Ο «βασιλιάς του τσιμέντου» διστάζει να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, την οποία «ψηφίζει» μόνο για διακοπές
Οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο τετράμηνο, ότι ένας ακόμη ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας από την Ρωσία, ο Φιλάρετος Καλτσίδης θα ακολουθήσει τα «χνάρια» του Ιβάν Σαββίδη και θα φέρει πακτωλούς ρουβλίων στην Ελλάδα, για την ώρα μάλλον πέφτουν στο… κενό.
Ειδικά μετά και την «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην χώρα μας και σε όσους Ρώσους επιχειρηματίες την επιλέγουν για επενδύσεις από το Ροστόφ την περασμένη βδομάδα, φαίνεται πως «φρενάρει» κάθε σκέψη ή πιθανό σχέδιο από την πλευρά του πολυεκατομμυριούχου τσιμεντοβιομήχανου.
Το όνομα του 50χρονου ισχυρού άντρα της «Eurocement Group» και Νο 1 μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων του κόσμου για το 2013 στις λίστες Forbes, με περιουσία που αγγίζει τα 6,7 δισ. δολ., από τότε που αποφάσισε να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα και έχτισε το προσωπικό του καταφύγιο, μια βίλα- ανάκτορο στη Μεσσηνία, έχει έρθει στο προσκήνιο πολλές φορές με σενάρια ότι ετοιμάζεται να ρίξει «θεμέλια» στην ελληνική επιχειρηματική και οικονομική σκηνή.
Συζητήθηκε έντονα δε, όταν τον περασμένο Απρίλιο ήταν μεταξύ των ομογενών κροίσων που συναντήθηκαν με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η συνάντηση με τον κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά πραγματοποιήθηκε και οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, όμως, ο «βασιλιάς του τσιμέντου» στη Ρωσία, έμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο φιλολογικό ενδιαφέρον, επιλέγοντας να αποστασιοποιηθεί εκ των υστέρων. Άλλωστε, όσοι τον γνωρίζουν καλά, μιλούν για έναν άνθρωπο που μετρά κάθε του κίνηση προσεκτικά και το ραντεβού αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έγινε περισσότερο για χάρη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συνδέονται με φιλικές σχέσεις και ο οποίος το διάστημα εκείνο είχε αναγάγει σε μείζον στοίχημα για την κυβέρνηση να παραμείνει η ΕΤΕ σε ελληνικά χέρια, παρά επειδή ο Καλτσίδης ήταν πραγματικά έτοιμος για να αναμειχθεί σοβαρά στο «παιχνίδι» των επενδύσεων στην χώρα μας.
Λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του (τσιμέντα, εμπόριο άνθρακα, λιπάσματα, ναυτιλία, real estate κ.α.), ο Φιλάρετος Καλτσίδης έχει κατά καιρούς ακουστεί μεταξύ των ισχυρών εκείνων που έχουν βάλει στο επενδυτικό τους μικροσκόπιο τομείς όπως το ελληνικό real estate και ο τουρισμός. Ειδικά μετά και την πώληση του Σκορπιού στον συμπατριώτη του και καλό του φίλο και συνέταιρο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (ο Καλτσίδης έχει εξαγοράσει το 10,3% της εταιρίας λιπασμάτων Urakali- Silvinit του Ριμπολόβελφ), οι φήμες για αναθέρμανση του ενδιαφέροντός του, «φούντωσαν» πάλι.
Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια μαζί με τον έναν αδελφό του, τον Φώτη, ο οποίος έχει μετακομίσει μόνιμα στη Μεσσηνία, φέρονταν να ψάχνουν για ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αλλά ανασταλτικό παράγοντα για εκείνον αποτέλεσε η μεγάλη γραφειοκρατία.
Διαπίστωσε δηλ. μόνος του από νωρίς ορισμένες «προβληματικές εκφάνσεις της ελληνικής πραγματικότητας», προτού μιλήσει ο στενός του φίλος Πούτιν για την «προβληματική οικονομικά χώρα μας». Απλώς, μετά τις «συστάσεις» του Ρώσου Προέδρου, αναμένεται να προκύψουν μεγαλύτερες επιφυλάξεις από Ρώσους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα και σίγουρα ο Καλτσίδης δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι. «Βροχή» προτάσεων τέλος έχει δεχτεί και από επιχειρηματικά σχήματα για συμμετοχή σε αυτά.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΗ
Προς το παρόν ο Φιλάρετος Καλτσίδης επικεντρώνει την επιχειρηματική του δράση στη Ρωσία, με ναυαρχίδα του την Eurocement Group, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου με 16 εργοστάσια. «Ψηφίζει» όμως, Ελλάδα για τις διακοπές του και για τις ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του, όπως τα γενέθλιά του ή ο σημερινός γάμος της κόρης του με Ελβετό επιχειρηματία. Η πολυσυζητημένη βίλα του στο Βασιλίτσι, στην Κορώνη, εδώ και μέρες «προετοιμάζεται» για να υποδεχτεί μερικούς από τους πρωτοκλασάτους businessmen της Ρωσίας και υψηλούς αξιωματούχους του Κρεμλίνου. Lear jets και θαλαμηγοί αναμένεται να καταφτάσουν στην Καλαμάτα και κάποιες πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει κρατήσεις στο «Costa Navarino» που φτάνουν ως τα μισά δωμάτια του συγκροτήματος.
Η απόφαση να γίνει ο γάμος στην Ελλάδα ήταν του Καλτσίδη, δείχνοντας έτσι και πάλι την αγάπη του για τη Μεσσηνία. Το πολυτελές σκάφος του, «Sapphire» αγκυροβολεί συχνά στο λιμάνι της Καλαμάτας ή στον κόλπο της Κορώνης τους θερινούς μήνες, ενώ και τις γιορτές του Πάσχα ο ομογενής είχε επισκεφθεί πάλι την χώρα μας, όπου στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου στο κτήμα του χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο Καλτσίδης όμως, δείχνει το ενδιαφέρον του και για την ευρύτερη περιοχή πέρα από την Κορώνη. Τον περασμένο Γενάρη προσέφερε στον Δήμο Καλαμάτας 55.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Θεάτρου της πόλης.
Ο «ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ» ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Γιατί «θύμωσε» ο Ρώσος Πρόεδρος
Οι «ευθείες βολές» του Πούτιν κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για μια «προβληματική χώρα», για πρώτη φορά στα χρόνια της υπερδεκαετούς κυριαρχίας του στην ρωσική πολιτική σκηνή, ενώ μέχρι πρότινος διακήρυττε με κάθε ευκαιρία τον φιλελληνισμό του, αποτυπώνουν την ενόχλησή του για μια σειρά γεγονότων που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες.
Το κάλεσμά του δε, προς τους Ρώσους επιχειρηματίες να μην επενδύουν στην Ελλάδα είναι η κορυφή του «παγόβουνου» για το… ψυχροπολεμικό κλίμα στο οποίο έχουν περάσει πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών. Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποδίδει την αναπάντεχη «επίθεση» Πούτιν στην ευρύτερη προσπάθεια του Κρεμλίνου για επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων, όμως, είναι προφανές πως στους Ρώσους δεν αρέσει καθόλου ο σφιχτός «εναγκαλισμός» της Ελλάδας με την Δύση, που κορυφώθηκε με την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Ομπάμα.
Οι «χαμηλές θερμοκρασίες» στον άξονα Αθήνας- Μόσχας αποδίδονται σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στον «πόλεμο» της ενέργειας. Η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους ανταγωνιστές των Ρώσων, Αζέρους της Socar, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Δ. Ευρώπη, σπάζοντας στην ουσία το ρωσικό μονοπώλιο, συνέβαλαν ώστε να ψυχρανθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Kαθοριστικό ρόλο, βέβαια, για τη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η αποχώρηση της Gazprom από τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔEΠA.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, με αρκετή δόση ψυχρότητας αντιμετωπίζεται από τους Ρώσους και το θέμα των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει ΔΕΠΑ- Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ελληνική εταιρία με «καπέλο» 30% συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά την επιστολή του ίδιου του Σαμαρά μάλιστα, προς τον Πούτιν, ζητώντας του παρέμβαση, η Gazprom δεν αντιμετωπίζει ζεστά το θέμα, κάτι που φάνηκε και απόπ την έλευση στην Aθήνα χθες για τις διαπραγματεύσεις ενός μεσαίου στελέχους της. Το «άδειασμα» Πούτιν πάντως, αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεδομένο θεωρείται πως η Gazprom δεν θα συμμετέχει στον νέο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται και για συμμετοχή των Ρώσων σε ΔΕΗ- ΕΛΠΕ. Το ενδιαφέρον τους περιορίζεται για την ώρα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΤΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ
Ο σύμμαχος Ιβάν που έγινε «εχθρός»
Τα «βέλη» που εξαπέλυσε ο Πούτιν από το Ροστόφ… πλήγωσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος διατηρούσε στενές σχέσεις πριν ο ομογενής επιχειρηματίας έρθει στην χώρα μας, από την θητεία του ακόμη στην Κρατική Δούμα και πλέον φαίνεται να βρίσκονται σε «ψυχρό σημείο».
Η έμμεση αναφορά του Πούτιν στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ- χωρίς να τον κατονομάζει- τονίζοντας πως «δεν γνωρίζω γιατί Ρώσοι επενδυτές, αντί να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας μας, επιλέγουν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε χώρες όπως η Ελλάδα- πρόσφατα έμαθα ότι έγινε μια σοβαρή επένδυση εκεί», ερμηνεύτηκε ως «αιχμή» για τον άλλοτε καλό του φίλο και για το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την χώρα μας.
Άλλωστε, ο Σαββίδης είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, διαχειρίζεται προσωρινά το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στην Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και την σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης, ενώ είναι ο μοναδικός υποψήφιος που κατέθεσε προσφορά για το Παλιούρι Χαλκιδικής, ανεβάζοντας το τίμημα στα 14 εκατ. ευρώ και φέρεται να εξετάζει και άλλα επενδυτικά projects.
Πάντως, οι σχέσεις Σαββίδη- Πούτιν έχουν περάσει κατά καιρούς από διάφορες διακυμάνσεις. Από το θερμό κλίμα της εποχής που ο πρώτος ήταν υποψήφιος με το κόμμα του δεύτερου «Ενιαία Ρωσία», στο ψυχρό του περασμένου έτους, όταν ο Σαββίδης έμεινε εκτός ψηφοδελτίου μεταξύ 50 υποψηφίων και διαφώνησε με την πολιτική του κόμματος. Μάλιστα, σε συνέντευξή του είχε μιλήσει καυστικά τονίζοντας ότι «μεγαλώνει η δυσαρέσκεια του κόσμου, τον οποίο δεν υπολογίζουν και αν δεν υπολογίζεις τον κόσμο, ποιος ο λόγος ύπαρξης της Βουλής;». Τότε η παρεξήγηση λύθηκε με ένα τηλεφώνημα του Πούτιν, όμως, φαίνεται πως το «γυαλί» έχει ραγίσει.