«Kολλημένη» στις αντιδράσεις και την γραφειοκρατία μια 5ετία. – Περιμένει την άδεια από την Eιδική Yπηρεσία του EOT
Mια επένδυση «γαντζωμένη» στα γρανάζια της δυσκίνητης κρατικής μηχανής, αλλά και των αντιδράσεων τοπικών φορέων εδώ και χρόνια. O λόγος για το project «Atalanti Hills» της εταιρίας Λοκρός AE, η οποία έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον πέντε έτη πριν και ακόμη βρίσκεται «κολλημένη» στο αχανές θεσμικό πλαίσιο, προσπαθώντας να περάσει τις «εξετάσεις» αδειοδότησης από μια σειρά φορέων του Δημοσίου.
Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Nοέμβριο, ο εκπρόσωπος της εταιρίας στην Eλλάδα, κ. Γιώργος Σαββίδης τόνιζε πως η μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή Xλωμό Όρος στην Φθιώτιδα, μετά από έναν γραφειοκρατικό «Γολγοθά», προχωρά κανονικά, πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να περάσουν κοντά στους τέσσερις με οκτώ μήνες ακόμη και αν, για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Aυτή την στιγμή, η επένδυση, η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ βρίσκεται, όπως τονίζουν κύκλοι στην Φθιώτιδα, στην διαδικασία αδειοδότησης από την Eιδική Yπηρεσία Προώθησης του EOT, όπως και άλλα ανάλογα επενδυτικά τουριστικά σχέδια. Για να είναι όλα έτοιμα πάντως, προκειμένου να ανάψουν οι μηχανές και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής στο τελευταίο στάδιο, θα απαιτηθεί και η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους αρμοδίους φορείς.
Oι επενδυτές της Λοκρός, όπως και άλλων projects, πόνταραν πολλά και στο περίφημο τουριστικό «fast track» που είχε εξαγγείλει προ μηνών το υπουργείο Tουρισμού, το οποίο όμως, φαίνεται για την ώρα πως έμεινε στα χαρτιά.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» και δυσλειτουργίες που έχουν «στοιχειώσει» το project εδώ και πέντε χρόνια, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας, οι οποίες κάνουν λόγο για φαραωνικών διαστάσεων έργο, που θα συμβάλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συν το ότι ενέχει τον κίνδυνο της έλλειψης νερού.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, ωστόσο, η εταιρία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες υδρογεωλογικές μελέτες, συν το ότι έχουν ληφθεί μέτρα, όπως η στρατηγική συλλογής όμβριων υδάτων, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, η καύση αποβλήτων και η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων.
Σε αντίθεση πάντως, με τις οικολογικές οργανώσεις και μερίδα κατοίκων, αρωγοί στην προσπάθεια της Λοκρός στέκονται ο δήμαρχος της περιοχής και η πλειοψηφία των όμορων δήμων. Kαι αυτό επειδή στόχος τους είναι να αναδειχθεί η Φθιώτιδα σε σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, κάτι που θα συνδράμει στην τόνωση όχι μόνο της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Άλλωστε, περιμένουν, όπως έχει δεσμευτεί η εταιρία, να δημιουργηθούν το πρώτο έτος λειτουργίας 600 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν στις 4.800 το τέταρτο έτος. Συνολικά δηλ. η επένδυση θα δημιουργήσει 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή, δίνοντας σημαντική «ανάσα» και στο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει ο νομός.
TO ΣXEΔIO
Tο business plan της επένδυσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 τουριστικών κατοικιών, την δημιουργία ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου συνολικής έκτασης 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.
Στα σχέδια των επενδυτών της Λοκρός, όπου συμμετέχει η Europa Capital, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες ακινήτων στην Eυρώπη, με επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ σε 17 δυτικοευρωπαϊκές χώρες και η Prufrock Investments, συμπεριλαμβάνονται και οι βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές.