της Lafarge ωστόσο ελπίζει να συνεχίσει να παίρνει «ανάσα» από τις εξαγωγές. Αυτός άλλωστε είναι και ο μοναδικός τομέας που μπορεί να αυξήσει τον τζίρο και φυσικά τα έσοδα της τσιμεντοβιομηχανίας.
Είναι χαρακτηριστικό, πώς παρά την εκτίναξη των ζημιών στο α_ τρίμηνο του 2013, οι πωλήσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής ήταν αυξημένες κατά 15,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Αυτή η αύξηση του κύκλου εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των εξαγωγών.
Προκειμένου να αντισταθμιστούν συνεπώς οι συνέπειες της πτώσης της εγχώριας αγοράς οι Γάλλοι της Lafarge είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την εξαγωγική δραστηριότητα της ΑΓΕΤ Ηρακλής.